ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια καταδίκη για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα - Φόβοι για τουλάχιστον 500 νεκρούς (βίντεο)

MakThes Team18 Οκτωβρίου 2023

Οργή σε ολόκληρο τον κόσμο έχει προκαλέσει η είδηση του πολύνεκρου βομβαρδισμού σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας. H σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου κατήγγειλε αυτό που δηλώνει ότι ήταν θανατηφόρα επίθεση του Ισραήλ σε νοσοκομείο της Γάζας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, και ανακοίνωσε ότι η Τετάρτη θα είναι «μια μέρα πρωτοφανούς οργής» εναντίον του Ισραήλ και της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη χώρα αργά το βράδυ χθες Τρίτη.

«Η επίθεση αποκαλύπτει το πραγματικό εγκληματικό πρόσωπο αυτής της οντότητας και του χορηγού της (…) των Ηνωμένων Πολιτειών, που φέρουν την άμεση και πλήρη ευθύνη για τη σφαγή αυτή», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Παγκόσμια καταδίκη

Την έντονη καταδίκη τους έσπευσαν να εκφράσουν πολλές χώρες αλλά και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βρετανία, Καναδάς και Γαλλία τον Εμανουέλ Μακρόν να ζητά άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα, ενώ τα «βαθιά συλλυπητήριά του για τις ζωές αθώων που χάθηκαν» εξέφρασε ο Αμερικάνος Πρόεδρος.

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει επίθεση σε νοσοκομείο. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη στοχοποίηση αμάχων. Η Γαλλία καταδικάζει την επίθεση στο αραβικό νοσοκομείο Al-Ahli στη Γάζα, η οποία είχε τόσα πολλά θύματα Παλαιστίνιους. Οι σκέψεις μας είναι μαζί τους. Πρέπει να χυθεί άπλετο φως γύρω από τα γεγονότα» σχολιάσε ο Μακρόν στο τουίτερ.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ αισθάνθηκε «φρίκη» για τους «εκατοντάδες παλαιστίνιους αμάχους που σκοτώθηκαν»

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, υπογράμμισε χθες Τρίτη το βράδυ πως ένιωσε «φρίκη» για τους θανάτους «εκατοντάδων παλαιστίνιων αμάχων» σε πλήγμα σε νοσοκομείο στη Γάζα, το οποίο «καταδίκασε σθεναρά», αποφεύγοντας πάντως να επιρρίψει ευθύνες γι’ αυτό.

«Η καρδιά μου βρίσκεται στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων. Τα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό προστατεύονται δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΗΕ μέσω X (του πρώην Twitter).

Ο κ. Γκουτέρες –αναμένεται αύριο Πέμπτη στην Αίγυπτο, που γειτνιάζει με τη Λωρίδα της Γάζας– «καταδίκασε» επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίκ, τους θανάτους «τουλάχιστον έξι αμάχων» που είχαν βρει καταφύγιο σε σχολείο του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή (UNRWA) σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα χθες το πρωί.


Μπάιντεν: «Βαθιά συλλυπητήριά του» στα θύματα της «έκρηξης σε νοσοκομείο» στη Γάζα

Ο Τζο Μπάιντεν εκφράζει τα «πιο βαθιά συλλυπητήριά του για τις ζωές αθώων που χάθηκαν στην έκρηξη σε νοσοκομείο στη Γάζα» και εύχεται «ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», γνωστοποίησε χθες Τρίτη ο Λευκός Οίκος.

Ο αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να εκφραστεί για το ποιος ευθύνεται για το πλήγμα στο νοσοκομείο με απολογισμό τουλάχιστον 200 νεκρούς.

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ πως βομβάρδισε το νοσοκομείο. Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ.


