«Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη για έβδομη συνεχόμενη μέρα με το δεύτερο κύμα καταστροφικών πυρκαγιών. Η Ελλάδα διανύει την πιο δύσκολη από άποψη κλιματολογικών συνθηκών χρονιά, στην ιστορία καταγραφής και συλλογής μετεωρολογικών δεδομένων. Επτά ημέρες φέτος το καλοκαίρι, μεγάλες περιοχές της χώρας βρέθηκαν σε επίπεδο ακραίου κινδύνου, εκδήλωσης πυρκαγιάς. Διπλάσιες φορές από ότι το 2021, τετραπλάσιες από το 2019 και επταπλάσιες από το 2012», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου που έγινε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Πρόσθεσε πως μέσα σε μία εβδομάδα, από την περασμένη Παρασκευή έως και σήμερα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να αντιμετωπίσει 516 ενάρξεις νέων πυρκαγιών. «Σίγουρα είναι ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Θα πρέπει να περιμένουμε την πλήρη καταγραφή για να έχουμε συνολική αποτύπωση και ξεκάθαρη εικόνα», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Χαρακτήρισε «πρωτόγνωρη» την κατάσταση με τις πυρκαγιές υπογραμμίζοντας πως «αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι πρωτίστως η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η προστασία των περιουσιών, των κρίσιμων υποδομών της χώρας και του φυσικού περιβάλλοντος».
Ο κ.Μαρινάκης είπε ακόμη πως «το σύστημα 112 ενεργοποιείται πάντα εγκαίρως και ανάλογα την κατάσταση ενημερώνει τους πολίτες να βρίσκονται σε επιφυλακή και τους δίνει οδηγίες εκκένωσης όπου αυτό κριθεί απαραίτητο». Δήλωσε πως «η Ελλάδα θα συνεχίσει να δίνει αγώνα με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Γι αυτό άλλωστε ενισχύονται σταθερά οι πυροσβεστικές δυνάμεις».
Όπως είπε ο κ.Μαρινάκης «την ώρα της μάχης δεν υπάρχει χώρος για στείρα αντιπαράθεση και κομματικό ακτιβισμό. Θα έρθει η ώρα του απολογισμού. Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού θα γίνει συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων» και αναφέρθηκε στις δεκάδες αυτόφωρες συλλήψεις που έγιναν από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου σε αγροτοδασικές εκτάσεις για εμπρησμούς.
«Με τις αλλαγές που έγιναν στον ποινικό κώδικα από την κυβέρνηση της ΝΔ ο εμπρησμός δασών με δόλο τιμωρείται πλέον αποκλειστικά ως κακούργημα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εγκληματεί απέναντι στη ζωή των συνανθρώπων μας, τις περιουσίες τους, τις κρίσιμες κρατικές υποδομές και το φυσικό περιβάλλον», τόνισε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε επίσης για την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντα Μόντι στην Ελλάδα, τις επαφές του στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τις σχέσεις των δύο χωρών.
Ακόμη, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που τίθεται σε διαβούλευση με στόχο την ενδυνάμωση των εργαζομένων, την αύξηση της απασχόλησης, την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας.
Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου:
«Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη για 7η συνεχόμενη ημέρα με το δεύτερο κύμα καταστροφικών πυρκαγιών.
Η Ελλάδα διανύει την πιο δύσκολη, από άποψη κλιματολογικών συνθηκών, χρονιά στην ιστορία καταγραφής και συλλογής μετεωρολογικών δεδομένων.
Επτά ημέρες φέτος το καλοκαίρι, μεγάλες περιοχές της χώρας βρέθηκαν σε επίπεδο ακραίου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς (κίνδυνο, δηλαδή, επιπέδου 5).
Διπλάσιες φορές από το 2021, τετραπλάσιες από το 2019 και επταπλάσιες από το 2012.
