«Πάμε όπερα;», ρωτάει το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η απάντηση είναι καταφατική. Το ομώνυμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του φορέα, το οποίο απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και κυρίως σε παιδιά και νέους 5-15 χρονών θα παρουσιαστεί με ελεύθερη είσοδο σε πολλούς χώρους της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της κεντρικής Μακεδονίας. Είναι μια θεατρική παράσταση αλλά και ένα γκαλά όπερας ταυτόχρονα με έντονο το κωμικό στοιχείο.
«Πρόκειται για μια παραγωγή που έχουμε ήδη αγαπήσει πάρα πολύ από τις πρόβες. Γελάμε πάρα πολύ, περνάμε πάρα πολύ ωραία με όλους τους συντελεστές και είμαι σίγουρη ότι θα την αγκαλιάσει και είναι σίγουρο ότι έχει πάρα πολλά να πάρει από το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα. Η ομάδα είναι νέοι άνθρωποι με λαμπρές σπουδές, πολύ ταλαντούχοι και χαρούμενοι που έχουμε τη δυνατότητα να τους δώσουμε την ευκαιρία να ασχοληθούν με την όπερα, μια που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη», τόνισε η πρόεδρος και καλλιτεχνική διευθύντρια του ΚΕΠΟΘΕ Άννα Μυκωνίου.
Το έργο περιλαμβάνει πολλά στοιχεία από γκαλά όπερας και στο πλαίσιό του θα ακουστούν 12 άριες. «Είναι ένας τρόπος να μυήσουμε τα παιδιά μας και να τα φέρουμε κοντά στο λυρικό θέατρο. Αυτό που χαρακτηρίζει το ‘Πάμε Όπερα’ είναι ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας. Είναι μια παράσταση μέσα στην οποία δίνουμε πολλές πληροφορίες γι’ αυτές τις άριες και εξηγούμε και πράγματα που έχουν να κάνουν γενικά με τον τρόπο που δουλεύει το λυρικό θέατρο. Όμως κυρίως σπάμε στερεότυπα, γιατί είναι δύσκολο να προσεγγίζουν τα νέα παιδιά την όπερα. Επιθυμία μας είναι να τα φέρουμε κοντά και να εξηγήσουμε ότι πρόκειται για έναν μαγικό κόσμο στον οποίο είναι καλό να μυηθούν», συμπλήρωσε η κ. Μυκωνίου.
Σημειώνεται ότι το ΚΕΠΟΘΕ τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει στη μύηση των νέων ανθρώπων στο λυρικό θέατρο. «Στόχος μας είναι οι μελλοντικοί θεατές όπερας, μια που το είδος αυτό συρρικνώνεται και παρουσιάζεται πια λίγο στη Θεσσαλονίκη. Ως φορέας αναλάβαμε από το 2018 να καλύψουμε αυτό το κενό και έτσι παρουσιάσαμε διάφορες παραστάσεις που είχαν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, όπως ‘Διδώ και Ανίας’ και ‘Πάμε Ορχήστρα’ (2018-2019), ‘Σιωπή ο Βασιλιάς ακούει’ (2022-2023)», όπως υπογράμμισε η Άννα Μυκωνίου.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε οκτώ θέατρα μέχρι το τέλος της χρονιάς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αρχής γενομένης από Σάββατο 19/10 στις 6μμ στον δήμο Πυλαίας. Ακολουθούν: Δήμος Ωραιοκάστρου (20/10), δήμος Χαλκηδόνας (2/11), δήμος Πολυγύρου (3/11), δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης (9/11), δήμος Κορδελιού Ευόσμου (10/11), δήμος Καλαμαριάς (30/11) και δήμος Ηράκλειας Σερρών (1/12).
Θανάσης Κολαλάς: «Μη φοβάστε την όπερα»
Για την υπόθεση του έργου και τους συντελεστές μίλησε ο σκηνοθέτης της παράστασης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Επταπυργίου Αθανάσιος Κολαλάς. Τι συμβαίνει όταν ένας νεαρός χεβιμεταλάς δημοσιογράφος κληθεί να παρακολουθήσει την πρόβα τζενεράλε ενός γκαλά όπερας για να προετοιμάσει μια μεγάλη προωθητική συνέντευξη της παράστασης. Θα καταφέρει να πνίξει την ανία του και να αποτυπώσει όλο αυτό που συμβαίνει επί σκηνής, που στην αρχή φαντάζει στα αυτιά του «σκέτο ξενέρωμα»; Θα αφεθεί στη μαγεία του Πουτσίνι, του Σοστακόβιτς, του Μπιζέ κ.α. σπουδαίων δημιουργών. «Στόχος μας είναι να πούμε στα παιδιά και τους εφήβους μη φοβάστε την όπερα, μη φοβάστε τη λυρική όπερα. Ελάτε να τα δείτε και θα σας αρέσει», είπε ο κ. Κολαλάς ενώ συμπλήρωσε για τους ερμηνευτές ότι αποτελούν μια πολύ όμορφη ομάδα από νέους ανθρώπους από τη Θεσσαλονίκη.
Η παράσταση διαρκεί 80 λεπτά.