ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

«Παιχνίδια» του ΟΠΕΚ: Οι μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου αποδεσμεύουν προμήθειες για περιπτώσεις κρίσεων

MakThes Team07 Οκτωβρίου 2022

Οι μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου στις οποίες συμφώνησαν οι παραγωγοί της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ θα δώσουν τη δυνατότητα να υπάρχουν μεγαλύτερες προμήθειες τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην περίπτωση κάποιας κρίσης, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Χάιταμ αλ-Γκάις στον τηλεοπτικό σταθμό Al Arabiya.

Η ομάδα ΟΠΕΚ+, που περιλαμβάνει τα 13 μέλη του ΟΠΕΚ και 10 συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία, συμφώνησε την Τετάρτη να μειώσει τον στόχο παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ο ντε φάκτο ηγέτης του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, ανέφερε ότι η κίνηση είναι απαραίτητη ως απάντηση στα αυξανόμενα επιτόκια στη Δύση και την εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η απόφαση επικρίθηκε από τις ΗΠΑ όπου ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως είναι μια ένδειξη ότι η συμμαχία ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται επίσης αντιμέτωπος με ενδιάμεσες εκλογές τον επόμενο μήνα, στις οποίες οι υψηλές τιμές ενέργειας είναι σοβαρό ζήτημα.

«Δεν ήταν μια απόφαση από μία χώρα εναντίον μιας άλλης, θέλω να είναι ξεκάθαρος σε αυτό, και δεν είναι μια απόφαση από δύο ή τρεις χώρες εναντίον μιας ομάδας άλλων χωρών», δήλωσε ο Γκάις. «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ύφεσης, αποφασίσαμε σε αυτή τη συνεδρίαση να λειτουργήσουμε προληπτικά».

Τα κράτη της Δύσης ανησυχούν ότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειες θα πλήξουν την εύθραυστη παγκόσμια οικονομία και θα παρεμποδίσουν τις προσπάθειες να στερήσουν πετρελαϊκά έσοδα από τη Μόσχα ύστερα από την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς για τις κυρώσεις και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, ο Γκάις δήλωσε ότι δεν θα κάνει κάποιο σχόλιο.

«Η αλήθεια είναι ότι το σχήμα αυτών των προτεινόμενων κυρώσεων δεν είναι αρκετά ξεκάθαρο, και το πώς θα εφαρμοστούν είναι επίσης ασαφές, άρα δεν μπορούμε να σχολιάσουμε».

Ο Γκάις δήλωσε επίσης ότι η συμμαχία ΟΠΕΚ+ δεν θέτει ως στόχο τις τιμές: «Δεν στοχεύουμε σε μία τιμή, στοχεύουμε σε ισορροπία στην προσφορά και τη ζήτηση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.