Τέσσερα χρόνια μετά το τελευταίο της άλμπουμ η ερμηνεύτρια Ιωάννα Βλάχου επανέρχεται στη δισκογραφία μέσα από τη νέα της δουλειά με τίτλο «Τα κρυμένα». Πρόκειται για δέκα τραγούδια που «ντύνει» με τη φωνή της, στα οποία τους στίχους υπογράφει ο Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, τη μουσική οι Όλγα Κουτσούκαλη και Κωνσταντίνος Κατωμέρης και την ενορχήστρωση ο Σπύρος Παγιάτης. «Με εντυπωσίασε η ανταπόκριση του κόσμου όταν ξεκινήσαμε να λέμε αυτά τα τραγούδια στα live μας», λέει στο makthes.gr η ερμηνεύτρια.
Έτσι ακολούθησε ο δίσκος. «Αυτό το άλμπουμ θεωρώ ότι είναι μια άκρως επαγγελματική δουλειά. Το κατάλαβα από την πρώτη μέρα που έφτασαν τα αρχικά δείγματα στο email μου. Μουσική, στούντιο, ήχος όλα καθηλωτικά για μένα. Τυχερή που τα έζησα αυτά. Η συγκεκριμένη παραγωγή σηματοδοτεί ένα μεγάλο ‘βήμα’ στη μέχρι τώρα πορεία μου. Ο τίτλος ήρθε σαν αστραπή στο μυαλό μου ένα πρωί. Θέλω όποιος ακούει τα τραγούδια μας να φωτίζει μέσα του, κάθε τι «κρυμμένο» υπάρχει», προσθέτει.
Με φόντο τη Θεσσαλονίκη
Γεννημένη στην Κέρκυρα, με οικογενειακές μουσικές καταβολές η ίδια, αν και σοπράνο, ασχολείται χρόνια με την έντεχνη - λαϊκή μουσική σκηνή. Έχει δε μια ιδιαίτερη σχέση με τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα το βίντεο κλιπ ενός από τα τραγούδια του δίσκου της είναι γυρισμένο στην πόλη. Πρόκειται για τη «Βεγγέρα» που η ίδια τραγουδά με φόντο τα Κάστρα, την Αριστοτέλους, τον Λευκό Πύργο. «Το κομμάτι γράφτηκε στα τέλη Μαΐου, στην «καρδιά» της πρώτης καραντίνας. Ο λόγος που ήθελα εξαρχής να κάνω το βίντεο στη Θεσσαλονίκη είναι ο Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος. Ζει εκεί και ήθελα να τον τιμήσω κατά κάποιον τρόπο. Εκείνος πάντα αναφέρεται στην Κέρκυρα με τους στίχους του. Επικοινωνούσαμε διαδικτυακά για τις πρόβες, ο ένας έλειπε στον άλλον. Θυμάμαι τις ηχογραφήσεις από το κινητό. Η Όλγα Κουτσούκαλη το πρωτοτραγούδησε και μετά του το έστειλε. Και οι τρεις θα θυμόμαστε για πάντα αυτή την ηχογράφηση, είμαι σίγουρη. Δεν μπορούσα να φανταστώ αυτούς τους στίχους με άλλο τοπίο. Με τον σκηνοθέτη μου Νίκο Βλάχο πήγαμε στην Αριστοτέλους από τις 5πμ για να τη βρούμε άδεια από κόσμο. Περπατήσαμε πολύ, μα χαρήκαμε κάθε γωνιά της πόλης. Ελπίζω να αρέσει και σε εσάς και να το απολαύσετε αισθητικά όσο κι εμείς, γιατί το ‘κρυμμένο’ του μήνυμα είναι η αισιοδοξία και ο τρόπος να μετατρέπεις τη δυσκολία σε δημιουργία, ό,τι δηλαδή έκανε η τριάδα των δημιουργών του τραγουδιού», επισημαίνει η Ιωάννα Βλάχου.
