ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Ακροβασία το να συνδέουμε έναν υπουργό με μία κατηγορία για ενδεχόμενο δόλο

MakThes Team02 Απριλίου 2024

Για «πολιτικό παιχνίδι» και «ακροβασία» σχετικά με την κατηγορία περί ενδεχόμενου δόλου για τον πρώην Υπουργό Υποδομών κατηγόρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις αιτιάσεις του για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σχετικά με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. «Το να συνδέουμε έναν υπουργό με μία κατηγορία για ενδεχόμενο δόλο το θεωρώ ακροβασία. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν υπάρχει καμία κατατεθειμένη κατηγορία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης. Αναφορικά με την αντιπαράθεση, που έχει ξεσπάσει στο φόντο της ανάρτησης της βουλευτού Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενας Ακρίτα, σε βάρος της συζύγου του πρωθυπουργού, Μαρέβας Γκραμπόφσκι, ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για ανατριχιαστική ανάρτηση κατηγορώντας την έχει «συρράψει διάφορες συκοφαντίες που κατά καιρούς που μπορεί να έχουν ακουστεί, έχει βάλει και δικές της και έχει φτιάξει ένα σενάριο και έχει κάνει μια ανάρτηση. Δεν είναι ένα ανώνυμο τρολ του Διαδικτύου».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε μαζί μας τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Τι θα κάνετε με την Προανακριτική; Θα την ψηφίσετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς να πούμε ότι κατάθεση για Προανακριτική με κατηγορητήριο είναι μόνο στο μυαλό της Αντιπολίτευσης. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία κατάθεση με κατηγορητήριο για Προανακριτική. Έχουμε άλλο ένα πυροτέχνημα του ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάθεση αιτήματος προκαταρκτικής εξέτασης κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής γίνεται αφού συνταχθεί κατηγορητήριο, μαζευτούν 30 υπογραφές βουλευτών, επωνύμως και πάνε στον Πρόεδρο της Βουλής με την προβλεπόμενη διαδικασία, το καταθέσουν και ακολουθηθεί μια διαδικασία πολύ συγκεκριμένη. Η οποία δεν είναι τύπος αλλά και ουσία. Και η ουσία είναι η συζήτηση και στο τέλος της ημέρας η ψήφιση. Όλα αυτά, τα οποία σας περιγράφω δεν έχουν συμβεί. Δεν έχουν γίνει ούτε καν οι πρώτες από τις απαιτούμενες ενέργειες. Έγινε μια κίνηση εντυπωσιασμού, δηλαδή ένα βίντεο του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του κ. Κασσελάκη στο Tik Tok και στο Instagram, τα οποία εννοείται ότι είναι πολύ χρήσιμα εργαλεία αλλά δεν είναι ο τρόπος που κατατίθεται στο τέλος της ημέρας η πρόταση. Θα μπορούσε να το προαναγγείλλει όπως πολύ καλά έκανε αλλά να καταλήξει σε μια πραγματική κατάθεση και όχι μια υποτιθέμενη κατάθεση στο γραφείου του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος απουσίαζε στη Θεσσαλονίκη, που δεν έχει και καμία σχέση θεσμικά με τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης. Και ο οποίος απουσίαζε και ούτε καν πρωτοκολλήθηκε απ' ότι ενημερώθηκα. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, δεν έχει καμία σχέση με την υποτιθέμενη διάθεση της Αντιπολίτευσης να αποδοθεί δικαιοσύνη, όπως με πομπώδη τρόπο διαμηνύουν. Και μάλιστα προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν και πονεμένους ανθρώπους. Το μόνο που θέλουν είναι να έχουν- και αυτό είναι πολύ λυπηρό γιατί αφορά μια τραγική υπόθεση- μια ατζέντα μέχρι τις Ευρωεκλογές. Συντηρούν συνεχώς το θέμα με πυροτεχνήματα, αυτό είναι προσβλητικό για την ίδια την υπόθεση, για την ουσία της, η οποία ευτυχώς ερευνάται εξονυχιστικά από την αρμόδια Δικαιοσύνη. Η απάντηση, λοιπόν, στο ερώτημά σας είναι όταν έχουμε πραγματική, και όχι στο μυαλό της Αντιπολίτευσης, κατάθεση αιτήματος για προκαταρκτική εξέταση, εννοείται πώς θα απαντήσουμε θεσμικά, τεκμηριωμένα, με μόνο γνώμονα τη δικαιοσύνη για το τραγικό δυστύχημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνω ότι αυτό το έγγραφο το θεωρείτε non paper και όχι αίτημα προανακριτικής.