Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας υποδέχεται για ακόμα μία χρονιά, αυτή τη φορά διαδικτυακά, το κοινό του φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη- Reflection of Disability in Art». Το φεστιβάλ με το ακρωνύμιο Rodi, μετρά τρία χρόνια ζωής και στόχος του είναι η υποστήριξη και προώθηση της κοινωνικής συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία μέσω της συμμετοχής τους σε πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ’ οιονδήποτε ρόλο αυτά επιθυμούν, ως ηθοποιοί, σκηνοθέτες, εθελοντές ή απλώς, ως θεατές. Πρόκειται για μία καθαρά εθελοντική πρωτοβουλία η οποία φέτος πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και με τη στήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Από σήμερα, 3 Δεκεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, έως και τις 10 Δεκεμβρίου, την Παγκόσμια Μέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι φίλοι της διοργάνωσης θα παρακολουθήσουν μέσω της πλατφόρμας του Vimeo προβολές κινηματογραφικών ταινιών ελληνικών και ξένων παραγωγών, μουσικές παραστάσεις που θα λειτουργήσουν ως διάλειμμα ανάμεσα στις προβολές, εικαστικές εκθέσεις αλλά και πρωτοποριακές συζητήσεις.
Η απουσία του διαδραστικού μέρους του φεστιβάλ μπορεί να στερεί λίγη από τη μαγεία του αλλά σίγουρα δε στάθηκε ικανή να αποτρέψει την διεξαγωγή του. Μάλιστα όπως αναφέρει στο makthes.gr η υπεύθυνη της διοργάνωσης, κ. Λευκοθέα Καρτασίδου, η καλλιτεχνική συμμετοχή δεκαπλασιάστηκε σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές:
«Ο διαδραστικός χαρακτήρας του φεστιβάλ, ο οποίος για εμάς αποτελεί και την ουσία του, δυστυχώς φέτος δεν μπορεί να επιτευχθεί αλλά θα είμαστε εδώ έστω και με εξ αποστάσεως προβολές. Το ενδιαφέρον είναι ότι η συμμετοχή σχεδόν δεκαπλασιάστηκε συγκριτικά με τις προηγούμενα χρόνια.»
Γιατί είναι αναγκαίο ένα φεστιβάλ με αυτή τη θεματική
«Οι εκδηλώσεις μας κινούνται στη σφαίρα της αναπηρίας και της διαφορετικότητας των αναπήρων είτε ως καλλιτέχνες, είτε ως ηθοποιοί κλπ. Στόχος μας είναι η συνειδητοποίηση, κυρίως των νέων σε αυτά τα θέματα.
Σκεφτείτε το πιο απλό πράγμα αναφορικά με τον αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία από την τέχνη. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε ως θεατές, είναι να πάμε σε έναν καλλιτεχνικό χώρο, σε ένα χώρο θεάματος, και να παρακολουθήσουμε την εκδήλωση για την οποία πήγαμε. Για κάποιον άλλο, αυτό μπορεί να είναι αδύνατο όχι μόνο εξαιτίας της απουσίας της ράμπας αλλά και λόγω των θέσεων, του ασανσέρ κλπ. Επίσης, η πρόσβαση για τους κωφούς και βαρύκοους σε σχέση με την διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα ή για τους τυφλούς αναφορικά με την ακουστική περιγραφή των ταινιών είναι πολύ περιορισμένη.» τονίζει η κ. Καρτασίδου.
Τρόπος παρακολούθησης εκδηλώσεων
Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει όλες τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια διεξαγωγής του. Κάθε εκδήλωση συνοδεύεται από έναν σύνδεσμο στον οποίο ο χρήστης θα κάνει προεγγραφή και θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή του καθώς υπάρχει όριο 300 θεατών. Δείτε εδώ το πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ RoDi.