ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19

Όταν η Κυριακή του Πάσχα είναι για ορισμένους μια μέρα σαν όλες τις άλλες

Βαγγέλης Στολάκης19 Απριλίου 2020

Εργάζονται πρωί, μεσημέρι ή βράδυ, χωρίς να λογαριάζουν εάν είναι Σαββατοκύριακο, καθημερινή ή αργία. Άνθρωποι που θεωρούν καθήκον τους να κάνουν τη δουλειά τους ακόμα και τις μέρες και τις ώρες που οι υπόλοιποι, η πλειονότητα του κόσμου βρίσκεται σε οικογενειακά τραπέζια, διασκεδάζει, χαλαρώνει, ξεκουράζεται. Φαρμακοποιοί, εργαζόμενοι στην καθαριότητα, αστυνομικοί, πυροσβέστες, δημοσιογράφοι, οδηγοί ταξί και λεωφορείων, γιατροί και νοσηλευτές είναι ορισμένοι από εκείνους που το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και ανήμερα Κυριακής της Ανάστασης δεν θα μείνουν σπίτι με την οικογένειά τους αλλά θα δουλεύουν, θεωρώντας πως γιορτές σημαίνει… καθήκον. Οι φετινές γιορτές του Πάσχα είναι ακόμα και για εκείνους που έχουν μάθει να εργάζονται τέτοιες μέρες ιδιαίτερες και περίεργες εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Ευαγγελία Δούμα, είναι αστυνομικός υποδιευθυντής και διοικητής του τμήματος Τροχαίας Σερρών. Φέτος, όπως άλλωστε και τα περισσότερα χρόνια που υπηρετεί στο Σώμα θα βρίσκεται στο δρόμο, κάνοντας ελέγχους. «Οι αστυνομικοί έχουν συνηθίσει να βρίσκονται τις μέρες των εορτών στη δουλειά. Φέτος οι συνθήκες λόγω του κορονοϊού είναι ιδιαίτερες. Κανένας συνάδελφος δεν τελεί σε άδεια. Φέτος έχουν άλλο ρόλο. Να υπενθυμίζουμε στον κόσμο τι πρέπει να κάνει: να μην κυκλοφορεί άσκοπα και να μείνει σπίτι» λέει. Η κ. Δούμα βρίσκεται στο Σώμα τα τελευταία 23 χρόνια. «Φέτος δεν θα υπάρχει γιορτινή διάθεση, θα φέρουμε το Άγιο Φως και δεν θα υπάρχει κόσμος να το παραλάβει. Πρέπει να υλοποιήσουμε το ειδικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί για να περιορίσουμε τις μετακινήσεις» καταλήγει η κ. Δούμα.

Στο τιμόνι μέσα στο ταξί του έχει περάσει πολλές αλλαγές χρόνου και Αναστάσεις ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Επιβατηγών Αυτοκινήτων Ταξί Θεσσαλονίκης «Ο Ερμής» Κλήμης Λεοντιάδης. Κάθε χρόνο ο ίδιος και οι συνάδελφοί του φροντίζουν να εξυπηρετούν τον κόσμο που θέλει να μετακινηθεί το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, ξημερώματα Κυριακής της Ανάστασης. Φέτος, όπως εξηγεί η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. «Θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός ταξί ίσα ίσα για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν εκείνοι που πρέπει να βρεθούν σε κάποιο νοσοκομείο. Θεωρώ πως δεν θα υπάρχει δουλειά. Άλλωστε πλέον τις καθημερινές μετά τις 8 το βράδυ οι δρόμοι είναι άδειοι και δεν κινείται τίποτα. Είναι στενάχωρο όταν όλοι διασκεδάζουν οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές να πρέπει να εργάζονται. Δεν είναι δύσκολο αλλά είναι στενάχωρο» υποστηρίζει ο κ. Λεοντιάδης στη «ΜτΚ».

Φόβος να μην μεταδώσουν τον ιό στις οικογένειές τους

Ο Αστέριος Κάλτσος εργάζεται στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων στο δήμο Πυλαίας Χορτιάτη. Σήμερα, Μεγάλο Σάββατο θα βρεθεί στην υπηρεσία του στις 6 το πρωί και θα επιστρέψει στο σπίτι του, όταν ολοκληρωθεί η δουλειά, χωρίς ωράριο. Ο ίδιος έχει συνηθίσει να εργάζεται την περίοδο των γιορτών τα τελευταία χρόνια. «Κάνουμε το καθήκον μας» σχολιάζει στη «ΜτΚ» και μιλά για μια δύσκολη, κουραστική και επικίνδυνη καθημερινότητα. «Την περίοδο των εορτών, γνωρίζοντας πως οι περισσότεροι βρίσκονται στο σπίτι και γιορτάζουν με τους αγαπημένους τους και εμείς είμαστε στο δρόμο δουλεύοντας, το ζόρι είναι μεγαλύτερο. Πριν κάποια χρόνια έφτασα στο σπίτι μόλις λίγα λεπτά πριν από την Ανάσταση στις 12 το βράδυ. Προσωπικά μου αρέσει αυτό που κάνω. Με ευχαριστεί που προσφέρω. Ο κόσμος πληρώνει δημοτικά τέλη για να έχει έναν καθαρό δήμο. Φέτος, με τον κορονοϊό η αλήθεια είναι πως φοβόμαστε. Φοβόμαστε μήπως κολλήσουμε και το μεταφέρουμε και στην οικογένειά μας» υποστηρίζει ο κ. Κάλτσος.