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν το θεωρούμε εμείς. Αυτό το έγγραφο είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού. Έγραψαν κάτι, το οποίο, «εμείς θεωρούμε κατηγορητήριο» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και το μοιράζουμε. Για να σας πω ένα παράδειγμα. Είμαι δικηγόρος, τώρα είμαι σε αναστολή και έρχεστε και μου λέτε ότι θέλω να καταθέσεις μια μήνυση. Έστω ότι την έχω γράψει και την καταθέτω. Την ανεβάζω και στο Τικ Τοκ για να δείξω πόσο καλός δικηγόρος είμαι. Και πάω αντί να την καταθέσω στην Εισαγγελία ή στο αστυνομικό τμήμα ή όπου τέλος πάντων μπορώ να καταθέσω μια μήνυση ενός εντολέα μου κατά κάποιου άλλου ή οποιουδήποτε τέλος πάντων μου ζητήσετε, την καταθέτω στο ταχυδρομείο να τη στείλω γράμμα στο εξωτερικό. Αν με πληρώσετε ότι καταθέσατε μήνυση, τότε σας έχω εξαπατήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Το ερώτημα είναι το εξής: Υπάρχει μια κατηγορία μέσα συγκεκριμένη. Είναι ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Τέτοιου είδους κατηγορία, αν κατατεθεί σε επίσημο αίτημα προανακριτικής, εσείς θα το συνυπογράψετε, θα το στηρίξετε, θα το συζητήσετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε: Υποθετικά, καταρχάς, δεν έχει καμία αξία, γιατί αυτή είναι η ουσία στην οποία θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να μπούμε, να κάνουμε τους δικαστές και τους ανακριτές επί υποθετικών αιτημάτων. Εγώ, όμως, έχω απαντήσει και πολλά μέλη της Κυβέρνησης και απάντησε και ξεκάθαρα ο Πρωθυπουργός σε αυτή την αιτίαση. Και θα σας απαντήσω σε ένα λεπτό με ένα πάρα πολύ απλό παράδειγμα. Τι θέλει να μας πει ο ποιητής με αυτό τον ισχυρισμό; Ότι κάποιος ο οποίος καθυστέρησε την υλοποίηση μιας σύμβασης, που εδώ ανοίγουμε μια πολύ σημαντική παρένθεση: Ο κ. Καραμανλής κατηγορείται γιατί έδωσε παράταση σε μία σύμβαση, που αν δεν έδινε παράταση θα τελείωνε τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια αργότερα, δηλαδή στα έξι χρόνια, ενώ αφού έδωσε παράταση, τελείωσε το 2023. Κλείνει εδώ η παρένθεση. Ένα δεδομένο αυτό.

Επειδή, όμως, έγινε αυτό, θεωρούν κάποιοι -προσέξτε- ότι με ενδεχόμενο δόλο, δηλαδή γνωρίζοντας ότι μπορεί να επέλθει το αποτέλεσμα και αποδεχόμενος -πιθανολόγησε το αποτέλεσμα, δηλαδή- δεν έγινε εξ αμελείας, έγινε αυτό το τραγικό δυστύχημα και χάθηκαν τόσο άδικα 57 άνθρωποι. Αν δεχτούμε αυτό τον ισχυρισμό, όταν ήρθε ο εισαγγελέας για το Μάτι και είπε ότι αν υπήρχε 112 και συστήματα εκκένωσης, τέλος πάντων, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί πολλοί άνθρωποι, τότε θα έπρεπε να έρθει η τότε Αντιπολίτευση -αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε έτσι τη Δικαιοσύνη εμείς, ως πολιτικό παιχνίδι- να συστήσει κατηγορητήριο για τον τότε Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, τον κ. Παππά, που δεν είχε κάνει τίποτε για το 112 και ήρθε ο Πιερρακάκης και σε λίγους μήνες βρήκε προσωρινή λύση και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη συνολικά, μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μία μόνιμη λύση μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και να πάει κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Και το ξαναλέω: Ένας, λοιπόν, από τους λόγους, κ. Κακούση, κ. Λιβαθινού, που δεν έχουμε επίσημη κατάθεση -θεωρώ ο βασικός- είναι το επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Να κάνουν επικοινωνιακό παιχνίδι στις πλάτες των θυμάτων και των συγγενών, αυτό τους ενδιαφέρει. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ξέρουν ότι αυτά που λένε έχουν μέσα πολλές ακροβασίες νομικές, δεν προκύπτουν από κάποια, αυτή τη στιγμή, γνωμοδότηση ή έγγραφο της Δικαιοσύνης. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, μπορούν να τα καταθέσουν θεσμικά, να τα συζητήσουμε και, προφανώς, να λάμψει η Δικαιοσύνη. Δεν το κάνουν και συνεχίζουν μια ατέρμονη συζήτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 'Αρα, καταλαβαίνω, ότι κατηγορία για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, εσείς δεν θα στηρίξετε για προανακριτική. Το θεωρείτε πολύ υπερβολικό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας απάντησα: Είναι μια θεωρητική ερώτηση νομική, σας απαντώ ως νομικός, ότι το να συνδέουμε έναν Υπουργό με μία κατηγορία για ενδεχόμενο δόλο, το θεωρώ ακροβασία. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν υπάρχει καμία κατατεθειμένη κατηγορία. Δεν υπάρχει τίποτα αυτή τη στιγμή επίσημο. Προσέξτε- δεν είναι θέμα τύπου, είναι σαν να πηγαίνει κάποιος -σας το ξαναλέω- να καταθέτει κάτι στο μυαλό του και να πρέπει ο άλλος, χωρίς να το έχει δει επίσημα, χωρίς να ξέρει την ακριβή αλληλουχία των γεγονότων, χωρίς να μπορεί να τοποθετηθεί. Και να σας πω και κάτι άλλο, γιατί νομίζουν ότι όλα είναι απλά και εύκολα: Η χώρα μας έχει Σύνταγμα, έχει θεσμούς, έχει Κοινοβούλιο, το οποίο δεν αποτελείται μόνο από μέλη που είναι από μια κοινοβουλευτική ομάδα. Πώς σέβεται το Κοινοβούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Κασσελάκης; Με το να το απαξιώνει στην πραγματικότητα και να μην ακολουθεί τη νόμιμη διαδικασία; Γιατί το απαξιώνει; Γιατί αν δεν ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία, πώς θα τοποθετηθούν όλοι οι βουλευτές όλων των κομμάτων, πώς όλα τα κόμματα θα πουν τη θέση τους, πώς θα μπορέσει η κυβερνητική πλειοψηφία να εκφραστεί, η Αντιπολίτευση να απαντήσει; Όλα αυτά δεν είναι Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ. Είναι το Σύνταγμά μας, είναι η Δημοκρατία μας. Έχει γερά θεμέλια 50 χρόνια. Δεν μπορούν να την καταπατούν, επειδή θέλουν να κάνουν πολιτικό παιχνίδι. Μάλιστα, στο όνομα ενός τραγικού δυστυχήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η Αντιπολίτευση σας εμφανίζει, μέχρι τώρα, να πηγαίνετε χέρι-χέρι με τον Κώστα Καραμανλή, όταν ακούμε να λένε «Μητσοτάκης = Καραμανλής, Καραμανλής = Μητσοτάκης». Η ερώτησή μου είναι: θα έχει την απόλυτη στήριξη ο κ. Κώστας Καραμανλής - τη δική σας - μέχρι το τέλος;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κ. Καραμανλής ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, παραιτήθηκε από Υπουργός. Όσες φορές εκλήθη να δώσει εξηγήσεις είτε σε πολιτικό επίπεδο, είτε ως μάρτυρας στην Εξεταστική το έκανε. Έχει απαντήσει, θεωρώ, εκφράζει και τον εαυτό του. Αλλά, από ένα σημείο και μετά, όταν οι κατηγορίες είναι πολιτικές, είναι συλλήβδην και δεν απευθύνονται συνολικά στις διαχρονικές ευθύνες, αλλά πάνε να έχουν μια ατομική στοχοποίηση, απαντάει νομίζω με επάρκεια. Εγώ δεν είμαι, κυρία Λιβαθινού, ούτε αρμόδιος δικαστής, ούτε αυτός ο οποίος κρίνει μια υπόθεση. Εγώ θα πω, ποια είναι η μεγάλη εικόνα. Και σας το λέω και ως ένας νέος άνθρωπος και ως ένας δικηγόρος και ως ένας άνθρωπος, που έχω την τιμή να εκπροσωπώ τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση. Τους νόμους τους φτιάχνει η Πολιτεία, η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, αλλά αποφάσεις, παραπομπές ή οτιδήποτε άλλο είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης. Ας μην κάνουμε, λοιπόν, τους δικαστές και τους εισαγγελείς για κανέναν. Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι κανείς δεν είναι αθώος, επειδή έχει την οποιαδήποτε ιδιότητα, αλλά και κανείς δεν είναι ένοχος ή έστω ύποπτος ή κατηγορούμενος επειδή το λέει ο οποιοσδήποτε πέραν της Δικαιοσύνης. Εμείς επιμένουμε σ' αυτό. Έχουμε ξεπεράσει ως πολιτικό σύστημα -και δεν αφορά αυτό τη Νέα Δημοκρατία- τα όρια τα θεσμικά. Έχουμε φτάσει σ' ένα σημείο, αντί να μιλάμε πολιτικά, αντί να μιλάμε για δικαιοσύνη, αλλά ως πολιτικοί, ως άνθρωποι που θέλουν δικαιοσύνη, να κάνουμε δικαστήρια στα κανάλια. Έχουμε φτάσει στο σημείο πολιτικά κόμματα να γίνονται «γραφεία ανακριτών». Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα. Ο κόσμος αυτός, οι συγγενείς αυτοί θέλουν να δουν την αλήθεια, όχι να μας βλέπουν εμάς να κάνουμε τους δικαστές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, από χθες έχουμε έναν καινούργιο καυγά. Έχουμε την επίθεση εναντίον της συζύγου του Πρωθυπουργού, της κυρίας Γκραμπόφσκι από την κυρία Ακρίτα και κυρίως έχουμε κάτι άλλο το οποίο νομίζω είναι πιο σημαντικό ακόμα κι από αυτό. Έχουμε τη στήριξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτήν την επίθεση. Αυτό εσείς πως το σχολιάζετε; Πολιτικά πως το αντιμετωπίζετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχει η πολιτική αντιπαράθεση την οποία, νομίζω, θέλουν και οι πολίτες για την οικονομία, για την παιδεία, για την υγεία, για τον Ποινικό Κώδικα, για τις ποινές που προβλέπονται σε μεγάλα αδικήματα, όπως αυτά τα οποία απασχόλησαν τώρα τη δημοσιότητα, για την ασφάλεια. Εμείς δεν λέμε ότι είμαστε σε όλα τέλειοι. Αλλά, θεωρούμε ότι σ' αυτή την πολιτική συζήτηση, σ' αυτή την πολιτική αντιπαράθεση πείθουμε τον κόσμο - μ' αυτά τα οποία, ακόμα, πρέπει να κάνουμε- ότι η χώρα μας είναι σ' ένα πολύ καλύτερο επίπεδο από αυτό που ήταν και σε κάποια άλλα έχει πάει και πολύ μπροστά, όπως στην οικονομία, παρά την εισαγόμενη ακρίβεια. Υπάρχει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση -που και αυτή είναι θεμιτή- με πολιτικές κατηγορίες, με αιτήματα για εκλογές και ας είναι νωπή η εντολή, αλλά είναι θεμιτό να το κάνει αυτό η Αντιπολίτευση. Δεν το αποδεχόμαστε. Και υπάρχει και η χυδαιότητα. Και υπάρχει και αυτό που λέμε η απογείωση της χυδαιότητας. Η χυδαιότητα τι είναι; Προσωπικές επιθέσεις κατά ενός πολιτικού, κατά ενός ανθρώπου, ο οποίος μπορεί να έχει μια ιδιότητα και θέλουν να του κάνουν προσωπική επίθεση. Η απογείωση της χυδαιότητας είναι όταν αυτές οι επιθέσεις απευθύνονται σε συγγενικά πρόσωπα κάποιου, εν προκειμένω της συζύγου του Πρωθυπουργού, που δεν είναι η πρώτη φορά. Και τις προηγούμενες φορές όλες αυτές οι συκοφαντίες κατέρρευσαν. Θεωρώ ότι είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να το επιτρέπουμε να συμβαίνει με το λόγο μας και με τη στάση μας. Και πάρα πολύ καλά θα κάνει η σύζυγος του Πρωθυπουργού και θα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της. Η ανάρτηση της κυρίας Ακρίτα, είναι ανατριχιαστική, πέραν του συκοφαντικού, πέραν του ότι αναφέρει μια σειρά από πράγματα, που είναι όλα ψέματα. Ακόμα και τα 40 σπίτια που λέει είναι αυταπόδεικτο ότι είναι ψέμα, αν δει κανείς το πόθεν έσχες και το διαβάσει. Είναι αυταπόδεικτα αυτά που λέει, τα οποία δεν είναι απλά ψέματα, είναι πράγματα που δεν έχουν απασχολήσει καν οποιαδήποτε διαδικασία. Είναι από το μυαλό της. Έχει συρράψει διάφορες συκοφαντίες, που κατά καιρούς μπορεί να έχουν ακουστεί, έχει βάλει και δικές της, έχει φτιάξει ένα σενάριο και έχει κάνει μια ανάρτηση. Και προσέξτε, δεν είναι ένα ανώνυμο τρολ του διαδικτύου - που εδώ θέλω την προσοχή σας - εμείς και με αυτά θα ασχοληθούμε εφόσον ξεπερνούν τα όρια της πολιτικής κριτικής ή της σάτιρας και πάλι σε επίπεδο συκοφαντίας και βαριών κατηγοριών. