Μήνυμα ενότητας και μαζικής συμμετοχής στις κάλπες της Κυριακής έστειλε ο Παύλος Πολάκης από την κεντρική ομιλία του στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Δευτέρας.
Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις θέσεις του και το πολιτικό του πρόγραμμα για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη διακυβέρνηση της χώρας ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη. Μίλησε επίσης για το ΠΑΣΟΚ αλλά και τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ.
Το σχέδιο των 6 πυλώνων
Ο κ. Πολάκης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως "την Κυριακή που έρχεται βγαίνουμε από την τραυματική περίοδο και θα βγούμε όρθιοι με το κεφάλι ψηλά και τη δέσμευση όλων μας ότι η Δευτέρα θα είναι μέρα ενότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως του αποτελέσματος. Να ξαναγίνουμε δυναμική αντιπολίτευση που θα βάλει πλώρη για κυβέρνηση. Δε με νοιάζει ένας ΣΥΡΙΖΑ μικρός, ένα κόμμα διαμαρτυρίας αλλά μια κυβερνητική πρόταση".
Όπως είπε, ο λόγος που κατέθεσε υποψηφιότητα είναι γιατί πιστεύει πως "ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει η ηγεμονική δύναμη της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης με ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα και λόγο που μας έλειψε ιδιαίτερα την περίοδο 2019-2023 βγάζοντας συμπεράσματα κ;ι από την κυβερνητική μας θητεία αλλά και από την περίοδο της αντιπολίτευσης που οδήγησαν στην μεγάλη ήττα του 2023 που πυροδότησαν τις εσωκομματικές εξελίξεις".
Μιλώντας για τον Στέφανο Κασσελάκη, ο κ. Πολάκης χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι και ο ίδιος τον πίστεψε πέρσι. "Θεώρησα ότι ένας νέος άνθρωπος που διέθετε ερείσματα στη νεολαία και είχε ιστορικό επιτυχίας θα μπορούσε να παράξει μια πολιτική πρόταση και να συγκροτήσει ένα επιτελείο που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε κυβερνητική τροχιά. Διαψεύστηκαμε οικτρά. Δεν παρήγαγε ποτέ πολιτικό λόγο εκτός από κάποιες φορές που διάβασε κάποιες σωστές προτάσεις οι οποίες όμως καλύφθηκαν από τον ναρκισσισμό του και δε συγκροτούσαν πρόταση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές ο Μητσοτάκης να χάσει 1 εκατομμύριο ψήφους και εμείς να μη πάρουμε τίποτα.
Στη συνέχεια πρόσθεσε πως "ο Μητσοτάκης πήρε όλα τα μέτρα για να μη ξαναβγεί η Αριστερά εξουσία. Φταίμε γιατί δεν σπονομιμοποιησαμε το φαγοπότι στην πανδημία και γίναμε η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς ανά κάτοικο" υπογραμμίζοντας πως η ΝΔ χρησιμοποίησε την πανδημία για να κάνει μεγάλη αναδιανομή πλούτου. Στα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε τον τρόπο που αντιμετώπισαν την απλή αναλογική, την συστηματική σοβαροφάνεια και τον λειασμένο λόγο.