Στον τομέα της καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης εργάζεται και ο Θεόφιλος Αναστασιάδης. Η σημερινή ημέρα για τον ίδιο είναι μια μέρα σαν όλες τις άλλες και όχι Μεγάλο Σάββατο. Θα ξυπνήσει νωρίς το πρωί, την ώρα που οι περισσότεροι κοιμούνται και θα πρέπει να παρουσιαστεί στην υπηρεσία του στις 6 το πρωί. «Αυτές τις ημέρες είναι πιο δύσκολα όταν βρίσκεσαι μακριά από το σπίτι σου και την οικογένειά σου που ξέρεις ότι σε περιμένει στο σπίτι» λέει ο κ. Αναστασιάδης. Ο ίδιος μαζί με τους συναδέλφους του όλο το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε ολοκληρωτικό καθάρισμα περισσοτέρων των 1.000 κάδων μόνο στο Ε’ Δημοτικό Διαμέρισμα, στην πλύση δρόμων και πεζοδρομίων έξω από νοσοκομεία και εκκλησίες σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού. «Είναι δυσκολότερα φέτος που πρέπει να βρισκόμαστε σε απομόνωση. Φοβόμαστε να μην μεταφέρουμε τον ιό στο σπίτι. Φοβούνται τα παιδιά μας κι αυτό το βλέπουμε στα μάτια τους» αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης.

Η Αριάδνη Πράντζου είναι νοσηλεύτρια στο Κέντρο Υγείας της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής. Εργάζεται εκεί από τον Γενάρη του 2012. Όπως σχολιάζει έχει «περάσει» πολλές γιορτές στη δουλειά. «Για εμάς γιορτές σημαίνουν και καθήκον» εξηγεί. Μιλώντας για το συναίσθημα να εργάζεται κανείς την ώρα που οι άλλοι γιορτάζουν κάνει λόγο για «γλυκόπικρη νοσταλγία». «Μπορεί να μην κάνεις γιορτές με την οικογένειά σου αλλά φροντίζεις άτομα που σε χρειάζονται που και αυτά βρίσκονται μακριά από την οικογένειά τους» λέει στη «ΜτΚ» η κ. Πράντζου. «Έχω μέσα μου υψηλό το αίσθημα της ευθύνης τώρα με τον κορονοϊό. Το γεγονός ότι φοβόμαστε μην μεταφέρουμε κάτι στις δικές μας τις οικογένειες κάνει πιο μελαγχολική την φετινή ατμόσφαιρα, ωστόσο σκεφτόμαστε θετικά και αισιοδοξούμε οι περισσότεροι συνάδελφοι» υποστηρίζει.

Στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Νέας Καλλικράτειας υπηρετεί ως γιατρός και η Νικολέτα Γκιόλντα. Το να εργάζεται όταν οι άλλοι ξεκουράζονται το θεωρεί μέρος της δουλειάς της. «Δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση. Δούλευα την Καθαρά Δευτέρα, την 25η Μαρτίου, θα δουλέψω ανήμερα Ανάσταση και θα εργαστώ και την Πρωτομαγιά» υποστηρίζει και μας καλεί την περίοδο των εορτών να κάνουμε σωστή χρήση του συστήματος υγείας.

Ο Γιάννης Γεωργιάδης τα τελευταία είκοσι χρόνια διατηρεί το δικό του κατάστημα ψιλικών στην περιοχή της Καλαμαριάς. Όπως περιγράφει σήμερα, Μεγάλο Σάββατο θα ανοίξει κανονικά το κατάστημά του και θα το κλείσει στις 10.30 το βράδυ. «Δεν μπορείς να αφήσεις χωρίς εξυπηρέτηση τον πελάτη που σε προτιμά τις καθημερινές. Όταν κάποιος γνωρίζει ότι δουλεύεις πρέπει να σε βρει εκεί και την περίοδο των γιορτών» λέει ο κ. Γεωργιάδης, δηλώνοντας πως εκείνο που τον προβληματίζει από την πανδημία είναι η επόμενη ημέρα και η ύφεση που θα προκαλέσει. 

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18-19 Απριλίου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.