ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Χρηστίδης: «Η κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ελλάδος»

MakThes Team31 Οκτωβρίου 2023

«Η κυβέρνηση εξωραΐζει την κατάσταση στο μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα. Είναι ενοχλητική η έλλειψη αυτοκριτικής», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, για τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.

Ο κ. Χρηστίδης είπε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει τις προτάσεις του που αφορούν, όχι μόνο τις ροές, τη διαδικασία ελέγχου και το άσυλο αλλά και ρυθμίσεις που αφορούν τη ζωή των μεταναστών και των προσφύγων, τα δικαιώματά τους, τη συμμετοχή τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας, τις προτάσεις για την «ενσωμάτωση».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι δεν γίνεται να πληροφορείται η Βουλή για την ύπαρξη ενός δομημένου σχεδίου διμερούς συμφωνίας, από διαρροές στον Τύπο. «Αυτά, ξέρετε, είναι ζητήματα σημαντικά και επομένως θέλω να σας ρωτήσω αν τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να τα μαθαίνουμε από τον Τύπο και στη συνέχεια να τα συζητάμε στη Βουλή. Και αν αντιλαμβάνεστε την ενημέρωση της Βουλής, ως μια στείρα διαδικασία ανακοινώσεων και όχι ως μια γόνιμη διαβούλευση θέσεων και προτάσεων», είπε ο Παύλος Χρηστίδης.

Ο βουλευτής επισήμανε ότι υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση των θεμάτων μετανάστευσης και του ασύλου, από τότε που ανέλαβε το υπουργείο ο κ. Καιρίδης και σχολίασε: «Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό για τον προκάτοχό σας. Όμως φαίνεται πως υπάρχει έλλειψη αυτοκριτικής. Υπάρχουν σοβαρά διαχειριστικά και οργανωτικά ζητήματα του υπουργείου, υπάρχουν και πολιτικά ζητήματα που θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή, δυσφημούν τη χώρα και υπονομεύουν τις ευρωπαϊκές λύσεις που απαιτούνται».

Αναφερόμενος στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Αλληλεγγύης, ο κ. Χρηστίδης είπε ότι εμπεριέχει ασθενική εφαρμογή της αλληλεγγύης. «Δεν μπορεί να είμαστε ικανοποιημένοι και να ελπίζουμε στα τελικά κείμενα τα αποτελέσματα να είναι καλύτερα αλλά το σημείο εκκίνησης να μην είναι αυτό που επιθυμούμε. Δεν καταργείται το Δουβλίνο. Έχουμε μια νέα εκδοχή του και μένει να αποδειχθεί αν το νέο πλαίσιο θα εφαρμοστεί ή θα παραμείνει ξανά ένα κενό γράμμα», είπε ο Παύλος Χρηστίδης και ζήτησε να τολμήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην απογραφή όσων πραγματικά βρίσκονται στη χώρα, «να σταματήσουν και τα παιχνίδια της κυβέρνησης με τους αριθμούς αλλά να σταματήσουν και τα παιχνίδια της Ακροδεξιάς».

«Η δική μας εικόνα είναι πως ο αριθμός, όσων τελικά παραμένουν στην Ελλάδα, είτε αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες είτε όχι, είναι μικρότερος από αυτόν που παρουσιάζεται. Και υπάρχουν τρόποι για να έχουμε μια καλή εικόνα γι΄αυτό. Αν δεν έχουμε τα σωστά δεδομένα, δεν έχουν και κανένα νόημα οι επιμέρους σχεδιασμοί. Η δικιά μας εκτίμηση είναι πως οι δευτερογενείς ροές από τη χώρα μας θα σταματήσουν μόνο με αναλογικό επιμερισμό των αιτούντων άσυλο, όπως ζητάει η δικιά μας ευρωομάδα, αντίθετα από τη δικιά σας που είναι διαχρονικά ανασχετικός παράγοντας για αυθεντικές λύσεις αλληλεγγύης στην ΕΕ», είπε ο Παύλος Χρηστίδης, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Για το ζήτημα της επαναπροσέγγισης με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ο Παύλος Χρηστίδης είπε ότι είναι στρατηγικά λανθασμένο να προσεγγίζει η κυβέρνηση ένα τουλάχιστον ευρωτουρκικό ζήτημα σε διμερή βάση. «Οφείλετε να μας ενημερώσετε, με προσοχή και με λεπτομέρεια, γι΄αυτή την επιλογή», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που επισήμανε πως η Τουρκία δεν έχει υποστεί καμία απολύτως κύρωση για τα γεγονότα του Έβρου, αν και όλοι παραδέχονται ότι «η Τουρκία εργαλειοποιεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό και ότι αντιμετωπίζει, κατά καιρούς, τους πρόσφυγες, ως διαπραγματευτικό χαρτί», και την ίδια ώρα «κάνει παζάρια», «ζητάει ανοχή όταν παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμα και όταν διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός των συνόρων της», «ζητάει διεύρυνση των σχέσεων της με την ΕΕ, χωρίς να εκπληρώνει καμία απολύτως δική της υποχρέωση, σε σχέση με το ενωσιακό κεκτημένο».

«Σας καλούμε να δώσετε προτεραιότητα στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ελλάδος, σε κάθε διαπραγμάτευση που κάνετε, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων και την ασφάλεια των συνόρων μας. Πρόκειται για ζητήματα εθνικής ασφάλειας και θα δεσμεύουν κάθε κυβέρνηση και πρέπει να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις», είπε ο κ. Χρηστίδης και προσέθεσε πως η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία είναι στρατηγική της επιλογή.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.