ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παλιές καλές μέρες θυμίζει η τουριστική κίνηση στη Χαλκιδική

Στέφανος Μαχτσίρας02 Αυγούστου 2021

Με ταχείς ρυθμούς φαίνεται να καλύπτει η τουριστική βιομηχανία της Χαλκιδικής μέρος από το χαμένο έδαφος του 2020, με τα χαμόγελα να επιστρέφουν στα πρόσωπα των επαγγελματιών καθώς η κίνηση, τηρουμένων των αναλογιών, θυμίζει παλιές ημέρες… δόξας.

Βαλκάνιοι, Έλληνες αλλά και το πρόγραμμα τουρισμός για όλους είναι οι στυλοβάτες της τουριστικής κίνησης της Χαλκιδικής με τους φορείς να βλέπουν, ίσως για πρώτη φορά από τότε που μπήκαμε στο υγειονομικό τούνελ, φως στο βάθος του.

Ρουμάνοι, Σέρβοι, Βούλγαροι, Βορειομακεδόνες κρατάνε τα σκήπτρα οδηγώντας την κούρσα. Η ομαλοποίηση της κατάστασης στα σύνορα που αποτελούσε το μεγαλύτερο αγκάθι για την έλευσή τους στην χώρα μας και η αποδοχή και του rapid test (σαφώς μικρότερο το κόστος από το μοριακό) για να εισέλθουν συνέβαλαν αποφασιστικά στην αύξηση της κίνησης.

Το φρένο στις αφίξεις Ρώσων από την αναστολή εργασιών του ομίλου Μουζενίδη και την κακή επιδημιολογική εικόνα της Ρωσίας φαίνεται να... λύνεται καθώς τουριστικά γραφεία από την Ουκρανία σπεύδουν να καλύψουν το κενό.

Κρατήσεις της τελευταίας στιγμής -ιδιαίτερα μετά και το «άνοιγμα» της βρετανικής αγοράς- αλλά και η διατήρηση μίας θετικής επιδημιολογικής εικόνας θα κρίνουν το πού θα κάτσει η μπίλια στην ιδιότυπη παρτίδα πόκερ με… γκρουπιέρη τον κορονοϊό. Το lockdown στη Μύκονο και το περσινό πάθημα του Αυγούστου με το lockdown της Χαλκιδικής το οποίο έδωσε την χαριστική βολή σε μία σεζόν - βασανιστήριο ηχούν σαν καμπανάκια στα αυτιά των ανθρώπων του τουρισμού που πασχίζουν να ανακτήσουν δυνάμεις και να «σβήσουν» από την μνήμη τους το εφιαλτικό 2020.

Μετά από μία χρονιά, την περσινή που κύλησε μέσα στην αγωνία, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα και αφού είδαν τον τζίρο τους να βουλιάζει μέχρι και 80% (όσα καταλύματα άνοιξαν βέβαια καθώς πολλά ξενοδοχεία παρέμειναν κλειστά), οι επαγγελματίες της Χαλκιδικής στοχεύουν να αναπληρώσουν ένα μεγάλο μέρος του περσινού τζίρου για να είναι σε θέση το 2022 να «ρεφάρουν» τις απώλειες. Δεύτερη χαμένη σεζόν θα σήμαινε λουκέτα και απώλειες θέσεων εργασίας για πλήθος μικρομεσαίων επιχειρήσεων της τουριστικής βιομηχανίας με κατακλυσμιαίες συνέπειες για τις τοπικές οικονομίες.

Τα μέχρι στιγμής ρευστά δεδομένα και υπό την αίρεση της πανδημίας που αλλάζει τα πάντα από την μία στιγμή στην άλλη, δείχνουν μία χρονιά αναμφισβήτητα καλύτερη από την περσινή, καταστροφική σεζόν, αλλά προφανώς απέχουμε αρκετά, όπως είναι λογικό, από το… ονειρικό 2019. Με τον Ιούλιο να κλείνει με πληρότητες κοντά στο 55% για τα καταλύματα και τα μηνύματα που εκπέμπονται για τον Αύγουστο (με κρατήσεις περίπου στο 60% του 2019), να προμηνύουν θετικές εξελίξεις η Χαλκιδική επιστρέφει δυναμικά στο τουριστικό προσκήνιο επιδεικνύοντας «ανοσία» απέναντι στην πανδημία με το βλέμμα σε ένα «κανονικό» καλοκαίρι το 2022.