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε οτιδήποτε απειλεί το Πολίτευμα, οτιδήποτε στρέφεται κατά ανθρώπων με βαριές συκοφαντίες, που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική, να πέσει κάτω. Δεν μπορεί κάποιοι είτε κρυπτόμενοι πίσω από την ανωνυμία τους, είτε κρυπτόμενοι πίσω από την ασυλία τους - γιατί η κυρία Ακρίτα είναι βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο- να σπιλώνουν ανθρώπους, να τους επιτίθενται προσωπικά γιατί γνωρίζουν ότι αυτή η αρένα είναι πάρα πολύ επικίνδυνη, είναι πάρα πολύ τοξική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιοι είναι αυτοί που το κάνουν αυτό; Και τι μέτρα θα πάρετε; Ποιοι είναι, τι κάνουν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τι ποιοι είναι αυτοί; Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αφήνουμε αυτό. Η κυρία Ακρίτα είναι πολιτικός. Την ξέρουμε. Αναφερθήκατε στο τρολ. Μιλάμε για το προφίλ «κουκλίτσα μου», ξέρω εγώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η κυρία Ακρίτα έκανε μία συρραφή χυδαίων εκφράσεων και αναρτήσεων, που χρησιμοποιούνται, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, συνολικά για πολιτικούς αντιπάλους, για βουλευτές, υπουργούς, για τον Πρωθυπουργό, από συγκεκριμένα κέντρα, τα οποία είναι στο διαδίκτυο ανωνύμως και επιτίθενται σε ανθρώπους επειδή ανήκουν σε ένα άλλο πολιτικό κόμμα, συγκεκριμένα στη Νέα Δημοκρατία. Αν μπει κανείς και το δει, κάτσει πέντε λεπτά και το δει, θα καταλάβει. Το ξαναλέω…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα κάνετε γι' αυτό; Πώς θα το αντιμετωπίσετε αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ό,τι προβλέπει ο νόμος κάθε φορά που ξεπερνώνται τα όρια της πολιτικής κριτικής, της σφοδρής πολιτικής κριτικής, ακόμα κι αν αυτή συνοδεύεται με βαριές εκφράσεις. Και αυτό, όχι ότι είναι αποδεκτό από τους πολίτες, οι πολίτες το αξιολογούν, αλλά είναι στα όρια της σφοδρής πολιτικής, ακόμα και οριακής κριτικής. Αλλά όχι οικογένειες, όχι συζύγους, όχι παιδιά, όχι προσωπικές επιθέσεις. Η Ελλάδα κατάφερε να οχυρώσει 50 χρόνια μία Δημοκρατία, που, προσέξτε, και σε πολύ έντονα χρόνια, δεκαετίες που -οι λίγο μεγαλύτεροι από εμάς τις έχουν ζήσει- δεν φτάναμε στο σημείο - εκτός από κάποια χυδαία πρωτοσέλιδα, τα οποία ήταν μειοψηφικά και τα αφήναμε στην άκρη ως πολιτικό σύστημα- δεν φτάναμε στο σημείο συνεχώς να απαντάμε για την τοξικότητα, για τις ύβρεις, για τις επιθέσεις σε οικογένειες. Ο κόσμος έχει προβλήματα, έχει θέματα που θέλει να τι κάναμε, πώς αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, πώς έχει πάει, πώς προχωράνε τα νοσοκομεία που αναβαθμίζονται, οι προσλήψεις στην υγεία, σοβαρές συζητήσεις. Και έχουμε φτάσει στο σημείο, γιατί έχουμε αυτή την ανάγκη, τι να κάνουμε, πρέπει να απαντάμε, να επιτιθέμεθα σε έναν βούρκο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 'Αρα, κ. Υπουργέ, εσείς θα ζητήσετε την άρση της βουλευτικής ασυλίας της κυρίας Ακρίτα γι' αυτή την υπόθεση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα έχει ήδη γίνει γνωστό αυτό και μάλιστα η ίδια με