«Ενημερωνόμαστε για μια νόσο, που μας αφορά όλους! Εμβολιαζόμαστε & Προστατεύουμε εμάς και τους γύρω μας!» είναι το μήνυμα της εκστρατείας ενημέρωσης που υλοποιεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), με αφορμή τον εορτασμό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Πνευμονίας (12.11). Η ενημέρωση θα γίνεται στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σταθμού ΜΕΤΡΟ «Σύνταγμα» και θα διαρκέσει έως και αύριο.
Με την παρότρυνση «Κάνε μια Στάση! Ενημερώσου για την πρόληψη της πνευμονίας από τους Ειδικούς», μέλη της ΕΠΕ θα πραγματοποιούν ενημερωτικές ομιλίες ανοικτές για το κοινό σχετικά με τους άξονες πρόληψης της πνευμονίας, όπως ο εμβολιασμός, η διακοπή του καπνίσματος, η καλή υγιεινή και η ισορροπημένη διατροφή, αλλά και για άλλα σχετικά θέματα όπως η ορθή χρήση των αντιβιοτικών. Παράλληλα, στο χώρο θα λειτουργούν ανεξάρτητα περίπτερα, στα οποία θα προβάλλονται ενημερωτικά βίντεο αλλά και θα διανέμεται σχετικό ενημερωτικό υλικό.
O Πρόεδρος της ΕΠΕ, Στυλιανός Λουκίδης, σε χαιρετισμό του ανέφερε: «Συμμετέχουμε ως επιστημονική εταιρεία στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας με ξεκάθαρους στόχους. Αρχικά, θέλουμε να συμβάλουμε στην ενημέρωση των επιστημόνων υγείας και του κοινού για μια νόσο, που απαιτεί έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, αλλά και για την πρόληψη μέσω του εμβολιασμού κατά του πνευμονιόκοκκου, το κύριο μικρόβιο που ευθύνεται για την πνευμονία. Τέλος, να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό αλλά και τις υπηρεσίες υγείας για τη σωστή και ορθολογική χρήση αντιβιοτικών, με στόχο την αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής, ειδικά στην περίπτωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων».
Η πνευμονία αποτελεί μια συχνή νόσο με επίπτωση 1,7-11 ανά 1.000 ασθενείς ανά έτος, με όμως αμετάβλητη θνητότητα τα τελευταία 20 χρόνια. Μόνο το 2019 καταγράφηκαν 2,5 εκατ. θάνατοι λόγω πνευμονίας, εκ των οποίων οι 672.000 ήταν παιδιά - η πνευμονία αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου για παιδιά κάτω των 5 ετών.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΕΠΕ η πνευμονία είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας παγκοσμίως, με συχνότερα αίτια μικρόβια και ιούς. Πρόσφατα, μάλιστα, εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους παγκοσμίως, από την λοίμωξη COVID-19. Κύρια αιτία η βαριά πνευμονία από τον ιό SARS-CoV-2.
Ωστόσο, το σημαντικότερο μάθημα για όλους , τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΠΕ είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τη νόσηση - και κυρίως τη βαριά νόσηση που οδηγεί στη ΜΕΘ και στο θάνατο- μπορεί να προληφθεί με μέτρα, όπως ο εμβολιασμός αλλά και η σωστή και όχι αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών σε περίπτωση νόσησης. Οι εκπρόσωποι της ΕΠΕ τόνισαν τη σημασία της πρόληψης των πνευμονιών, σημειώνοντας ότι πνευμονίες από γρίπη, κοκκύτη, κορωνοϊό και πνευμονιόκοκκο μπορούν να προληφθούν με τον έγκαιρο εμβολιασμό αλλά και - ακόμη και αν επέλθει λοίμωξη σε εμβολιασμένους - οι επιπτώσεις τους δεν θα είναι σοβαρές.