Οι τουριστικοί φορείς έχουν αυξημένες προσδοκίες και από μία επιμήκυνση της σεζόν, ιδανικά μέχρι και τον Οκτώβριο. Αυτό όμως που τονίζουν σε όλους τους τόνους είναι η αδήριτη ανάγκη να τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα υγειονομικά μέτρα για να παραμείνει η Χαλκιδική ασφαλής τόπος διακοπών.

Τουριστικοί παράγοντες και δήμαρχοι δημοφιλών προορισμών της Χαλκιδικής μιλούν στη «ΜτΚ» για την τουριστική σεζόν που εξελίσσεται εκφράζοντας την συγκρατημένη αισιοδοξία τους για τις προοπτικές που διαφαίνονται.

«Στο 60% του 2019 η τουριστική κίνηση, εάν...»

«Τα πράγματα εξελίσσονται θετικά, ο Ιούλιος έκλεισε με πληρότητες μεταξύ 50-60%, ανάλογα μηνύματα έχουμε και για τον Αύγουστο. Μιλάμε σίγουρα για μία σεζόν πολύ καλύτερη από την περσινή. Πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο ένα τοπικό lockdown για να διατηρηθεί αυτή η εικόνα», αναφέρει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Ιωάννης Κουφίδης.

«Αν πάει καλά ο Αύγουστος, βοηθήσει και ο καιρός, τσιμπήσουμε κάτι και από τον Σεπτέμβριο μπορούμε να φτάσουμε στο 60% του 2019. Ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα ίσως η σεζόν επεκταθεί και μέχρι τον Οκτώβριο. Πέρα από τους Βαλκάνιους, άρχισαν να έρχονται και οι Άγγλοι ενώ πρακτορεία από την Ουκρανία έχουν αρχίσει να φέρνουν και Ρώσους καλύπτοντας το κενό του Μουζενίδη», επισημαίνει.

«Αν συνεχίσουμε έτσι ένα μεγάλο μέρος της ζημιάς του 2020 θα καλυφθεί φέτος για να είμαστε έτοιμοι για το καλοκαίρι του 2022. Πάμε καλά αρκεί να τηρούνται τα μέτρα και να μην διακινδυνεύσουμε τη θετική εικόνα που υπάρχει τώρα», σημειώνει.

«Δεν βρίσκεις να παρκάρεις»

«Βρισκόμαστε στο 80% του 2019, δεν χρειάζεται να γκρινιάζουμε και να μιζεριάζουμε συνέχεια, δεν βρίσκεις να παρκάρεις από την κίνηση», επισημαίνει ο δήμαρχος Σιθωνίας, Πάρης Ντέμπλας.

«Οι τουρίστες από το εξωτερικό αλλά και οι Έλληνες καθώς είναι περίοδος αδειών κατακλύζουν την περιοχή μας και τα καταλύματα, η εικόνα επιτρέπει αισιοδοξία, πάμε καλά», τονίζει.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να διατηρηθεί η καλή επιδημιολογική εικόνα της περιοχής και να εμβολιαστούν άπαντες, ειδικά οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση. Εκτιμώ πως τα μέτρα τηρούνται, δεν είναι δυνατόν να ξαναζήσουμε χρονιά σαν την περσινή με το lockdown», υπογραμμίζει.

«Σαφώς καλύτερη σεζόν από πέρσι»

«Τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά στην περιοχή μας, χωρίς αμφιβολία η χρονιά είναι καλύτερη από πέρσι, πόσο καλύτερη θα το δούμε στο τέλος όταν θα γίνει ο λογαριασμός», αναφέρει η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.

«Σε ξενοδοχεία και εστίαση θεωρώ πως τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα με τους ξενοδόχους να είναι λίγο πιο ευαισθητοποιημένοι σε αυτό το θέμα. Πλέον και τις καθημερινές έχει αρκετή κίνηση καθώς πέρα από τους Βαλκάνιους και οι Έλληνες παίρνουν άδειες και έχουν ξεκινήσεις τις διακοπές τους», σημειώνει. «Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου έτσι κι αλλιώς έχουμε κόσμο, Ελπίζω φέτος πως και ο Οκτώβριος θα πάει καλά», καταλήγει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στη 1 Αυγούστου 2021
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.