αλαζονεία το αποδέχθηκε προφορικά. Δεν ξέρω αν θα γίνει και στο τέλος, γιατί το ότι λέει κάτι ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν σημαίνει ότι θα κάνει πράξη στο τέλος της ημέρας. Είναι αυτονόητο ότι θα προχωρήσει όλη η νομική διαδικασία. Αυτό έχει να κάνει με την κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη. Αλλά νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο -όπως και το ανθρώπινο το οποίο ακούσαμε το βράδυ από την ανάρτηση του Πρωθυπουργού, το διαβάσαμε, που μίλησε ως σύζυγος και όχι ως Πρωθυπουργός- πρέπει κάποια στιγμή να μπει ένα όριο σε αυτό τον βούρκο. Δεν είναι θέμα κομματικό δικό μας, είναι θέμα επιβίωσης όλο αυτού το οποίο γίνεται για το καλό των πολιτών, πού θα οδηγήσει όλο αυτό. Και να σας πω και κάτι; Αν δεν είχαμε το παράδειγμα του 2010 - 2012, 2012 - 2015, 2015 - 2019, που είδαμε ότι ο βούρκος, μας οδήγησε στο χείλος της καταστροφής, γιατί μέχρι το 2015, εκεί οδήγησε. Δεν έσωσε κανέναν, δεν έκανε βοήθησε κανέναν, δεν έκανε κανέναν πλουσιότερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πρωθυπουργός θα πάει μάρτυρας στη δίκη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ήταν σαφής η ανάρτησή του. Ό,τι είπε ο Πρωθυπουργός, ισχύει στο ακέραιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, αυτό σχολιάστηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Υπουργέ, μόλις διάβασε την ανάρτηση του Πρωθυπουργού. Σχολιάστηκε και εκεί έγινε και η σύνδεση με τα Τέμπη. Ότι από τη μία θα πάει να υπερασπιστεί τη σύζυγό του στο δικαστήριο και από την άλλη, οι άλλοι καλοί οικογενειάρχες δεν έχουν πάει στα δικαστήρια, δεν μπορούν. Τι απαντάτε σε αυτό; Πώς το σχολιάζετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι ίσως άλλη μία ζωντανή απόδειξη, άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εργαλειοποιούν το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και τους συγγενείς για κάθε πιθανή και απίθανη αιτία. Πείτε μου εσείς, πέραν της δημοσιογραφικής σας εμπειρίας, ως λογικοί άνθρωποι, τι σχέση έχει μία προσωπική αντιδικία, κατόπιν χυδαιοτήτων και συκοφαντιών μεταξύ δύο ανθρώπων, η οποία αφορά μια διαδικασία στη Δικαιοσύνη και μια βουλευτική ασυλία κατά μιας βουλευτού που τη διατύπωσε, με μία υπόθεση που αυτή τη στιγμή, προσέξτε, είναι εν εξελίξει, υπό διερεύνηση στη Δικαιοσύνη, με πολλούς κατηγορούμενους -δεν σημαίνει ότι όλοι είναι ένοχοι ή ότι όλοι είναι αθώοι, η Δικαιοσύνη θα το κρίνει αυτό- και με κανένα αίτημα της Δικαιοσύνης να μην έχει αποσιωποιηθεί, να μην έχει πάει στην άκρη από κανένα κόμμα και καμία Κυβέρνηση. Εδώ μιλάμε, λοιπόν, για μια πλήρη παραποίηση της πραγματικότητας. Γιατί εδώ έγκειται η «συγκάλυψη» η υποτιθέμενη που λέει η Αντιπολίτευση. Υπάρχει κάτι που η Δικαιοσύνη έχει αιτηθεί και ο οποιοσδήποτε το έχει αρνηθεί; Όχι. Υπάρχει κάτι το οποίο έχει ζητηθεί από τη Δικαιοσύνη ως πραγματογνωμοσύνη, ως μαρτυρία, ως έγγραφο και δεν έχει λάβει χώρα; Όχι. Θα το ξέραμε και θα είχαμε μείζον θέμα. Δεν έχουμε. Παρ' όλα αυτά, ενώ προχωράει με γρήγορους ρυθμούς μια έρευνα σε όλα τα επίπεδα, όπως πρέπει να γίνεται, έρχεται η Αντιπολίτευση και λέει: Έβρισε χυδαία η Ακρίτα τη σύζυγο του Πρωθυπουργού; Τη συκοφάντησε; Τέμπη. Είπατε μια άποψη για έναν νόμο; Τέμπη. Νόμος περί ευθύνης υπουργών που ποτέ -προσέξτε- ποτέ δεν έκαναν κάτι για να τον καταργήσουν. Εμείς εξομοιώσαμε την παραγραφή υπουργών με των πολιτών. Πάλι τα Τέμπη μπροστά. Τι κάνουν δηλαδή; Πονεμένους ανθρώπους που θέλουν δικαιοσύνη, οργισμένους ανθρώπους, δικαίως οργισμένους, πάνε να τους βάλουν μπροστά τους ως