ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Π. Φιλιππίδης: Ταφόπετρα της αγοράς αν πάμε σε δεύτερο lockdown

Σοφία Χριστοφορίδου25 Σεπτεμβρίου 2020

«Μας περιμένει ο δυσκολότερος χειμώνας όλων των εποχών, θα κλείσουν πάρα πολλές επιχειρήσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας», προβλέπει μιλώντας στο makthes.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης. Ήδη μετά το άνοιγμα της οικονομίας, τον Μάιο, κάποια καταστήματα δεν άνοιξαν ή άνοιξαν και έκλεισαν στην πορεία.

«Στην Τσιμισκή, τον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης μετράμε ήδη έξι κλειστά καταστήματα, στην Βενιζέλου σε όλο αριστερό μέρος πάνω από την Τσιμισκή σχεδόν δεν βρίσκεις ανοικτό κατάστημα, στην Εγνατία πριν από λίγες μέρες έκλεισαν άλλα δυο καταστήματα. Οι έμποροι, απογοητεύτηκαν, φοβήθηκαν και εκτός από ρευστό δεν είχαν και κουράγιο να συνεχίσουν. Περπατάς στην Τσιμισκή και δεν βλέπεις τον κόσμο να κρατά σακούλα. Πάμε στον επόμενο χειμώνα με χειρότερες συνθήκες ψυχολογίας».

Όπως λέει, τα εμπορικά καταστήματα προετοιμάζονται μήνες πριν την κάθε σαιζόν, δειγματίζουν, κάνουν παραγγελίες, υπάρχει ένας προγραμματισμός εξαμήνου. «Σκεφτείτε με τι κουράγιο άνοιξαν όσοι άνοιξαν τέλη Μαΐου και άρχισαν με το 10% του τζίρου του 2019, δηλαδή 90% κάτω. Στην καλύτερη περίπτωση ο τζίρος έφτασε στο 50% της περσινής χρονιάς, κι αν υπολογίσουμε τα εποχικά καταστήματα ο μέσος όρος πέφτει στο 30% του κύκλου εργασιών. Τι προγραμματισμό θα κάνουν αυτές οι επιχειρήσεις για το χειμώνα; Τι θα βάλουν στα μαγαζιά τους, όταν τα ταμεία είναι άδεια και δεν είχαν ούτε να πληρώσουν επιταγές και υποχρεώσεις; Για αυτό ακόμη βλέπετε καλοκαιρινά είδη, με εκπτώσεις».

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι βιοτέχνες που έμειναν με απούλητο στοκ εμπορευμάτων της ανοιξιάτικης κολεξιόν, απλήρωτες επιταγές στους προμηθευτές και δεν έχουν ρευστότητα από τους πελάτες τους για να βγάλουν νέα παραγωγή για το χειμώνα. 


Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιο ανησυχητικό είναι ότι χάθηκε «καταναλωτικό κεφάλαιο». Μεγάλος όγκος καταναλωτών είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν σημαντικό μέρος του εισοδήματος τους από τα ενοίκια. Οι μισθωτοί βρέθηκαν επί 2 μήνες να περνάν με 533 ευρώ και σε αυτό το διάστημα δημιούργησαν υποχρεώσεις που τρέχουν τώρα να καλύψουν, όσο για τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό είτε έμειναν άνεργοι είτε έχασαν το μεγαλύτερο μέρος του προσδοκώμενου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη η οικονομία άνοιξε με κολοβό τρόπο, και το 80% των επιχειρήσεων πήραν μόνο το επίδομα των 800 ευρώ. «Τα μέτρα έπρεπε να παρθούν από κάτω προς τα πάνω, δυστυχώς η κυβέρνηση επέλεξε το αντίστροφο, με μέτρα υπέρ των λίγων». Ως προς τις αναφορές του υπουργού Οικονομικών ότι η οικονομία μας αντέχει και δεύτερο lock down ο κ. Φιλιππίδης σχολιάζει ότι «αν δεν δίνει σε κανέναν τίποτα το κράτος, αλλά συνεχίζει να εισπράττει φόρους απλώς, έχει το μαξιλάρι των 32 δις και περιμένει τα 72 δισ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης… έτσι αντέχω κι εγώ. Αν κλείσει η αγορά έστω και για μία εβδομάδα, θα μπει η ταφόπετρα. Υπάρχει πανδημία αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι η ζωή συνεχίζεται, να πάρουμε προφυλάξεις και να μη δώσουμε μπόνους στην πανδημία. Αλλιώς θα πεθάνουμε από την πείνα».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.