Ενδεικτικό είναι πως μέσα σε μια εβδομάδα, από την προηγούμενη Παρασκευή μέχρι και σήμερα η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 516 ενάρξεις νέων πυρκαγιών.
Στα μέσα της εβδομάδας, παράλληλα με τη ΜΕΓΑ-πυρκαγιά στον Έβρο, η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 9 πυρκαγιές μεγάλης επικινδυνότητας στην Αττική, έξι στη Βοιωτία και μία στην Εύβοια με αλλεπάλληλες αναζωπυρώσεις.
Χθες μέσα σε χρονικό διάστημα ελάχιστων ωρών εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα στην περιοχή του Αυλώνα 13 πυρκαγιές, για τις οποίες έχουν ήδη ανακοινωθεί συλλήψεις.
Έως αυτή την ώρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποτροπή της φωτιάς από τον δρυμό της Πάρνηθας.
Και η περίπτωση της Πάρνηθας είναι ενδεικτική των πρωτοφανών συνθηκών της φετινής χρονιάς:
Τα εναέρια μέσα έφτασαν μέσα σε 4 με 5 λεπτά της ώρας πάνω από την εκδήλωση της πρώτης εστίας. Η ταχύτητα απόκρισης ήταν κυριολεκτικά η μέγιστη δυνατή, και ο χρόνος αντίδρασης, ο ελάχιστος.
Όμως η φωτιά ξέφυγε, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων και του ανάγλυφου της περιοχής.
Είναι μια νέα πραγματικότητα που ισχύει στη χώρα μας όπως και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Πολλές χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, από τον Καναδά και τις ΗΠΑ έως τη νότια Ευρώπη, βιώνουν το εκρηκτικό μείγμα της κλιματικής κρίσης. Στον Καναδά, κάηκε έκταση που αντιστοιχεί σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Είναι ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, ξηρασίας και ανέμων, που αποτελούν, δυστυχώς, τις «ιδανικές» συνθήκες για πυρκαγιές με ακραία συμπεριφορά.
Σίγουρα είναι ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, θα πρέπει, όμως, να περιμένουμε την πλήρη καταγραφή προκειμένου να έχουμε μια συνολική αποτύπωση και ξεκάθαρη εικόνα.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου «Κοπέρνικος» για την πυρκαγιά στη Ρόδο, μια από τις σφοδρότερες πυρκαγιές που έχουμε ζήσει, η αρχική εκτίμηση των καμένων εκτάσεων ήταν περίπου 176.000 στρέμματα, ωστόσο, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση που έγινε, μόνο το 9% εξ αυτών, περίπου 14.500, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, το 91% έχει υποστεί μέτριας ή χαμηλής κλίμακας ζημιές.
Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής που διαθέτουν τεράστια εμπειρία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, δίνουν μάχες όλο το καλοκαίρι.
Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι, πρωτίστως, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και, φυσικά, η προστασία των περιουσιών, των κρίσιμων υποδομών της χώρας και του φυσικού περιβάλλοντος.
Ενδεικτική είναι η επιχείρηση στην Αλεξανδρούπολη, που το κέντρο επιχειρήσεων προέβλεψε έγκαιρα την πιθανή πορεία της φωτιάς προς το νοσοκομείο, ώρες νωρίτερα και έτσι η προληπτική μετακίνηση των ασθενών ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Το σύστημα 112 ενεργοποιείται πάντοτε εγκαίρως. Ανάλογα με την κατάσταση, ενημερώνει τους πολίτες να βρίσκονται σε επιφυλακή και τους δίνει οδηγίες εκκένωσης όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στη Ρόδο απομακρύνθηκαν με ασφάλεια πάνω από 20.000 συνάνθρωποί μας, μόνιμοι κάτοικοι και παραθεριστές, αλλά και στον Έβρο σχεδόν 15.000 άνθρωποι. Οι δύο αυτές επιχειρήσεις είναι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις εκκένωσης που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια.