Αναγνωρίζω το λάθος μου για τον Κασσελάκη
"Το γεγονός ότι δεν κερδίσαμε καμία ψήφο από τις απώλειες του Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι κάναμε κάτι πολύ λάθος" είπε χαρακτηριστικά. "Γι' αυτό πυροδοτήθηκε και η νέα κρίση ηγεσίας. Εγώ υπερψήφισα την πρόταση μομφής και αρχικά ήμουν υπέρμαχος στο ότι ο Κασσελάκης έπρεπε να κατέβει υποψήφιος γιατί ήθελα αυτή η λογική να ηττηθεί από την ψήφο των ανθρώπων. Όταν είδα όμως τον πατέρα του παραδέχεται ότι η οφσορ του χρωστάει 4 εκατομμύρια Λάλα όχι αυτός συνειδητοποίησα ότι ένας τέτοιος άνθρωπος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος ηγέτης σε κόμμα της Αριστεράς. Αναγνωρίζω το λάθος μου που δεν τον ψάξαμε από ότι κιόλας μπήκε υποψήφιος στο Επικρατείας. Μόλις με ένα σύντομο ψάξιμο και με βάση το πόθεν έσχες που κατέθεσε τώρα είδαμε ότι είχε τη συμμετοχή και σε διοίκηση και μετοχές σε πάρα πολλές εταιρείες των νήσων Μάρσαλ. Νόμιμο δεν ξέρω αν είναι, ελέγχεται αυτό, ηθικό πάντως δεν είναι σίγουρα. Για αυτό πήρα και τη θέση που πήρα και αυτή είναι η πάσα αλήθεια. Έστησαν ένα ολόκληρο συνέδριο παρωδία γιατί δεν είχαν την πλειοψηφία θεωρώντας ότι θα μπορέσουν να φτιάξουν μια άλλη κίνηση. Τώρα ο καθένας θα μετρηθεί στο πραγματικό του μπόι. Τώρα ο Κασσελάκης δεν θα μιλάει με το βαρύ όνομα του ΣΥΡΙΖΑ που ξεπλενε μια σειρά από λάθη και πολιτικά ατοπήματα. Τώρα πρέπει να αποδείξει ο ίδιος τι εκφράζει αφού για ενάμιση μήνα δεν έλεγε τίποτα μας έλεγε μόνο πραξικοπηματίες. Είναι προφανές ότι μας τραυμάτισε."
Ο Μητσοτάκης έχει πάρει τον δρόμο της αποδρομής
Μιλώντας για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Πολάκης σημείωσε πως μπαίνει σε ένα δρόμο που δεν έχει επιστροφή. "Με τα Τέμπη, τις υποκλοπές, τα ελληνοτουρκικά, τη δικαιοσύνη αλλά και την χειροτέρευση των συνθηκών για την πλειοψηφία του λαού, παρότι δε φάνηκαν στο αποτέλεσμα του 2023, έχει πάρει τον δρόμο της αποδρομης" τόνισε.
Ανεξίτηλο το τραύμα του ΠΑΣΟΚ στο συλλογικό υποσυνείδητο
"Το θέμα είναι ότι το βάρος και της αντιπολίτευσης αλλά και της αυριανής ορατής και υλοποιήσιμης κυβερνητικής πρότασης που πρέπει να διαμορφωθεί από το δημοκρατικό στρατόπεδο πέφτει στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ είναι πιασμένο και το ΚΚΕ κολλημένο. Θα μπορούσε το ΚΚΕ αν ήθελε να πάρει το χαρτί αλλά δεν έχει πολιτική πρόταση όταν περιμένει μόνο τις συνθήκες να ωριμάσεις. Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμεύσεις και μεγάλο και ανεξίτηλο τραύμα στο συλλογικό λαϊκό υποσυνείδητο. Απλά αυτή τη στιγμή γλεντάνε με την κακομοιριά μας. Υπάρχει η μνήμη του εκμαυλισμού της σημιτκης περιόδου. Η μνήμη της χρεοκοπίας με το Καστελλόριζο η δραματική συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου που έβαλε το πρώτο μεγάλο λεπίδι σε μισθούς και συντάξεις που οδήγησε πολλά στρώματα στην φτωχοποιήση" πρόσθεσε.
"Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι λαϊκά κατανοητό, κοινωνικά αναγκαίο, σε σύγκρουση με τη διαπλοκή και να δίνει ελπίδα".
Στη συνέχεια παρουσίασε το πρόγραμμα του που βασίζεται σε τρεις κεντρικές ιδέες και αποτελείται από έξι πυλώνες.
