ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα

MakThes Team04 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ρουσλάν Στέφαντσουκ, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου κυβερνητικού ανασχηματισμού που γίνεται στη χώρα τους τελευταίους 30 μήνες που μαίνεται ο πόλεμος με τη Ρωσία.

Ο Στέφαντσουκ ανήρτησε την επιστολή παραίτησης του Κουλέμπα στο Facebook.

Χθες Τρίτη πέντε υπουργοί της κυβέρνησης της Ουκρανίας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, ενώ αποπέμφθηκαν και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Πλέον σχεδόν το ένα τρίτο των υπουργικών θώκων παραμένει κενό.

Ο Στεφαντσούκ επεσήμανε ότι το θέμα θα συζητηθεί αργότερα σήμερα στο κοινοβούλιο, το οποίο πρόκειται να επικυρώσει τις παραιτήσεις.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι αλλαγές αυτές έχουν στόχο την ενίσχυση της χώρας και την επίτευξη των αποτελεσμάτων που επιδιώκει.

«Το φθινόπωρο θα είναι πολύ σημαντικό. Οι κρατικοί θεσμοί πρέπει να δομηθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε η Ουκρανία να επιτύχει όλα τα αποτελέσματα που θέλει», εξήγησε χθες, Τρίτη.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε ότι ο ανασχηματισμός της ουκρανικής κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

«Όχι, αυτό δεν θα επηρεάσει με κανένα τρόπο» το ενδεχόμενο διεξαγωγής ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, τόνισε ο Πεσκόφ.

Έπεται ανασχηματισμός

Τουλάχιστον έξι Ουκρανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους ενόψει του αναμενόμενου μεγάλου κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Οι παραιτήσεις αφήνουν κενές ορισμένες από τις κορυφαίες θέσεις εργασίας της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού στρατηγικών βιομηχανιών που είναι υπεύθυνος για την παραγωγή όπλων.

Οι αλλαγές έρχονται καθώς ο κοινοβουλευτικός ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος «Υπηρέτης του Λαού» δήλωσε ότι το μισό υπουργικό συμβούλιο θα αλλάξει σε έναν μεγάλο κυβερνητικό ανασχηματισμό αυτή την εβδομάδα.

Η αλλαγή έρχεται καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να αντιμετωπίζει ρωσικές επιθέσεις κατά ριπάς και αγωνίζεται να συγκρατήσει τα κέρδη της Μόσχας στα ανατολικά, ενώ παράλληλα διοχετεύει πόρους για την επίθεσή της στο Κουρσκ.

Οι Ρώσοι έβαλαν στο στόχαστρο την Λβιβ, πόλη κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν. Για τον λόγο αυτό, πολωνικά και συμμαχικά στρατιωτικά αεροσκάφη απογειώθηκαν εσπευσμένα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, για τρίτη φορά σε οκτώ ημέρες, για να εγγυηθούν την ασφάλεια του εναέριου χώρου της χώρας.

Με πληροφορίες από Kyiv Independent, CNBC, AP

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.