Η ανθρώπινη ασφάλεια είναι στον αξιακό πυρήνα κάθε επιχείρησης και προκαλεί βαθύτατη θλίψη το γεγονός πως 19 συνάνθρωποί μας στον Έβρο, παρά τις συνθήκες συναγερμού και τις διαδοχικές ειδοποιήσεις εκκένωσης, έχασαν τη ζωή τους. Δυστυχώς, η παραμονή τους στο δάσος της Δαδιάς απεδείχθη μοιραία.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να δίνει αγώνα, με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Για αυτό άλλωστε ενισχύονται σταθερά, χρόνο με το χρόνο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις.
Το 2023 τις πυροσβεστικές υπηρεσίες επανδρώνουν 16.580 πυροσβέστες. Από το 2021 έως σήμερα έχουν διπλασιαστεί οι εθελοντές μας. Από 2.132 σε 4.185.
Ο στόλος των χερσαίων οχημάτων έχει αυξηθεί σε 3.654 οχήματα από 3.410 που ήταν το 2022.
Όσο για τα εναέρια μέσα, το 2019 είχαμε 61 και σήμερα η Ελλάδα διαθέτει 89.
Και βέβαια στις επιχειρήσεις συνδράμουν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας επιπλέον 246 πυροσβέστες, 40 πυροσβεστικά οχήματα και 8 αεροσκάφη από οκτώ χώρες.
Το αποτέλεσμα βέβαια δεν είναι σε κάθε μάχη αυτό που θα θέλαμε. Για αυτό διαρκώς εξετάζουμε, αξιολογούμε και επανασχεδιάζουμε με βάση τα νέα δεδομένα, για την επόμενη ημέρα.
Όμως την ώρα της μάχης, δεν υπάρχει χώρος για στείρα αντιπαράθεση και κομματικό «ακτιβισμό». Θα έρθει η ώρα του απολογισμού. Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνει συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.
Αυτή τη στιγμή στη Βοιωτία υπάρχουν διάσπαρτες ενεργές εστίες στις οποίες επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Στην Πάρνηθα το μεγάλο ενεργό μέτωπο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα Δυτικά στο Κάστρο της Φυλής, ενώ στον Έβρο η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στα Δυτικά της Αλεξανδρούπολης.
Η φωτιά που ξέσπασε χθες στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, τέθηκε υπό μερικό έλεγχο με τη συνδρομή 46 πυροσβεστών, 2 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 15 οχημάτων και 2 ελικοπτέρων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Πυροσβεστικής με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας έχουν γίνει 163 συλλήψεις ατόμων για εμπρησμούς σε αγροτοδασικές εκτάσεις από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου.
Ειδικότερα από την Πυροσβεστική 118 συλλήψεις αφορούν εμπρησμό από αμέλεια και 24 από πρόθεση, ενώ η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε 18 συλλήψεις και 3 προσαγωγές.
Επιπρόσθετα, με την τακτική διαδικασία, παραπέμπονται 73 άτομα εκ των οποίων 62 από αμέλεια και 11 από πρόθεση.
Για κάθε σύλληψη έχει σχηματιστεί δικογραφία και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Με τις αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο εμπρησμός δασών με δόλο πλέον τιμωρείται αποκλειστικά ως κακούργημα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εγκληματεί απέναντι στη ζωή των συνανθρώπων μας, τις περιουσίες τους, τις κρίσιμες κρατικές υποδομές και το φυσικό περιβάλλον. Οι υπαίτιοι θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και θα τιμωρηθούν για τις πράξεις τους εφόσον αυτό κρίνει η Ελληνική Δικαιοσύνη.
Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν ήδη προχωρήσει στην συνολική αποτίμηση των ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες αποκατάστασής τους. Συνολικά 155 κτίσματα (σπίτια, επαγγελματικοί χώροι, λοιπά κτίρια) σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο έχουν εντοπιστεί με κόκκινη σήμανση. Επισημαίνεται ότι στις περιοχές που οι πυρκαγιές βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, τα αρμόδια κλιμάκια αναμένουν τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να ξεκινήσουν καταγραφές και αυτοψίες.