Οι τρεις ιδέες είναι:
1. Πρέπει να μιλήσει με τόλμη και θάρρος για αναδιανομή πλούτου και αποκατάσταση των αμοιβών σε προμνημινιακά επίπεδα
2. Επανάκτηση κοινωνικών αγαθών
3. Βαθιές μεταρρυθμίσεις και στο κράτος και τη λειτουργία του και στη δικαιοσύνη
"Η χώρα χρεοκόπησε γιατί ήξερε η ολιγαρχία ότι όσα και να κλέψει δε θα τιμωρηθεί" τόνισε προσθέτωντας πως "Η έντιμη Ελλάδα" που επικαλείται έχει την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης, του παραδείγματος που κυβερνά, της πραγματικής δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και της ισοτιμίας.
Το πρόγραμμα των έξι πυλώνων
Πρώτος πυλώνας - Σταδιακή κατάργηση μνημονιακων νόμων που οδήγησαν στην υποτίμηση της εργασίας
"Τίποτα δε γράφτηκε στις πλάκες του Μωυσή" είπε χαρακτηριστικά.
Αυτός ο πυλώνας περιλαμβάνει:
Επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού και συντάξεων τονίζοντας πως υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος χρειάζονται μόνο πολιτικές αποφάσεις.
Επιστροφή του ΕΚΑΣ: "Ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν κακος αλλά μας έβγαλε από τα μνημόνια. Δεν έπρεπε να δεχτούμε την διακοπή των φόρων των τυχερών παιχνιδιών. Αν τον είχαμε διατηρήσει θα μπορούσαμε να δίνουμε το ΕΚΑΣ" σημείωσε.
"Αν δείτε τα επίσημα στοιχεία για τους μισθούς στη χώρα είναι να σε πιάνει το κεφάλι σου. Μόνο η Βουλγαρία είναι πιο πίσω από εμάς σε όλη την ΕΕ. Χάσαμε αγοραστική δύναμη λόγω της τεράστιας εκτόξευσης της ακρίβειας. Τι να την κάνεις την αύξηση 2% στον μισθό όταν οι αυξήσεις είναι τόσο μεγαλύτερες; Θέλουμε να αποκαταστήσουμε την αξία της εργασίας και πρέπει να πάρουμε ταυτόχρονα τρεις πυλώνες στρατιωτικού χαρακτήρα του δημόσιου πλούτου.
Συγκεκριμένα:
1. Η Εθνική τράπεζα πρέπει να γυρίσει στα χέρια μας με νόμο, με τον ίδιο τρόπο δηλαδή που την πουλήσαμε. Για να εφαρμόσουμε έτσι την οικονομική πολιτική που θέλουμε. Σκεφτείτε ότι το 1,8 δις από τα 4 δις υπερκέρδη είναι από τις μεταφορές ανάμεσα στους λογαριασμούς. Είναι τεράστιο ποσό. Είναι κανονική ληστεία.
2. Η ΔΕΗ πρέπει επίσης να επιστρέψει στα χέρια του δημοσίου γιατί αυτή σέρνει τον χορό στην αισχροκέρδεια και οι άλλοι ακολουθούν. Επί των ημερών μας δεν αυξήθηκε μισό ευρώ η ΔΕΗ. 220 κοστίζει η μεγαβατώρα σε μας 70 στην Ισπανία, γιατί; Αυτή είναι η μεγαλύτερη ληστεία αλλά και υπονόμευσηη της όποιας ανταγωνιστικότητας στην ελληνική οικονομία αφού δεν υπάρχει τίποτα που να μην έχει ανάγκη ρεύμα. Μας αδυνατίζει και σε επίπεδο χώρας και εκτιναζει την ακρίβεια.
3. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τα διυλιστήρια. Όταν έδωσε ο Μητσοτάκης τα ΕΛΠΕ στον Λάτση τριπλασιάστηκαν ακαριαία τα κέρδη τους στο όνομα της Ουκρανίας. Όλα αυτά γιατί ο Μητσοτάκης κάνει τον τροχονόμο και κανείς δεν φωνάζει.
Τέλος, με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών πρέπει ο σιδηρόδρομος να επιστρέψει σε δημόσιο έλεγχο ενώ δε βρίσκω κανένα λόγο επίσης γιατί να μην αμφισβητήσουμε και τη συμφωνία με τη fraport.