Βάρβαροι τρομοκράτες στη Γάζα είναι αυτοί που επιτέθηκαν στο νοσοκομείο, λέει ο Νετανιάχου

«Όλος ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει: Βάρβαροι τρομοκράτες στη Γάζα είναι αυτοί που επιτέθηκαν στο νοσοκομείο στη Γάζα και όχι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις. Αυτοί που δολοφόνησαν βάναυσα τα παιδιά μας, δολοφονούν επίσης τα δικά τους παιδιά», δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με το Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε το «στυγερό έγκλημα» σε νοσοκομείο της Γάζας

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε έντονα το "στυγερό έγκλημα" που διέπραξαν οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζοντας το νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα, προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους, δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε. 


Ισραηλινό «έγκλημα πολέμου» για τον επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, ο Μουσά Φακί Μααμάτ, κατηγόρησε χθες Τρίτη το Ισραήλ πως διέπραξε έγκλημα πολέμου, μετά το πολύνεκρο πλήγμα σε νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, για το οποίο ο στρατός του εβραϊκού κράτους διέψευσε πως ευθυνόταν. 

«Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουν πλήρως την καταδίκη μας για τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ νοσοκομείου στη Γάζα, που σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους», τόνισε ο κ. Φακί μέσω X (του πρώην Twitter), καλώντας τη διεθνή κοινότητα «να δράσει τώρα».

Η Μαυριτανία κηρύσσει 3ήμερο εθνικό πένθος, μιλά για «γενοκτονία»

Η μαυριτανική κυβέρνηση κήρυξε χθες Τρίτη τριήμερο εθνικό πένθος μετά το πολύνεκρο πλήγμα σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα φροντίσει να σταματήσει «αμέσως» αυτή που χαρακτήρισε «γενοκτονία» των Παλαιστινίων.

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες το βράδυ όταν χτυπήθηκε νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, κατηγορώντας για το πλήγμα το Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο για αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών από τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, άλλο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, σύμμαχο της Χαμάς, που έπεσαν στο νοσοκομείο.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία της Μαυριτανίας εκφράζει την καταδίκη της και καταγγέλλει το ειδεχθές έγκλημα και τη φρικιαστική σφαγή που διαπράχθηκε (...) από την ισραηλινή πολεμική μηχανή, που βομβάρδισε νοσοκομείο στη Γάζα», σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης στη Νουαξότ.

Η μαυριτανική κυβέρνηση «απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις νομικές και ανθρωπιστικές ευθύνες της, να επιβάλει την πλήρη διακοπή της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού και να του προσφέρει επείγουσα προστασία», συνεχίζει το κείμενο.

Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στη χώρα για τρεις ημέρες.

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ιδίως από την Ιορδανία και τον Αραβικό Σύνδεσμο, που καταδίκασαν το Ισραήλ, ενώ διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στο Αμάν, στην Τύνιδα, στην Τεχεράνη και αλλού.


Φόβοι για τουλάχιστον 500 νεκρούς

Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν νοσοκομείο της Γάζας βομβαρδίστηκε σήμερα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσαν οι αρχές του παλαιστινιακού θύλακα. 

Το δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε πως εκφράζονται φόβοι ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Αχλί στο κέντρο της Γάζας, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για εκατοντάδες εγκλωβισμένους στα ερείπια.

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. «Το μακελειό στο νοσοκομείο Αλ Αχλί δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά. Παρότι έχουμε γίνει μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους, αυτό που έγινε σήμερα ισοδυναμεί με γενοκτονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, ο Μαχμούντ Μπάσαλ.

«Αυτό που συνέβη είναι γενοκτονία. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει αυτήν τη σφαγή. Η σιωπή δεν είναι πλέον αποδεκτή», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

Εικόνες από το νοσοκομείο, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν διαμελισμένα πτώματα ανάμεσα στα ερείπια και αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε πως διερευνώνται οι αναφορές για βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα. «Συγκεντρώνουμε πληροφορίες και θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν πρόκειται για ισραηλινό πλήγμα», είπε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν πολλές ψευδείς αναφορές από τη Χαμάς».

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με τις αρχές του παλαιστινιακού θύλακα.

Στον αντίποδα, περίπου 1.400 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά τις οποίες απήχθησαν άμαχοι και στρατιωτικοί που μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.