Η τελική μορφή του ψηφίσματος διαμορφώθηκε μετά και από παρεμβάσεις της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δ.Σ. Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο μέχρι στιγμής στη χώρα που λαμβάνει επισήμως θέση υπέρ των καλλιτεχνών που μάχονται το Προεδρικό Διάταγμα 52 καθώς επίσης και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αντιπρότεινε η κυβέρνηση.
Το κείμενο του ψηφίσματος:
Ψήφισμα υποστήριξης του αγώνα των σπουδαστών/ριών καλλιτεχνικών σχολών και των σωματείων καλλιτεχνών
Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης υποστηρίζει τον δίκαιο αγώνα των σπουδαστών/ριών των καλλιτεχνικών σχολών και των σωματείων καλλιτεχνών απέναντι στην απαξίωση και υποτίμηση των σπουδών των παραστατικών τεχνών και την υποβάθμιση της πολιτιστικής παραγωγής.
Ζητούμε:
• Την άμεση τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη βαθμίδα ΤΕ μέχρι την επίλυση στο χρόνιο ζήτημα των αδιαβάθμητων σπουδών τους.
• Την ίδρυση ανώτατου Δημόσιου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Παραστατικών και Οπτικοακουστικών Τεχνών στα πρότυπα της Σχολής Καλών Τεχνών.
• Την παροχή Φοιτητικών Δικαιωμάτων στους/στις σπουδαστές/ριες των καλλιτεχνικών σχολών
• Τη Δημόσια Δωρεάν καλλιτεχνική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και την αναβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στο δημόσιο δωρεάν δωδεκάχρονο σχολείο
Η υποβάθμιση του πολιτισμού είναι ζήτημα όλης της κοινωνίας.
Εξάλλου, πριν την ψήφιση του ψηφίσματος στο βήμα του Δ.Σ. ανέβηκε η Ελένη Χατζοπούλου, σπουδάστρια δραματικής σχολής και εκπρόσωπος της κατάληψης του Βασιλικού Θεάτρου. «Οι κεντρικές σκηνές της χώρας τελούν υπό κατάληψη από σπουδαστές και καλλιτέχνες» και η αλληλεγγύη που εκδηλώνεται από διάφορα μέρη της κοινωνίας αποδεικνύει ότι «η υποβάθμιση του πολιτισμού είναι ζήτημα όλων μας», τόνισε η ίδια.
«Οι καθηγητές σε ένδειξη αλληλεγγύης παραιτήθηκαν. Τα ΜΜΕ λασπολογούν σε βάρος ημών και των καθηγητών μας. Δεν βρισκόμαστε σε καμία σύγχυση. Ήδη βλέπουμε να δημιουργούνται τμήματα παραστατικών Τεχνών» σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια συνέχισε η κα Χατζοπούλου και στηλίτευσε τόσο τον νόμο Κεραμέως Χρυσοχοΐδη, ο οποίος αποτελεί επίθεση προς τη δημόσια εκπαίδευση όπως είπε όσο και την ΚΥΑ που υπέγραψε η κυβέρνηση.
Ειδικά για την ΚΥΑ η κα Χατζοπούλου σημείωσε πως «ιδρύει μια νέα αόριστη κατηγορία Κ.Ε.», η οποία αφήνει τους καλλιτέχνες στην κατηγορία των ανειδίκευτων. «Ο ρόλος της ΚΥΑ είναι να αποπροσανατολίσει και να κάμψει τον αγώνα μας και ο οποίος κλιμακώνεται. Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί. Ο αγώνας μας είναι ακηδεμόνευτος», διαμήνυσε η ίδια.
Παράλληλα εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις απεργιακές κινητοποιήσεις που διακήρυξε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και κάλεσε άπαντες σε διαδήλωση την Πέμπτη στις 12:00 στο άγαλμα του Βενιζέλου.
Μεταξύ των αιτημάτων των καλλιτεχνών είναι και η ίδρυση δημόσιου ιδρύματος παραστατικού πολιτισμού, κατέληξε η κα Χατζοπούλου.