ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Π. Βαρώτσος - Ομάδα ΒΑΝ: Είχαμε ενημερώσει την Ιαπωνία από τον Δεκέμβριο για τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ (βίντεο)

MakThes Team22 Ιανουαρίου 2024

Η ομάδα ΒΑΝ είχε προγνώσει και ακολούθως ενημερώσει αρμοδίως και εγκαίρως τις Αρχές της Ιαπωνίας για τον σεισμό των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την Πρωτοχρονιά τη χώρα της Άπω Ανατολής, δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Σεισμολογίας, Παναγιώτης Βαρώτσος, μιλώντας χθες, Κυριακή, στην ΕΡΤ.

Μιλώντας για την προγνωστική μέθοδο ΒΑΝ που έχει αναπτύξει ο ίδιος και η ομάδα του, τόνισε πως «Η επιστημονική κοινότητα είχε ενημερωθεί για μια εργασία μας, η οποία δημοσιεύθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή τρεισήμισι εβδομάδες πριν από τον σεισμό στην Ιαπωνία. Αυτή είναι σε συνεργασία με την ιαπωνική ομάδα, γιατί εδώ και 45 χρόνια έχουμε στενή συνεργασία με τους Ιάπωνες. (…) Από το 1984 διαρκώς συνεργαζόμαστε με τους Ιάπωνες και αυτή η εργασία έχει δημοσιευθεί στο σάιτ του Πανεπιστημίου του Κορνέλ, αλλά ήταν εστιασμένη στην Ιαπωνία».

Παράλληλα, ο κ. Βαρώτσος υπογράμμισε ότι από το Συμβούλιο της Ευρώπης, επιτροπή του οποίου είχε επισκεφθεί την ομάδα ΒΑΝ, έγινε επίσημη σύσταση, να δημοσιοποιούμε επιστημονικά την πληροφορία, όταν ο σεισμός υπερβαίνει τα 6 Ρίχτερ. «Όταν εμείς βλέπουμε ότι είναι κάτι πολύ επικίνδυνο, οφείλουμε να το δημοσιοποιήσουμε στην επιστημονική κοινότητα και βεβαίως να μεταφέρουμε την πληροφορία στην Πολιτεία. Τώρα, από εκεί και πέρα, το πώς θα χειριστεί το θέμα, είναι δικό της» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η αναφορά του για την πιθανότητα σεισμού στην Ελλάδα και στην Κωνσταντινούπολη

Ερωτηθείς για την πιθανότητα μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα και στην Κωνσταντινούπολη, ο Παναγιώτης Βαρώτσος παρατήρησε το γεγονός ότι «έχει αρκετό χρόνο να γίνει σεισμός στην Ελλάδα», αλλά διαβεβαίωσε πως «εμείς θα έχουμε τη δυνατότητα να τον ανιχνεύσουμε και ό,τι κάναμε στην περίπτωση της Ιαπωνίας, της Ανδραβίδας και της Μεθώνης, θα το ξανακάνουμε, αν το δίκτυό μας λειτουργεί».

Φωτογραφία του κ. Βαρώτσου από το 1999 - Eurokinissi


Ακόμα, ο καθηγητής Σεισμολογίας υποστήριξε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας το οποίο επιχορηγεί την ομάδα ΒΑΝ με 58.000 ευρώ τον χρόνο για την προστασία και επισκευή των οργάνων του δικτύου, τα οποία λειτουργούν στην ύπαιθρο.

Για την Κωνσταντινούπολη ανέφερε, ότι δεν έχει διενεργήσει εστιασμένη έρευνα, ωστόσο συμπλήρωσε πως η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Ιαπωνίας, μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της τουρκικής μεγαλούπολης.

«Οι διάφορες δηλώσεις που γίνονται, γίνονται από διάφορους με εκτιμήσεις, οι οποίες δεν εδράζονται σε συγκεκριμένη επιστημονική μέθοδο», συνέχισε ο καθηγητής Σεισμολογίας.

Δείτε ΕΔΩ τη συνέντευξη του κ. Βαρώτσου στην ΕΡΤ.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.