«Κάθε τι παραβατικό πρέπει να λέγεται με θάρρος»
Ωστόσο, η πανδημία συνεχίζεται και «εμάς τους καλλιτέχνες μας έχει τσακίσει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ερμηνεύτρια. Μιλά με περισσότερες λεπτομέρειες ως προς αυτό: «Ο μουσικός είναι ελεύθερος επαγγελματίας και με όλη τη δύσκολη αυτή συνθήκη δυστυχώς, γονατίσαμε. Η έλλειψη δουλειάς και ελευθερίας μάς έκανε να νιώσουμε μη δημιουργικοί και παραγωγικοί. Αυτό σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυσχέρειες, μας έριξε πολύ και ψυχολογικά. Τον πρώτο καιρό δεν σας κρύβω ότι ήμουν σε πανικό, έκλαιγα συνέχεια, δεν μπορούσα να κοιμηθώ ,φοβόμουν για το αύριο. Δεν ήθελα να στερήσω από την κόρη μου τις σπουδές και την καθημερινότητα της. Φοβήθηκα για τα πάγια έξοδα μας και το πόσο θα κρατήσει όλο αυτό. Όπως όλοι οι γονείς αλώστε. Μετά το πρώτο σοκ και με μεγάλη στήριξη των φίλων και των δικών μου ανθρώπων, ανέκτησα δυνάμεις, πήρα ‘μπρος’. Εγώ η ίδια δεν ήθελα να είμαι χάλια. Από την φύση μου είμαι πολύ αισιόδοξη και σίγουρα δεν θα πάψω να είμαι. Προσέχω την υγεία μου και περιμένω την επιστροφή μας στην κανονικότητα. Είμαστε πολύ κοντά, λίγο έμεινε», υποστηρίζει.
Αρνητικά συναισθήματα έχει και για όλα όσα αποκαλύφθηκαν στον καλλιτεχνικό χώρο το τελευταίο διάστημα με τις καταγγελίες να παίρνουν φωτιά. Η ίδια λυπάται, αλλά δεν εκπλήσσεται όπως τονίζει. «Είμαι 30 και χρόνια στον χώρο, έχω ακούσει αρκετά. Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνώ με καμία μορφή βίας. Το Όχι είναι όχι. Κάθε τι παραβατικό πρέπει να λέγεται με θάρρος και τόλμη και βεβαίως να τιμωρείται παραδειγματικά. Σε άτομα παιδικής ηλικίας και όσα δεν μπορούν να αντιδράσουν για συγκεκριμένους λόγους, με ξεπερνά πραγματικά η λογική των συγκεκριμένων πράξεων».
Αποκαλύπτει ότι και η ίδια έχει ζήσει κάτι ανάλογο. «Δυστυχώς ναι, από φιλικό πρόσωπο της οικογενείας σε μικρή ηλικία. Καταλάβαινα ότι το ενδιαφέρον ήταν… διαφορετικό μα δεν μπορούσα να το προσδιορίσω. Από ένστικτο απομακρύνθηκα, αλλά το γλοιώδες βλέμμα το ‘χω ακόμα μέσα μου κι ας έχουν περάσει και 35 χρόνια. Έτυχε και στη δουλειά τα πρώτα χρόνια, αλλά με στήριξαν οι συνάδελφοί μου και το σωματείο μας άμεσα και αποτελεσματικά και το θέμα έληξε. Μπορώ να συναισθανθώ τι νιώθουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που βίωσαν ανάλογες ή και πολύ δυσκολότερες καταστάσεις και θέλω από την καρδιά, αλλά και με τη λογική, να τους προτρέψω να αντιδρούν μέσα από τις συλλογικότητές μας, τα σωματεία, τους φίλους, τους ανθρώπους τους. Όλοι μαζί μπορούμε!».
To Cd κυκλοφορεί από τον «Μετρονόμο».
Δείτε εδώ το βίντεο κλιπ του τραγουδιού "Βεγγέρα"