ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Οπαδική βία: Κόκκινος, κίτρινος ή πορτοκαλί συναγερμός στα γήπεδα - Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση κινδύνου από την Αστυνομία

MakThes Team18 Αυγούστου 2023

Τη διαβάθμιση του κινδύνου κάθε αγώνα από τους αστυνομικούς προκειμένου στη συνέχεια να λαμβάνουν και τα ανάλογα μέτρα περιλαμβάνει το σχέδιο της ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας προς εφαρμογή των όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη σκιά της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή από Κροάτες χούλιγκανς και τους Έλληνες συνεργούς τους.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε αθλητική συνάντηση θα μπαίνει στο «μικροσκόπιο» των αστυνομικών που σχεδιάζουν τα εκάστοτε μέτρα και θα χαρακτηρίζεται «κίτρινη», «πορτοκαλί» ή «κόκκινη» ανάλογα με αν το επίπεδο εκτίμησης κινδύνου θα κρίνεται χαμηλό, μεσαίο ή ανώτερο, αντίστοιχα.

Με βάση τα «χρώματα» αυτά, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, θα προσαρμόζεται για κάθε αγώνα ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της αστυνομίας, τα μέτρα ασφαλείας που θα λαμβάνει και ο αριθμός των αστυνομικών που θα τα υλοποιούν.

Διαταγή για… προτάσεις

Το πρωί της Πέμπτης, από τον Κλάδο Τάξης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. στάλθηκε διαταγή με το χαρακτηρισμό της «κατεπείγουσας» σε 15 αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας. Το θέμα της διαταγής ήταν: «Προτάσεις για την ασφαλή διεξαγωγή των αθλητικών συναντήσεων/διοργανώσεων και την αντιμετώπιση-καταπολέμηση της αθλητικής βίας».

Στο κείμενο της διαταγής αναφέρεται ότι σκοπός της υποβολής των σχετικών προτάσεων είναι οι πιθανές τροποποιήσεις-συμπληρώσεις της αθλητικής νομοθεσίας. Παρακαλούνται «οι αποδέκτες της διαταγής μέχρι τις 15:00 (17 Αυγούστου 2023), ανυπερθέτως, υποβάλλετε στην Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης/ΑΕΑ προτάσεις σας τεκμηριωμένες, σχετικά με το εξεταζόμενο αντικείμενο ή και άλλες σχετικές που κρίνετε απαραίτητες».

Ανάμεσα στις προτάσεις ήταν η αξιολόγηση του κινδύνου για κάθε αθλητική συνάντηση και η προσαρμογή του επιχειρησιακού σχεδιασμού ανάλογα με την επικινδυνότητά της και το ιστορικό των φιλάθλων των ομάδων. Επικεφαλής αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών προτείνουν και ποινές «αποθάρρυνσης» των παραβατών περιστατικών αθλητικής βίας, όπως και τρόπους ελέγχου στις εισόδους των αθλητικών χώρων.

Οσον αφορά περιστατικά ακραίας βίας, που σημειώνονται σε «ραντεβού» ξύλου, σε αιφνιδιαστικές επιθέσεις σε συνδέσμους και αθλητικά στέκια, σε «περιπολίες» εντοπισμού αντιπάλων, οι αρμόδιοι αξιωματικοί αναφέρουν στις προτάσεις τους πως αυτά θα ελαχιστοποιηθούν και θα απομονωθούν από το κλείσιμο των συνδέσμων, καθώς αρκετοί από αυτούς λειτουργούν σαν «κέντρα επιχειρήσεων» των χούλιγκαν και αποθήκες οπλισμού των «ομάδων κρούσης».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.