Ωραίοι είμαστε, αλλά πόσοι είμαστε (και τι είμαστε);
Δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της απογραφής. Φυσικά όπως πάντα αρχίζουν διαφόρων ειδών συζητήσεις μελλοντολογίας και εκτιμήσεων. Κατ’ αρχάς να πούμε ότι η απογραφή που έγινε ηλεκτρονικά (και με μεικτό επίσης τρόπο) πέτυχε να αποτυπώσει τα βασικά. Θα τα δούμε αναλυτικά φυσικά, αλλά τα στοιχεία αυτά είναι τα επίσημα και μη αμφισβητούμενα για την χώρα. Ούτε κομματικό, ούτε άλλο κριτήριο χωράει.
Τι σημασία έχουν άμεσα τα στοιχεία αυτά; Με βάση τον πληθυσμό καθορίζεται ο αριθμός βουλευτικών εδρών (θα έχουμε 15 επικρατείας, άρα 285 θα κατανεμηθούν (από 288) στις 59 εκλογικές περιφέρειες). Καθορίζεται επίσης ο αριθμός των μελών Δημοτικών Συμβουλίων και (το σπουδαιότερο) τα χρήματα που παίρνει κάθε Δήμος από το Κράτος!
Τι άλλο; Ανάλογα με τον πληθυσμό έχουμε σχεδιασμό υπηρεσιών. Ανάλογα με την ηλικία θα πρέπει να γίνουν προγραμματισμοί: εκεί πχ που έχει πολλά παιδιά να γίνουν σχολεία και παιδικές χαρές και εκεί που έχει μεγαλύτερες ηλικίες να γίνουν ΚΑΠΗ. Πρέπει με βάση τα αναλυτικά (ανά οικοδομικό τετράγωνο) στοιχεία να χωροθετηθούν σχολεία, κέντρα υγείας, υπηρεσίες. Καλά τώρα…. Δεν ξέρει ο επικεφαλής που πρέπει να γίνουν αυτά (και τι κτήρια να νοικιάσουν); Το ξέρει εδώ και πολλά χρόνια. Από το 1828!
Κατά τα άλλα: ήμασταν το 2011 10,816,286, μετρήθηκαν τώρα (το 2021) 10,432,481 δηλαδή 383,805 λιγότεροι σε 10 χρόνια! Πού άραγε οφείλεται; Αρκεί να δείτε ότι την δεκαετία είχαμε 300,000 (περίπου) μείωση του πληθυσμού! Θάνατοι-Γεννήσεις περίπου 30,000 το χρόνο! Άρα άνθρακες ο θησαυρός των περισπούδαστων αναλύσεων…. Γεννιούνται λιγότεροι και δεν φεύγουν περισσότεροι στο εξωτερικό για όποιο λόγο. Τουλάχιστον το ισοζύγιο όσων φεύγουν μείον αυτών που γυρνάνε είναι κοντά στις 100 χιλιάδες μείον. Τους καταγράψαμε όλους; Είναι ένα ερώτημα που με βάση τα διάφορα στοιχεία κωδικών (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, Ταυτότητα, Διαβατήριο κλπ) μπορεί να απαντηθεί.
Τι πρέπει να γίνει; Τα λένε για την ενίσχυση της γεννητικότητας, για κίνητρα στα νέα ζευγάρια κλπ αλλά αυτό δεν σημαίνει διορισμούς. Σημαίνει υποδομές (σχολεία, κέντρα υγείας, συγκοινωνίες, επέκταση και αναμόρφωση περιοχών κατοικίας). Το ακριβώς αντίθετο από εμάς. Αν δούμε την εξέλιξη του Δήμου Θερμαϊκού π.χ. και την κίνηση από και προς θα το καταλάβουμε. Τι είπαμε; Έγινε πόλος πληθυσμού με την συγκοινωνία (γέλια), την αναμόρφωση των περιοχών (άλλα γέλια) και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας (γέλια με κλάματα). Παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Ας ασκήσει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι τον ρόλο τους (σχεδιασμός πολιτικών για την ανάπτυξη της περιοχής ευθύνης τους) και έχει ο Θεός.
Θα δούμε τα αναλυτικά στοιχεία (εκπαίδευση, απασχόληση και άλλα όπως εσωτερική μετακίνηση) και θα έχουμε την ευκαιρία αναλύσεων. Προς το παρόν ας αρχίσει ο εκσυγχρονισμός της καταγραφής των στοιχείων. Να ξέρουμε κάθε στιγμή πόσοι είμαστε και που είμαστε. Να καταργηθεί η βλακεία «ετεροδημότης», να υπάρχει άμεση σύνδεση όλων των κωδικών (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, Ταυτότητα, Διαβατήριο κ.λ.π.) που αντιστοιχούν στο άτομο.
Να ξέρουμε πόσοι είμαστε, τι είμαστε και πόσο θα είμαστε. Φυσικά είμαστε ωραίοι! Άλλοι πιστεύουν στην Δευτέρα Παρουσία του τάδε Θεού, άλλοι στην του τάδε Κόμματος!
«Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα» που έλεγε και ο Βάρναλης!
* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 24.07.2022