ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλυμπος: Το βουνό των θεών κρύβει θανάσιμους κινδύνους

Βαγγέλης Στολάκης24 Σεπτεμβρίου 2019

Τι φταίει και αυξάνονται τα δυστυχήματα στον Όλυμπο όσο περνούν τα χρόνια;

Το περασμένο Σάββατο ακόμα ένας ορειβάτης, βουλγαρικής καταγωγής, ανασύρθηκε νεκρός στην προσπάθειά του να «σκαρφαλώσει» στην κορυφή του βουνού, αυξάνοντας τον αριθμό της λίστας των νεκρών και των τραυματιών στο "Βουνό των θεών". 

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και επαγγελματίες, άνθρωποι που γνωρίζουν το βουνό «από έξω κι ανακατωτά», έχουν χάσει τη ζωή τους από ένα γλίστρημα ή μία λάθος εκτίμηση, με χαρακτηριστικότερο το περιστατικό του εκπαιδευτή βουνού Χρήστου Ανανιάδη τον Δεκέμβριο του 2017.

Όσο περνούν τα χρόνια η λίστα μεγαλώνει, με τον διευθυντή Εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ζαφείρη Τρόμπακα να δηλώνει στο makthes.gr πως από το 1960 μέχρι σήμερα μετράμε 64 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Σύμφωνα με τον κ. Τρόμπακα, βασική αιτία για την αύξηση των θανατηφόρων περιστατικών στον Όλυμπο είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας στο βουνό. Είναι χαρακτηριστικό πως το 1955 είχαν «ανέβει» σε αυτό μόλις λίγες εκατοντάδες άτομα, ενώ πλέον κάθε χρόνο η επισκεψιμότητα ξεπερνά τους 25.000. Όπως λέει μάλιστα στο makthes.gr ο διευθυντής Επιχειρήσεων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αλέξανδρος Λιάμος “από τα τέλη Αυγούστου και μετά δεν υπάρχει καρέκλα στο βουνό ούτε για δείγμα”.

Ένας δεύτερος παράγοντας είναι η ανθρώπινη υπέρβαση. «Ο κόσμος υπερεκτιμά τις δυνατότητές του» εξηγεί ο κ. Τρόμπακας, φέρνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. «Την Κυριακή, μια μέρα μετά το θάνατο του βουλγάρου ορειβάτη, οι αρχές δέχτηκαν κλήση, για να απεγκλωβίσουν μία κυρία που βρισκόταν στην κορυφή Στεφάνι. Η ίδια παραδέχτηκε ότι δεν μπορούσε να κατέβει γιατί είχε... υψοφοβία. Αυτό άραγε δεν το σκέφτηκε όταν ανέβαινε;» σχολιάζει ο κ. Τρόμπακας.

Από την πλευρά του, ο κ. Λιάμος εξηγεί ότι έχει δει ορειβάτες στον Όλυμπο να σκαρφαλώνουν φορώντας... σαγιονάρες και σανδάλια. «Η ανάβαση θέλει σωστή προετοιμασία. Επίσης, οι ορειβάτες πρέπει να γνωρίζουν πως στον Όλυμπο η εναλλαγή του καιρού είναι συχνό φαινόμενο».

Σύμφωνα με τον διευθυντή Εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ζαφείρη Τρόμπακα, που έχει «σκαρφαλώσει» στην κορυφή του Ολύμπου 255 φορές, «πολλοί θάνατοι οφείλονται και σε παθολογικά αίτια, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, εμφράγματα, λιποθυμίες κ.ά.».

Οι περισσότεροι ορειβάτες που άφησαν την τελευταία τους πνοή στον Όλυμπο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΟΔ, ήταν Έλληνες. Από τους ξένους οι περισσότεροι νεκροί ήταν Γερμανοί, Βούλγαροι, Τσέχοι, Πολωνοί κ.ά. Οι πιο πολλοί θάνατοι προκλήθηκαν από γλίστρημα ή κάποιο λάθος βήμα, ενώ λιγότεροι ήταν εκείνοι που προκλήθηκαν από παθολογικά αίτια, κάποια χιονοστιβάδα, απώλεια προσανατολισμού, υποθερμία και κατολίσθηση. Ένας θάνατος, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΟΔ οφείλεται σε κεραυνό.

«Ο Όλυμπος δεν είναι εύκολο βουνό και αυτό ο κόσμος πρέπει να το γνωρίζει» υποστηρίζει ο κ. Λιάμος. 

«Ένα λάθος βήμα, μια λάθος στιγμή μπορεί να αποβεί μοιραία» λέει ο κ. Λιάμος. Και συμπληρώνει: «Πολλές φορές απορούμε πώς είναι δυνατόν συγκεκριμένοι ορειβάτες να έφτασαν στα καταφύγια».

Τι πρέπει όμως να γνωρίζει κάποιος που θέλει να ανέβει στον Όλυμπο; Σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει:

  • Να έχει χάρτες της περιοχής και των διαδρομών που θα ακολουθήσει.
  • Να μελετήσει τον καιρό.
  • Να επιλέξει μία συμβατή γι’ αυτόν διαδρομή.
  • Να ενημερώσει το καταφύγιο που θα επιλέξει να διανυκτερεύσει.
  • Να λάβει σχετική εκπαίδευση και οδηγίες από κάποιον ορειβατικό σύλλογο ή να ανέβει το βουνό με κάποιον εκπαιδευτή.
  • Να αποφεύγει τη μοναχική ανάβαση.
  • Να έχει καλή φυσική κατάσταση.
  • Να είναι καλά προετοιμασμένος.
  • Να έχει μαζί του κράνος, ζώνη, σκοινί, αδιάβροχο, ασύρματο (καθώς τα κινητά δεν πιάνουν).
  • Να ενημερώνει τους συγγενείς και τους φίλους για τη διαδρομή που θα επιλέξει.

«Τα θύματα αυξάνονται ανά δεκαετία. Αυτό φαίνεται από τις τάσεις, όσο καταγράφουμε τα περιστατικά» εξηγεί ο κ. Τρόμπακας.

Αν και τα περισσότερα μονοπάτια είναι κατά 99% καταγεγραμμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν και επικίνδυνες περιοχές.

Σε ό,τι αφορά το κόστος για μια επιχείρηση απεγκλωβισμού, αυτό ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ, αν αναλογιστεί κανείς, σύμφωνα με τον κ. Λιάμο, πως ένα ελικόπτερο τύπου Super Puma «ναυλώνεται» έναντι 8.500 ευρώ την ώρα. "Στήνεται΄ένας ολόκληρος μηχανισμός για τον απεγκλωβισμό κάποιου ορειβάτη" καταλήγει ο κ. Λιάμος. 

(Φωτ.: Η κορυφή Στεφάνι του Ολύμπου/ Τη φωτογραφία παραχώρησε στο makthes.gr ο κ. Ζαφείρης Τρόμπακας)

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.