Η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού
Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα στη χώρα μας ο Ινδός Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι. Η σημερινή επίσκεψη σηματοδοτεί την στόχευση του Πρωθυπουργού να θέσει σε τροχιά αναβάθμισης και στρατηγικής συνεργασίας τις σχέσεις με την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και να αναδειχθεί η Ελλάδα ως πύλη της Ινδίας προς την ΕΕ.
Η σημερινή επίσκεψη είναι ιστορική αφού είναι η πρώτη φορά μετά από την επίσκεψη της Ίντιρα Γκάντι που Πρωθυπουργός της Ινδίας επισκέπτεται την χώρα μας.
Ελλάδα και Ινδία συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς, είναι δύο ναυτικές δυνάμεις, η συνεργασία των οποίων έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και του πολιτισμού, αλλά υπάρχει ακόμα ευρύτατο πεδίο συνεργειών.
Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός σε άρθρο του στην εφημερίδα Times of India: «Σήμερα, οι δύο χώρες μας μοιράζονται κοινές δημοκρατικές αξίες και μία σταθερή δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας. Συμφωνούμε επίσης στην ανάγκη να προστατεύσουμε τη διεθνή τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες και να προωθήσουμε την παγκόσμια ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη.
Για τον λόγο αυτό, δεδομένων των προκλήσεων ενός ταχέως μεταβαλλόμενου κόσμου, η Ινδία και η Ελλάδα, ως ναυτιλιακά έθνη με σταθερές αξίες και πλούσια ιστορία, βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή θέση για να εργαστούν από κοινού για ένα καλύτερο μέλλον.
Ως ιστορικά ναυτικά έθνη, μοιραζόμαστε εδώ και καιρό κοινές απόψεις όσον αφορά τη σημασία της διασφάλισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, της θαλάσσιας ασφάλειας και του πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ιδίως της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), την οποία και οι δύο έχουμε υπογράψει.
Στο πεδίο της οικονομικής συνεργασίας, αυξήσαμε τις εμπορικές μας συναλλαγές σε 1,32 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, που αποτελεί ρεκόρ».
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επανεκκίνηση των επαφών στο ανώτατο επίπεδο να οδηγήσει σε εντατικοποίηση της συνεργασίας σε τομείς όπως η άμυνα, η τεχνολογία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η οικονομία και την εντατικοποίηση των επαφών ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων.
Πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός και ο κ Μόντι σε δηλώσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή προχωρούν και θα αναφέρουν όλες τις λεπτομέρειες των συναντήσεων και τις επιμέρους λεπτομέρειες της συνεργασίας των δυο χωρών.
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Τίθεται σε λίγη ώρα σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με στόχο την ενδυνάμωση των εργαζομένων, την αύξηση της απασχόλησης, την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας, ενώ στις διατάξεις του ενσωματώνεται και η οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας».
Όλες οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι υπέρ των εργαζομένων, συμβάλλουν στην προστασία των δικαιωμάτων τους, στοχεύουν στην καταπολέμηση της αδήλωτης και μαύρης εργασίας.
Βασικότερα σημεία
1)Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο των ελάχιστων απαιτήσεων σχετικά με την υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει τον εργαζόμενο, για τους βασικούς όρους της ατομικής σύμβασης εργασίας
2)Νομιμοποιείται η εργασία σε περισσότερους του 1 εργοδότη, κάτι που σήμερα απαγορεύεται από την ελληνική έννομη τάξη
Για να διευκρινίσουμε fake news που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες, η ρύθμιση αυτή σε καμία περίπτωση δεν θίγει τα κεκτημένα δικαιώματα ή τα μέγιστα χρονικά όρια εργασίας ούτε και διακινδυνεύει τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης ο οποίος ήταν και θα παραμείνει 11 ώρες το 24ωρο.
