ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολυμπος: 15 υπεραθλητές σε έναν αγώνα πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντοχής (φωτ.)

Εύρης Τσουμής15 Μαΐου 2021


Εύρης Τσουμής

Στον Ολυμπο αυτή την περίοδο ο καιρός και το τοπίο είναι περίεργα. Το δριμύ ψύχος εναλλάσσεται σε χρόνο ρεκόρ με τη ζέστη και το δροσερό αεράκι προτού το καταλάβει κανείς δίνει τη θέση του σε παγωμένους αέρηδες. Στις χαράδρες και τις δασωμένες πλαγιές που δεν τις βλέπει ο ήλιος, παγώνεις και στα ξέφωτα, στα ψηλά, μπορεί να σκας από τη ζέστη αγκομαχώντας να ρουφήξεις μια ανάσα οξυγόνο… Τα μονοπάτια είναι σχετικά καθαρά αλλά όσοι επισκέπτονται το βουνό πρέπει να έχουν το νού τους για παγωμένα και ολισθηρά σημεία.


Σ΄ αυτό το άγριο τοπίο 15 υπεραθλητές ξεκίνησαν σήμερα το πρωί να τρέξουν σ΄ έναν αγώνα πρόκληση, πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Σε 48 ώρες πρέπει να διασχίσουν 167,1 χιλιόμετρα ορεινών δύσβατων μονοπατιών μέσα στο βουνό των Θεών. Θα κάνουν πέντε κύκλους των 33 χιλιομέτρων περίπου, φτάνοντας από τα 284 μέτρα που είναι το ελάχιστο υψόμετρο της διαδρομής στα 1337 μέτρα που είναι το μέγιστο. Θα χρειαστεί να δοκιμάσουν τους μυς και τις αντοχές κάνοντας 14.260 μέτρα ανάβαση κι άλλα τόσα κατάβαση…


Ο ιδρυτής και διοργανωτής του υπερμαραθωνίου του Ολύμπου Λάζαρος Ρήγος που ζει και αναπνέει όλα αυτά τα χρόνια μέσα στο ίδιο το βουνό ως κάτοικος Λιτοχώρου, κάνει λόγο όχι για αγώνα άλλα για… υπέρβαση.

«Κι αφού πέρασαν ατέλειωτες ώρες για να καθαριστούν τα μονοπάτια του Gulag, έφτασε η ώρα για ρίξω ο ίδιος στη ζυγαριά τις δυο προσπάθειες: τον αγώνα να κρατηθούν ανοιχτά και τον αγώνα να περαστούν πέντε φορές στο ανελέητο κυνηγητό του χρόνου που τρέχει, πάντα πιο γρήγορα από εμάς! Κάποιοι ελάχιστοι, μια χούφτα στην πραγματικότητα, τα βάζουμε με τον εαυτό μας, με το σώμα και με το πνεύμα. Τρελό κι απίστευτο το “παιχνίδι” να κάνεις πέντε φορές έναν κύκλο, που η κάθε φορά του και μόνο θα σου ρουφήξει το είναι μέσα σε 7-8 και πλέον ώρες. Μέρα και νύχτα και πάλι μέρα και μετά πάλι νύχτα και στο τέλος μια ακόμα μέρα. Όσοι οι κύκλοι, τόσες κι οι εναλλαγές, πέντε! Κάποιοι θα μιλήσουν για πρωτοπορία στο ορεινό τρέξιμο. Εγώ δεν είμαι σε θέση να πω αν αυτό μετρά πιο πολύ σαν πρωτοπορία ενός χώρου ή σαν υπέρβαση του ίδιου μας του εαυτού. Δεν έχω ξαναδοκιμάσει κάτι παρόμοιο, ποτέ στο παρελθόν και θαρρώ πως αυτήν την ώρα δεν βλέπω την πρωτοπορία αλλά την υπέρβαση! Εύχομαι να έχω τη δύναμη να κάνω και τους πέντε κύκλους και στο τέλος να καταφέρω να ανέβω τα σκαλιά της εκκλησιάς και να ανάψω το κερί στην εικόνα του Αηγιάννη» έγραψε σε μια ανάρτησή του λίγο πριν ξεκινήσει ο αγώνας στον οποίο παίρνει και ο ίδιος μέρος.

Οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι είναι οι: Χριστοφιλόπουλος Σταύρος, Παπαγιάννης Χαράλαμπος, Μπούκης Φιλάρετος, Λεωνίδης Αναστάσιος, Περουκίδης Λεωνίδας, Κουγιουμτζής Γεώργιος, Ζιαμπάρας Δημήτριος, Αναστασόπουλος Παύλος, Ιγγλέζου Ασημίνα, Μπογατσιώτης Δημήτριος, Κερκουλάς Σπυρίδων, Τζενεράλης Πέτρος, Αγγελόπουλος Παναγιώτης,

Διαλεκτός Γεώργιος.


Ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους ξεχωρίζει και η υπεραθλήτρια με διεθνείς διακρίσεις Ασημίνα Ιγγλέζου που έγινε ευρύτερα γνωστή από τη συμμετοχή της στο τηλεοπτικό παιχνίδι survivor. Το καλοκαίρι του 2018, σε μια αναμέτρηση με τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, τα στοιχεία της φύσης, την άγρια πανίδα, τις καιρικές συνθήκες και τον χρόνο, έγινε η πρώτη που διέσχισε τρέχοντας, περπατώντας και ορειβατώντας ολόκληρη την οροσειρά της Πίνδου. Μέσα σε 15 μέρες κάλυψε μια συνολική απόσταση 450 χιλιομέτρων, ξεκινώντας από τον Γράμμο στα ελληνοαλβανικά σύνορα και καταλήγοντας στους Δελφούς.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.