ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ορφέας Περίδης: Θεωρώ ότι όσοι έχουμε δημόσιο λόγο, πρέπει να είμαστε σοβαροί

Κυριακή Τσολάκη31 Ιανουαρίου 2019

Κλείνει φέτος τριάντα χρόνια στη δισκογραφία, έχοντας στο ενεργητικό του έντεκα άλμπουμ. Επιλεκτικός, μετρημένος και καθόλου υπερφίαλος, ο Ορφέας Περίδης διακρίνεται για τις σημαντικές μουσικές «καταθέσεις» του. «Έφτιαξα κάποια τραγούδια, τα οποία περίμενα να έχουν καλύτερη τύχη. Ωστόσο, αυτά που θεωρούνται σήμερα επιτυχίες φαίνονταν από την αρχή. Μερικές φορές υπάρχουν κομμάτια που σου μιλούν τη στιγμή που δημιουργούνται, περίπου δηλαδή διαγράφεται η τύχη τους», λέει στη «ΜτΚ» ο γνωστός τραγουδοποιός.  

Σε έναν σύντομο απολογισμό της τριακονταετίας καταλήγει στο ότι κυριάρχησε η έντονη επιθυμία του να υπάρξει καλλιτεχνικά. «Αυτό το χρωστάω στην επιμονή μου και τον κόσμο», επισημαίνει. Ωστόσο, η τάση του να επιβιώσει δεν είχε ως συνέπεια να παρεκκλίνει από αυτό που πραγματικά τον εξέφραζε.

«Λένε κάποιοι ότι αντί να κάθομαι να παίζω με μια κιθάρα τρεις ώρες, θα μπορούσα να βγαίνω σε μεγάλες πίστες για δύο μισάωρα και να παίρνω περισσότερα χρήματα… Δεν το ξέρω… Αυτό που κατάλαβα με τα χρόνια είναι ότι ο άνθρωπος κάνει στη ζωή του αυτό που θέλει ή δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο, γιατί του αρέσει αυτό που έχει ακολουθήσει. Εγώ είμαι στη δεύτερη περίπτωση. Νιώθω δηλαδή τον εαυτό μου να είναι σίγουρος και να προσφέρει σε μικρότερους χώρους», τονίζει.

Τα τριάντα αυτά χρόνια θα χωρέσουν σε ένα διπλό επετειακό άλμπουμ που θα περιλαμβάνει 35 κομμάτια και θα κυκλοφορήσει από τη δισκογραφική εταιρεία «Ogdoo Music Group» μέσα στο 2019. «Τραγούδια που ίσως τους χρειάζεται μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά και γνωστά επιτυχημένα κομμάτια, όλα ιδωμένα με μια άλλη ματιά», θα ενταχθούν σ’ αυτό. 

«Προσπαθώ, έχω αγωνία και θέλω να δημιουργώ»

Από την ίδια δισκογραφική εταιρεία κυκλοφορεί και ο δίσκος με τον πρωτότυπο τίτλο «Εν Φλύα» που περιλαμβάνει τραγούδια τα οποία ο Ορφέας Περίδης μελοποίησε για τη φωνή της Λιζέτας Καλημέρη σε στίχους Γιώργου Σιδερή. Το όνομα προέκυψε από την τοποθεσία στην οποία γράφτηκαν οι στίχοι των κομματιών αυτών, αφού ο δημιουργός τους ζει στο Χαλάνδρι (Φλύα ονομαζόταν αυτή η περιοχή της Αθήνας στην αρχαιότητα). 

«Πηγαίναμε πολύ συχνά εκεί με τη Λιζέτα και περνούσαμε τον χρόνο μας πίνοντας καφέ στα ωραία καφενεία που έχει. Είναι μια περιοχή μέσα στο πράσινο και δίπλα στο ποτάμι», λέει ο τραγουδοποιός. Τώρα, μαζί με την ερμηνεύτρια θα παρουσιάσουν ένα δείγμα του άλμπουμ αυτού και στη Θεσσαλονίκη, ενώ το πρόγραμμά τους θα συμπεριλάβει και άλλα γνωστά τραγούδια από το ρεπερτόριό τους. Στις αποσκευές του θα κουβαλά και το CD «Paradise Plus» που κυκλοφόρησε έναν χρόνο πριν από την ίδια εταιρεία και περιλαμβάνει «τραγούδια που γράφτηκαν μέσα σε μια εικοσαετία αλλά για κάποιον λόγο δεν εκδόθηκαν τότε, καθώς και κομμάτια που είχα γράψει για το θέατρο».

Το ότι σε ένα ζοφερό δισκογραφικό τοπίο ο ίδιος καταφέρνει ως τραγουδοποιός να εκφράζεται δημιουργικά είναι πολύ σημαντικό. «Δύο πράγματα είναι βασικά σε έναν καλλιτέχνη. Η στιγμή που είναι μόνος του και δημιουργεί από ανάγκη και η στιγμή που βρίσκεται απέναντι στον κόσμο και τραγουδά. Προσπαθώ, έχω αγωνία και θέλω να δημιουργώ. Επιδίωξή μου είναι να στέκομαι απέναντι στο κοινό με την εντιμότητα και την κούραση του ανθρώπου που έχει εργαστεί», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Και ως καλλιτέχνης, πόσο βρίσκεται σε διαλεκτική με την καθημερινότητα; «Συνέχεια. Ο καλλιτέχνης εμπνέεται από αυτήν, άσχετα αν δεν είναι τόσο εμφανές. Για μένα είναι γοητευτικό να μιλάς για καθημερινά πράγματα αλλά όχι έντονα, να λες για το σήμερα αλλά όχι με τόσο εύκολους όρους. Δεν θα έγραφα ποτέ ένα τραγούδι που θα λέει ευθέως για το οικονομικό ή πολιτικό μπάχαλο γιατί δεν μου αρέσει η πεζότητα. Περιμένω δηλαδή από το τραγούδι να το επεξεργαστεί αυτό και να το κάνει τέχνη». 

Δυσκολεύεται ωστόσο να εκφραστεί δημόσια για πολιτικά ζητήματα. «Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Για παράδειγμα, δεν έχω διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν γνωρίζω τι ακριβώς όρους περιλαμβάνει. Οι άνθρωποι που έχουν ζήσει ή κατάγονται από τη Βόρεια Ελλάδα έχουν μια άλλη αντιμετώπιση του πράγματος. Έτσι λέω στον εαυτό μου να καθίσει στη γωνία του και να σωπάσει, να μελετήσει, να μάθει τι πραγματικά συμβαίνει και μετά να βγει, να εκφραστεί δημόσια ή να διαδηλώσει. Θεωρώ ότι όσοι έχουμε δημόσιο λόγο πρέπει να είμαστε σοβαροί και αυτά που λέμε να είναι απολύτως σωστά, αλλιώς καλύτερα να μην τα πούμε».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μύλος Club

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στις 10.30 μ.μ.

Ώρα προσέλευσης: 9.30 μ.μ. 

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27 Ιανουαρίου 2019

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.