Δεύτερος πυλώνας-Δικαιοσύνη
"Όχι δεν μπορώ να πω ότι έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Δεν μπορώ να έχω εμπιστοσύνη σε μια δικαιοσύνη η οποία αρχειοθετεί με αδιευκρίνιστα πόσα τον Γεωργιάδη και τον Αβραμόπουλο οταν έχει στα χέρια τις καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων εξαιτίας των οποίων στις ΗΠΑ η Nivartis πλήρωσε τεράστια πρόστιμα
Εκεί συμβιβάστηκε, εδώ είναι σκευωρία. Ούτε είναι δικαιοσύνη να αθωώνουν τον Παπαντωνίου επειδή πίστεψαν και καλά ότι τα λεφτά του τα έδωσε μια θεία του από τη Νιγηρία"
Ο κ. Πολάκης πρότεινε:
Εθελουσία έξοδο δικαστών μετά τα 60 έτη.
Δεύτερη σχολή δικαστών στην Πάτρα
Και σε ό,τι αφορά στη διασπάθηση του δημοσίου χρήματος, ενοποίηση ανάκρισης προανάκρισης για να γλιτώνουμε χρόνο.
Τρίτος πυλώνας-Μεγάλη μεταρρύθμιση στο κράτος
"Πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι πρέπει να γίνει αποκέντρωση. Το κράτος είναι για να παράγει το σχέδιο για το πού θα πάει η κοινωνία, να μοιράζει τα λεφτά από τον πλούτο που παραγει, να θέτει τους κανόνες που θα ξοδεύονται τα λεφτά και να έχει τον ετήσιο έλεγχο αυτών των εξόδων.
Όλα τα υπόλοιπα πρέπει να τα κάνει η αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού η οποία πρέπει να αποκτήσει ενεργό ρόλο. Σαφώς υπάρχει και εκεί διαφθορά αλλά αν ο κόσμος ξέρει ότι μπορεί να ψηφίσει ανθρώπους που θα αλλάξουν τη ζωή του πραγματικά τότε θα προσέχει και ποιον ψηφίζει. Θα έχουμε συγκεκριμένη πολιτική γραμμή για να στήνουμε παρατάξεις. Θα μεταφέρουμε πόρους, προσωπικό και αδειδοτικές ικανότητες πάντα με έλεγχο".
Τέταρτος πυλώνας-Κοινωνικό κράτος
"Σε αυτόν τον τομέα καταθέσαμε ήδη δείγματα γραφής με την διακυβέρνηση μας" είπε και ανέφερε παράδειγματα από την εκπαίδευση, την πρόνοια και τα νοσοκομεία τονίζοντας ειδικά για τα τελευταία πως "δεν υπήρχε ούτε ένα που δεν πήρε κάτι την περίοδο 2015-2019.
Πρότεινε διπλασιασμό με προοπτική των μισθών του νοσηλευτικού προσωπικού λέγοντας χαρακτηριστικά πως "δεν θα μας μείνει γιατρός στη χώρα. Χάνουμε μια ολόκληρη γενιά" και εξήγησε πως και αυτό είναι επίσης θέμα πολιτικής απόφασης.
Πέμπτος πυλώνας-Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου
"Για να βρεθούμε μπροστά, πρέπει να δούμε τι Ελλάδα θέλουμε σε 10-20 χρόνια. Την Ελλάδα του Μητσοτάκη με κατεστραμμένα βουνά και κάμπους ή των πεντάστερων και τον αφανισμό των μικρομεσαίων; Όπου μια κοινωνία που το 1/10 θα ζει καλά; Πρέπει να πούμε πολύ καθαρά τι θέλουμε. Εγώ θέλω την Ελλάδα να είναι ενεργειακός κόμβος αλλά πρώτα να βγάλουμε το φυσικό αέριο γιατί θα μας δώσει μεγάλη δύναμη.
