Ξεκινά σήμερα στις 6:00 το απόγευμα, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το 20ο επετειακό διεθνές συνέδριο προσομοίωσης των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών, Thessaloniki International Student Model United Nations, γνωστό ως ThessISMUN, το οποίο θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 23 Απριλίου 2023. Για φέτος, στο συνέδριο συμμετέχουν 250 φοιτητές και φοιτήτριες από τα περισσότερα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε σήμερα, η Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγήτρια Ευγενία Αλεξανδροπούλου έκανε λόγο για μία από τις πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις που διοργανώνει το πανεπιστήμιο, από το 2002. Όπως εξήγησε, δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να διευρύνουν τις εμπειρίες τους και να ενισχύσουν τις γνώσεις τους, στο πλαίσιο της άσκησης προσομοίωσης της Γενικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου, καθώς και οργάνων Ειδικευμένων Οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών αλλά και Περιφερειακών Οργανισμών όπως του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες συζητούν επίκαιρα θέματα των ανωτέρω διεθνών θεσμών, όπως ζητήματα διεθνούς δικαίου και διεθνούς πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής φύσεως, προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Η ίδια μάλιστα δεν παρέλειψε να επισημάνει πως οι συμμετέχοντες «θυσιάζουν μέρες των πασχαλινών τους διακοπών, αποκτούν όμως εμπειρίες που θα τους φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στην πορεία της ζωής τους».
Από την πλευρά του ο Ακαδημαϊκά Υπεύθυνος του ThessISMUN, καθηγητής Θεοδόσης Καρβουναράκης εξήγησε ότι μέσω του ThessISMUN, «τα παιδιά εξοικειώνονται με τη διεθνή κοινωνία. Στο πλαίσιο του συνεδρίου αναπτύσσονται ζητήματα υγείας, οικονομίας, περιβάλλοντος. Το σύνολο των κρατών επιδιώκει αυτή τη συνεργασία και είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η Ελλάδα ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, από τα παλαιότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τα παλαιότερα μέλη του ΝΑΤΟ. Η χώρας μας εξαρτάται από το διεθνές περιβάλλον και είναι προς το συμφέρον μας να κατανοήσουμε και να διαχειριστούμε το δυνατόν καλύτερα αυτό το περιβάλλον». Ο ίδιος σημείωσε ότι οι συμμετέχοντες προέρχονται από νομικές σχολές και σχολές διεθνών σχέσεων. «Στην πορεία της καριέρας τους, ορισμένοι θα υπηρετήσουν στο διπλωματικό σώμα, σε διεθνείς οργανισμούς και πολύ περισσότεροι στο πλαίσιο των εργασιακών τους καθηκόντων θα αντιμετωπίσουν υποθέσεις που σχετίζονται με το διεθνές περιβάλλον», τόνισε ο κ. Καρβουναράκης. Μιλώντας για τις πρακτικές γνώσεις που αποκτούν όσοι συμμετέχουν στο συνέδριο, αναφέρθηκε στην ανταλλαγή επιχειρημάτων «μέσα σε ένα προκαθορισμένο πλαίσιο, όπου εξοικειώνονται με τη διαπραγμάτευση. Αποκτούν λοιπόν την ικανότητα να παράγουν αποτελέσματα μέσω της ανταλλαγής επιχειρημάτων. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική δεξιότητα ενώ στο πλαίσιο του συνεδρίου, τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται». Επισημαίνεται ότι το συνέδριο στο σύνολό του διεξάγεται στα αγγλικά, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα εξοικείωσης και σε αυτόν τον τομέα.
Ο Δημήτρης Φατούρος, υπεύθυνος του Γραφείου για την Ελλάδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών στην Ευρώπη εξήγησε ότι το ThessISMUN είναι μία άσκηση προσομοίωσης των Οργάνων των Ηνωμένων Εθνών που ξεκίνησε το 2002, όπου οι φοιτητές αναλαμβάνουν έναν ρόλο, εκπροσωπώντας μία χώρα. «Προσπαθούν να επιχειρηματολογήσουν υπέρ αυτής της χώρας προκειμένου να καταλήξουν σε συγκεκριμένα ψηφίσματα. Φέτος γιορτάζουμε το 20ο συνέδριο που είναι πολύ σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι κάποιοι από τους σημερινούς συμμετέχοντες ήταν αγέννητοι όταν δημιουργήθηκε το συνέδριο. Επιπλέον, είναι σημαντικό ότι συνέδριο συνεχίζει να υπάρχει μετά την αναγκαστική διακοπή την περίοδο της πανδημίας». Τόνισε πως φοιτητές από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη έρχονται στη Θεσσαλονίκη και αναπτύσσουν μεταξύ τους ουσιαστικούς δεσμούς.
