Η στατιστική αρχή της Ε.Ε επικυρώνει μεν το ότι η ενεργειακή κρίση κυρίως έπληξε όλη την Γηραιά Ήπειρο αλλά δυστυχώς για την Ελλάδα το πλήγμα δεν ήταν ίδιας έντασης για όλες τις χώρες. Ήταν για μας χειρότερο και μάλιστα δεν μας φταίει για όλα ο Πούτιν.
Τα νέα από την Eurostat δεν ενθουσίασαν αλλά ούτε εξέπληξαν κανέναν στη χώρα μας. Στο 12% ανέβηκε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο στην Ελλάδα ενώ φτάνει μόλις στο 8,6% στην Ευρωζώνη (νέο ιστορικό υψηλό, καθώς διαμορφώθηκε στο 8,6%, από 8,1% τον Μάιο).
Εμείς πλέον ανήκουμε στους πρώτους πέντε με τον υψηλότερο πληθωρισμό και αξίζει να δείτε σε ποια ακριβώς «ομάδα» χωρών έχουμε μπει.
Ιδού:Οι Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία παραμένουν οι «πρωταθλήτριες» χώρες στον πληθωρισμό με ρυθμό 22%, 20,5% και 19% αντίστοιχα, ακολουθεί η Σλοβακία με 12,5% και στη συνέχεια η Ελλάδα με 12%.
Στον αντίποδα Μάλτα και Γαλλία εμφανίζουν τον βραδύτερο πληθωρισμό με 6,1% και 6,5% αντίστοιχα.
Από το μέτωπο της καθημερινότητας, στην πρώτη γραμμή των αυξήσεων βρίσκονται για ακόμα ένα μήνα οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, οι οποίες όμως έχουν επηρεάσει και τους υπόλοιπους δείκτες της οικονομίας.
Όλο αυτό αυτό δεν μπορεί να μην έχει ερμηνεία αλλά και πολιτικές προεκτάσεις μια και έχουμε εισέλθει ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο.
Μια χώρα στην οποία γνωστά συμφέροντα δεν άφησαν να λειτουργεί κανονικά ο ανταγωνισμός, όπου ενδιάμεσοι, μεσάζοντες και μεταπωλητές «καταφέρνουν» να φτάνει στον καταναλωτή πανάκριβο το προϊόν ενώ ο ίδιος παίρνει πολύ μικρό μισθό σε σχέση με τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη ακόμα και με τις «νότιες» Ισπανία και Ιταλία, δεν έχει πολλά περιθώρια να τη γλιτώσει σε κρίσεις σαν την παρούσα.
Σε όλα τα παραπάνω έχουν προστεθεί και νέα, όχι παρήγορα, δεδομένα:
1.Τον κώδωνα του κινδύνου για νέα αύξηση κόκκινων δανείων, λόγω των αβεβαιοτήτων που προκαλούν οι πληθωριστικές πιέσεις, η αύξηση στο κόστος της ενέργειας και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, κρούει η Τράπεζα της Ελλάδος.
2.Εκεί που είχαμε βρει έναν ρυθμό στα δημοσιονομικά, νάτην πάλι η «επιβράδυνση της μείωσης των ελλειμμάτων», που σημαίνει πιθανό «κλονισμό της εμπιστοσύνης των αγορών». Δεν έχουμε και το πιο καλό όνομα στην Ευρώπη…
Το 2023 αναμένεται ζοφερό για τους ευάλωτους και την πολύπαθη μεσαία τάξη…