ασπίδα, εκείνοι το κάνουν αυτό, για να μπορούν να κάνουν χυδαίες πολιτικές επιθέσεις. Έχετε δει ποτέ κάτι πιο άδικο, κάτι πιο τραγικό στην πολιτική αντιπαράθεση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται ότι κρατά ψηλά το θέμα των Τεμπών, από την άλλη, συνεχίζει να αμφισβητεί το αδιάβλητο των εκλογών. Γι' αυτό και ζητάει να γίνουν δύο εκλογικές αναμετρήσεις και με παρουσία ξένων παρατηρητών. Εσείς πώς θα το αντιμετωπίσετε αυτό, πρώτον; Και δεύτερον, γιατί ο ίδιος αυτό που λέει είναι ότι από τη στιγμή που διέρρευσαν κάποια στοιχεία εκλογέων του εξωτερικού γιατί να μη γίνει και του εσωτερικού; Τι απαντάτε σε αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να πούμε κάποια πραγματικά δεδομένα για τον κόσμο που μας ακούει, γιατί νομίζω ότι η σοβαρότητα αυτής της αιτίασης από τον κ. Κασσελάκη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχει απαντηθεί ότι δεν είναι ούτε η στοιχειώδης. Και πέραν της συνειδητής υπονόμευσης του Πολιτεύματος, στερείται και οποιασδήποτε σοβαρότητας. Πάμε να δούμε, όμως, κάποια δεδομένα. Ξένοι παρατηρητές συμμετέχουν, όπως έχει γίνει σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες και σε όλες τις διαδικασίες έχουνε γράψει για τη χώρα μας ότι είναι ασφαλείς και δίκαιες οι εκλογές. Ένα το κρατούμενο. Εκεί που παραπέμπει ο κ. Κασσελάκης, παραπέμπει σε τριτοκοσμικές χώρες, που προσβάλλει το Πολίτευμά μας και τη Δημοκρατία μας. Δεύτερο δεδομένο. Τις εκλογές δεν τις κάνει ούτε η Πειραιώς, η Νέα Δημοκρατία, ούτε η Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η Χαριλάου Τρικούπη, το ΠΑΣΟΚ. Τις εκλογές τις κάνουν δικηγόροι, δικαστές, οι οποίοι έχουν δώσει όρκο για να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους όπως προβλέπει ο Νόμος. Είναι άνθρωποι οι οποίοι είναι επιστήμονες, είναι άνθρωποι οι οποίοι βάζουν την υπογραφή τους σε διάφορα έγγραφα. Σας μιλάει ένας που κάποτε, όταν δεν είχε πολιτική ιδιότητα έκανε εκλογές μέχρι τα ξημερώματα, μαζί με γραμματείς, μαζί με εκλογικούς αντιπροσώπους, μαζί με ανθρώπους οι οποίοι είναι εφορευτική επιτροπή και έχουν κληρωθεί και είναι απλοί πολίτες χωρίς να μπορεί να γνωρίζει ποιος είναι ποιος. Όλα αυτά τα πράγματα, λοιπόν, όποιος κάνει εκλογές και ξέρει, πάει και ψηφίζει, καταλαβαίνει ότι είναι εκτός οποιασδήποτε λογικής. Το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι αυτή η επικίνδυνη σύνδεση με μια υπόθεση διαρροής δεδομένων mails, η οποία, μάλιστα, αντιμετωπίστηκε ακαριαία από τη δική μας Παράταξη, από την Κυβέρνηση, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις αμετάκλητων καταδικών για σοβαρά αδικήματα, που παραμένουν πρώτη γραμμή οι καταδικασθέντες -έχει και αυτό την αξία του- τι σχέση έχει με την εκλογική διαδικασία; Μπορεί να μου πει κανείς; Το ότι κακώς εδόθησαν κάποια στοιχεία -και ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη και από την αρμόδια Αρχή- εκλογέων, έχει αυτό κάποια σχέση; κακώς, κάκιστα, είναι ζήτημα παραβίασης προσωπικών δεδομένων, θα το αξιολογήσει η Δικαιοσύνη, πιθανότατα να είναι. Έπρεπε να γίνει; Όχι, για να μην παρεξηγηθώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σίγουρα. Σήμερα είστε σε θέση να μας διαβεβαιώσετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχει σχέση αυτό με τη διαδικασία που έχει να κάνει με ταυτότητα, ψηφοδέλτιο, κάλπη, παραβάν και οχυρωμένη διαδικασία από ένα σύνολο ανθρώπων; Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέει ο κύριος Κασσελάκης το εξής, κύριε Υπουργέ, ότι αυτοί οι άνθρωποι, εφόσον τα δεδομένα τους έχουν διαρρεύσει και έχουν φθάσει σε