3)Για πρώτη φορά ξεκαθαρίζεται η έννοια της δοκιμαστικής περιόδου και του δοκίμου εργαζόμενου στη μισθωτή εξαρτημένη εργασία. Η περίοδος αυτή δεν θα ξεπερνά τους έξι μήνες.
4)Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της μη προβλέψιμης εργασίας, όπου δεν μπορεί να τηρηθεί οργανωμένος σχεδιασμός, όπως για παράδειγμα στο χώρο της εστίασης και του catering.
5)Εισάγονται ασφαλιστικές, προστατευτικές δικλείδες
-Απαγορεύεται οποιαδήποτε δυσμενής διάκριση σε βάρος του εργαζόμενου από τον εργοδότη.
-Αν ο εργοδότης ακυρώσει την ανάθεσή της, ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση
-Tα συμβαλλόμενα μέρη υποχρεούνται να συμφωνούν έναν ελάχιστο αριθμό αμειβόμενων ωρών εργασίας, αλλιώς η σύμβαση κατά παραγγελία είναι άκυρη.
6) Καθιερώνεται ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΡΗΤΑ η προσμέτρηση της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης ως αμειβόμενος χρόνος εργασίας, όταν αυτή είναι υποχρεωτική.
7)Απαγορεύεται η δυσμενής μεταχείριση του εργαζόμενου και επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία στην περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο
8) Στις περιπτώσεις εκδικητικής απόλυσης, προβλέπεται ακυρότητα της καταγγελίας απόλυσης αν διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος απολύθηκε λόγω άσκησης των νομίμων δικαιωμάτων του
9) Προβλέπεται η υποχρεωτική ανάρτηση της ατομικής σύμβασης εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ
10) Η δυνατότητα ηλεκτρονικής υπογραφής της ατομικής σύμβασης εργασίας
11) Η ύπαρξη Προτύπου Ατομικής Σύμβασης και βασικών όρων εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
12) Απλοποιείται η διαδικασία της Ηλεκτρονικής αναγγελίας της οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού.
13) Παρέχεται ιδιαίτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, με δυνατότητα να μην προδηλώνουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας
14) Θεσπίζεται βαρύτατο πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο σε κάθε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τις καταγραφές στην κάρτα εργασίας
15) Επιλύεται το πρόβλημα των εναλλασσόμενων βαρδιών σε επιχειρήσεις με 24ωρη λειτουργία.
Το νομοσχέδιο που τίθεται σε διαβούλευση, διασφαλίζει την εξέλιξη των εργαζομένων μέσα σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας στην οποία θα μπορούν να δουλέψουν με ανταγωνιστικούς όρους, με τα εργασιακά τους δικαιώματα πλήρως εξασφαλισμένα και να κερδίσουν ακόμα περισσότερα. Το νομοσχέδιο καταπολεμά με μια σειρά από μέτρα την μαύρη και αδήλωτη εργασία, εξασφαλίζοντας πλήρη διαφάνεια στους όρους και τις συμβάσεις εργασίας.
Η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι κυρίαρχη προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό, τόσο με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, την αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή και φυσικά τους συνεχείς ελέγχους, βήματα τα οποία θα συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και συνέπεια.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αποκτά αδικαιολόγητα κέρδη σε βάρος των καταναλωτών.
Πρόστιμα συνολικού ύψους 1,4 εκ. ευρώ είχε επιβάλει πριν ένα μήνα η Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) σε τρεις μεγάλες αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών για πλασματικές και εικονικές εκπτώσεις. Σύμφωνα με τους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών οι τρεις αυτές αλυσίδες κατέβαλαν ήδη το 50% του προστίμου λόγω της αποδοχής της παράβασης και της αποπληρωμής εντός 30 ημερών, όπως προβλέπει η διάταξη. Συνολικά καταβλήθηκαν 720.000.
Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αποκτά αδικαιολόγητα κέρδη σε βάρος των καταναλωτών. Οι έλεγχοι που έχουν ήδη ξεκινήσει θα συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση με μόνο μέλημά μας την προστασία των καταναλωτών. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω.
Επιχείρηση της ΕΛΑΣ το πρωί σε κτίρια στο κέντρο της Αθήνας που τελούν υπό κατάληψη
Επιχείρηση της ΕΛΑΣ πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί σε κτίρια στο κέντρο της Αθήνας που τελούν υπό κατάληψη. Δυνάμεις της ΕΛΑΣ προχώρησαν στην επιχείρηση προκειμένου να αποδώσουν τα κτίρια στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Έρευνες για την εξακρίβωση των στοιχείων των εμπλεκόμενων βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ διενεργείται προανάκριση από την Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
Η “Διακήρυξη των Αθηνών” καταδεικνύει τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή
Η “Διακήρυξη των Αθηνών” επιστέγασμα της πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνάντηση των ηγετών κρατών των Δυτικών Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης με την ηγεσία της ΕΕ, παρόντος του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταδεικνύει τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.
Με τον πιο εμφατικό τρόπο επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση στο ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η πρωτοβουλία στέλνει παράλληλα σαφές μήνυμα πως ο ευρωπαϊκός δρόμος αναπόφευκτα περνά μέσα από την προσαρμογή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.
Αυτή άλλωστε είναι η αξιακή μας πυξίδα σε κάθε πτυχή της εξωτερικής μας πολιτικής. Και στη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος: δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο.
Η 87η ΔΕΘ
Η σημερινή Ενημέρωση Πολιτικών Συντακτών γίνεται εδώ στη Θεσσαλονίκη όπου σε δύο εβδομάδες θα φιλοξενηθεί η Διεθνής Έκθεση, με όλες τις νέες προτάσεις σε θέματα καινοτομίας, τεχνολογίας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Πάντα στην αιχμή των εξελίξεων, η Θεσσαλονίκη αναβαθμίζεται σημαντικά με εμβληματικά έργα, που αντανακλούν τη σύγχρονη πραγματικότητα της βόρειας Ελλάδας.
Έργα που θα βελτιώσουν την ζωή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών σε ολόκληρη τη Μακεδονία.
Το μετρό της συμπρωτεύουσας ολοκληρώνεται, και η ημερομηνία παράδοσης του πλησιάζει. Δεν είναι πλέον μακέτες, δεν είναι εγκαίνια μουσαμάδων. Είναι πραγματικότητα.
Παράλληλα ένα άλλο μεγάλο έργο ξεκινά: το Flyover, η υπερυψωμένη ταχεία λεωφόρος μήκους 13,5 χιλιομέτρων με 8 γέφυρες και 3 σήραγγες θα αναβαθμίσει τα κυκλοφοριακά δεδομένα, μειώνοντας στο ελάχιστο τους χρόνους μετακινήσεων στην περιφερειακή οδό.
Οι λιμενικές υποδομές επεκτείνονται.
Ο δυτικός προαστιακός, με 3 γραμμές θα καλύψει σημαντικό τμήμα της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας και τις παλιές εγκαταλελειμμένες γραμμές, ενώ 100 νέα λεωφορεία προστίθενται στο στόλο των αστικών συγκοινωνιών της πόλης.
Τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιφέρεια προχωρούν και οικοδομούνται νέα μουσεία, σχολεία και δικαστικά μέγαρα. Το αστικό τοπίο αναβαθμίζεται με εκτεταμένες αναπλάσεις.
Η Κυβέρνηση είναι παρούσα, αφουγκράζεται τα προβλήματα στη βόρεια Ελλάδα και δίνει λύσεις που εξασφαλίζουν κοινό βηματισμό σε όλους τους κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας και της μελλοντικής ανάπτυξης.