Θέλω μια χώρα κέντρο Καινοτομίας. Έχουμε εξαιρετικά μυαλά που τα γεύονται άλλοι. Η Δ' βιομηχανική επανάσταση με το διαδίκτυο των πραγμάτων και όλη αυτή την αλλαγή στον τρόπο ζωής με τους ελεγχόμενους αλγόριθμους και τα big data είναι εδώ. Η παγκόσμια αριστερά πρέπει να τα αμφισβητησει και να τα επαναδιατυπώσει, δεν πρέπει να την αφήσουμε στα χέρια της ολιγαρχίας και του καπιταλισμού. Το καινούργιο όραμα της ανθρωπότητας θα πρέπει να περιγραφεί τρόπους για να αυξήσει το εισόδημα, να μειώσει την εργασία και να διεκδικήσει έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Τα drone θα πρέπει να μεταφέρουν φάρμακα στα νησιά και όχι βόμβες. Έτσι θα μιλήσουμε στους νέους γιατί το "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" οι νέοι δε το καταλαβαίνουν, αυτό ναι. Επίσης θέλουμε μια χώρα μια χώρα με ισχυρή αμυντική βιομηχανία και εθνική φαρμακοβιομηχανία που θα παράξει 80-100 φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας με προνομιακή αγορά από τον δημόσιο τομέα για να έχουμε όπλο διαπραγμάτευσης με τις ιδιωτικές.
Θέλουμε να είμαστε μια χώρα με διατροφική επαρκεια. Ισχυρό αγροτοδιστροφικο τομέα με την μεταποίηση να μένει εδώ, όχι να δίνουμε λάδι στην Ιταλία να τυποποιηθεί."
Αναφερόμενος στις ΑΠΕ, είπε πως βρισκόμαστε σε μια μετάβαση. " Η ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που ξεπερνάει τα παγκόσμια όρια ανοχής του οικοσυστήματος. Δημιουργεί μόλυνση, απώλεια βιοποικιλότητας και κλιματική κρίση. Όσο δεν υπάρχει επαρκής τεχνολογία αποθήκευσης της ενέργειας δεν μπορούν οι ανανεώσιμες να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα. Υπάρχουν όμως τεχνολογίες μείωσης εκπομπών των ορυκτών. Ποιος ο λόγος να καταστρέψουμε τη δυτική Μακεδονία με την ακραία απολιγνητοποιηση; Η ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να γίνει σε συνεργασία και αποκλειστική αρμοδιότητα με τις τοπικές κοινωνίες με πρώτο κριτήριο τις ανάγκες της"
Εκτός πυλώνας-Εξωτερική πολιτική
"Πρέπει να εκπέμψουμε πεντακάθαρα ότι η μοναδική μας διαφορά είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Καμιά κουβέντα για αποστρατικοποίηση των νησιών, κανένα παζάρι για τα θαλάσσια πάρκα. Χρειαζόμαστε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θα επαναξιοποιήσει ιστορικούς δεσμούς με τον βορρά και την ανατολή. Δεν θα υποστηρίξουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία γιατί θα είναι σα να υποστηρίζουμε την εισβολή στην Κύπρο αλλά δε θα παίρνουμε όπλα από τα νησιά να τα στέλνουμε στα τάγματα του Αζόφ και να γινόμαστε μέρος του προβλήματος. Πρέπει να αναπτύξουμε διαμεσολαβητικό ρόλο και πρωτοβουλίες. Δε θα χειροκροτήσουμε τη Χαμάς και τις εκτελέσεις της αλλά η απάντηση του Ισραήλ έχει ξεφύγει προ πολλού της απάντησης και πραγματοποιεί γενοκτονία. Θέλουμε Ελλάδα ισχυρή που να φυλάει τα σύνορα της δε θα επιτεθούμε αλλά δε θα παραχωρήσουμε ούτε εκατοστό κυριαρχικός δικαιώματος."
Κλείνοντας ο κ. Πολάκης τόνισε πως "αυτή την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ με συγκινεί και το αυτό έβαλα την υποψηφιότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ."
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ της Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου και Χρήστος Γιαννούλης, καθώς και μέλη των νομαρχιακών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.