Ο Στεφανός Κατσούλης συμμετείχε για πρώτη φορά στο ThessISMUN το 2007, ως φοιτητής, κατέχοντας τη θέση του γ.γ. του ΟΗΕ στο συνέδριο. Πλέον έχει αναλάβει καθήκοντα οργανωτικής φύσεως. Ο ίδιος στάθηκε στην ανθρώπινη διάσταση του συνεδρίου όπου «οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν διαπροσωπικές σχέσεις. Επίσης, πολύ συμμετέχοντας αξιοποιούν το ThessISMUN στο βιογραφικό τους και αξιολογείται πολύ θετικά σε πιθανή θέση πρακτικής άσκησης, ακόμη και εργασίας».
Η Στεφανία Ζούρκα είναι νομικός και ολοκλήρωσε πρόσφατα το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών νομικής στο ΑΠΘ. Στο ThessISMUN θα έχει τη θέση της προέδρου της Γενικής Συνέλευσης. Αναφέρθηκε στο πως βιώνει τη συμμετοχή της στο συγκεκριμένο συνέδριο τονίζοντας πως «μας δίνει την έμπνευση, το όραμα και το βήμα για να ανακαλύψουμε τη θέση μας στον κόσμο αλλά και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο. Μας δίνεται η δυνατότητα ακόμα και στα πρώτα βήματα της ακαδημαϊκής μας πορείας, να είμαστε ενεργοί, να ασχολούμαστε με το αντικείμενο μας αλλά να έχουμε και την υπόσχεση ότι η νέα γενιά θα μπορέσει να αλλάξει κάτι από αυτόν τον κόσμο».
Ο Άρης Αιγυπτιάδης είναι προπτυχιακός φοιτητής. Επεσήμανε πως το ThessISMUN προσφέρει στους φοιτητές πλήθος δεξιοτήτων όπως η εξοικείωση με τα θέματα που συζητούνται στα διεθνή fora, η ανάπτυξη διαλόγου στα αγγλικά, η επιχειρηματολογία υπέρ των θέσεων των κρατών που εκπροσωπούν, η λήψη απόφασης με συναίνεση μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων καθώς και η συνειδητοποίηση της ανάγκης για διεθνή συνεργασία. «Είμαστε μία οικογένεια που συνεχώς επεκτείνεται. Κάθε χρόνο διαπιστώνω ότι υπάρχουν άτομα που έρχονται για πρώτη φορά και στη συνέχεια, τα άτομα αυτά έρχονται και δεύτερη και τρίτη χρονιά».
Οι θεματικές
Οι θεματικές που θα συζητηθούν στο πλαίσιο του συνεδρίου, αφορούν, μεταξύ άλλων, την κατάσταση στην Υεμένη και στη Μέση Ανατολή ενώ θα συζητηθούν και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας καθώς και το εμπόριο γυναικών στα «εύθραυστα κράτη». Επίσης θα αναπτυχθούν ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης με αφορμή την έξοδο από την πανδημική κρίση αλλά και θεματικές που σχετίζονται με την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Επιπλέον θα τεθούν πολιτικοστρατιωτικής φύσεως ζητήματα. «Στην επιτροπή του συμβουλίου ασφαλείας και του ΝΑΤΟ, όπως κάθε χρόνο, έχουμε προετοιμάσει κάποιο θέμα κρίσης που μπορεί να βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα ωστόσο αποτελεί φανταστικό σενάριο, βασιζόμενο σε πραγματικά πρότυπα. Δίνεται έτσι στους συμμετέχοντες ένα νέο ζήτημα που καλούνται εκτάκτως να εξετάσουν και να πάρουν αποφάσεις», εξήγησε ο κ. Κατσούλης.
Τέλος, η κ. Ζούρκα ανέφερε ότι τα μέλη των προεδρείων που είναι τρία σε κάθε επιτροπή, προετοιμάζουν τους οδηγούς μελέτης που είναι δύο σε κάθε επιτροπή, από 50 σελίδες. «Οι συμμετέχοντες, πριν έρθουν στο συνέδριο, προετοιμάζουν τη θέση της χώρας τους, τη στέλνουν στα προεδρεία τους και από εκεί έχουν μία ανατροφοδότηση. Έτσι, έρχονται προετοιμασμένοι πάνω στο θέμα που θα συζητηθεί και εξασκούνται στους κανόνες συζήτησης».