χέρια πολιτικών, μπορούν στοχευμένα να γίνουν αποδέκτες υλικού, το οποίο θα τους καθοδηγήσει στο τέλος, δεν ξέρω, τι θα ψηφίσουν. Αλλά πέρα από αυτό, εσείς είστε σε θέση σήμερα να μας πείτε, τελεσίδικα, αυτό το υλικό, αυτά τα αρχεία, τα οποία βρέθηκαν σε χέρια λάθος ανθρώπων, σήμερα πού βρίσκονται; Έχουν καταστραφεί;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δεδομένο, καταρχάς, ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση, καμία σχέση συνολικά με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία δεν έχει λάβει ούτε μισή καταγγελία για οποιαδήποτε παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά ο Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού παραιτήθηκε, όμως.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό· αυτό ναι, γιατί ατομικά είχε λάβει κάτι, το οποίο το έστειλε μετά από κάποιους μήνες. Όποτε το έλαβε και όποτε το έστειλε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Αυτό που είχε λάβει ατομικά ο ίδιος, σήμερα πού βρίσκεται;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δεδομένο, και μάλιστα γι' αυτό είναι πολύ σημαντικές οι δικαστικές διερευνήσεις και η αυστηροποίηση της νομοθεσίας, που η Νέα Δημοκρατία την έκανε το 2019. Ο Μητσοτάκης αυστηροποίησε τη νομοθεσία, ως Πρωθυπουργός και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για τα προσωπικά δεδομένα. Δηλαδή, τη νομοθεσία που θα κρίνει και αυτή την υπόθεση. Ήταν ευρωπαϊκή υποχρέωση από το 2018 και για ένα χρόνο περίπου και λίγο παραπάνω, ήταν από τις αρχές του 2018, δεν την έκανε πράξη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και αυτό έχει την αξία του. Προσέξτε, γι' αυτό υπάρχουν οι καταγγελίες και οι αυστηρές ποινές. Και για την απόδοση δικαιοσύνης και για παραδειγματισμό. Αλλά να σας πω και κάτι;

Ήταν η πρώτη φορά που ακούσατε εσείς, ή εσείς ο ίδιος ή οποιοσδήποτε άλλος, ότι έλαβε με sms, e-mail, από κάποιον που δεν έχει καμία σχέση, είτε πολιτικό, είτε εταιρεία;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, αλλά δεν σημαίνει κάτι αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δυστυχώς, είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Όχι· είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα η διαρροή προσωπικών δεδομένων, γι' αυτό και η Αρχή έχει πολύ αυξημένο ρόλο, γι' αυτό και αυστηροποιήθηκε η νομοθεσία και γι' αυτό και οι ποινές, όταν διαπιστώνεται ότι υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας, είναι πολύ αυστηρότερες σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που το μάθαμε πρώτη φορά στην υπόθεση Ασημακοπούλου. Πράγματι, το γεγονός ότι κάποιος που ήταν συνεργάτης Γενικού Γραμματέα, όπως φαίνεται, έδωσε κάποια mails, είναι ερευνητέο και είναι και κάτι που προφανώς θ' αξιολογήσει όπως πρέπει η Δικαιοσύνη, δεν λέμε ότι δεν είναι κάτι, γι' αυτό κι εμείς κατευθείαν πήραμε αποφάσεις και ελήφθησαν και ευθύνες και παραιτήσεις, λέξεις άγνωστες για την αντιπολίτευση, αλλά για όνομα του Θεού, ας μη συνδέουμε μία διαδικασία, όπως είναι η ψηφοφορία, η επιστολική ψήφος, που έχει δικλείδες ασφαλείας τις σοβαρότερες στην Ευρώπη. Δεν ψηφίζει κανείς με το mail του, όλα είναι διασφαλισμένα και βέβαια και τα προσωπικά δεδομένα. Τι σημαίνει διασφάλιση; Όταν υπάρχει οποιαδήποτε παραβίαση, να εφαρμόζεται πολύ αυστηρά ο νόμος. Και αυτό θα γίνει, όπως και τώρα και σε κάθε περίπτωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ, κύριε Υπουργέ. Την καλημέρα μας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να είστε καλά.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.