Μια ξεκαρδιστική συμφωνική κωμωδία παρουσιάζει από πέρυσι για παιδιά 9 - 15 ετών η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα «Πάμε Ορχήστρα», που μέχρι στιγμής έχουν παρακολουθήσει 15.000 μαθητές από σχολεία της Θεσσαλονίκης, των γύρω περιοχών, αλλά και πόλεων της Βόρειας Ελλάδας, συνδυάζει μουσική και θέατρο, και σκοπός του είναι να εισάγει τους νέους στη συμφωνική μουσική μέσα από διάφορα στοιχεία, που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον τους.
Πέντε σπουδαστές ηθοποιοί της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ καλούνται να παρουσιάσουν μια συναυλία, ένας μαέστρος τους καθοδηγεί γεμάτος υπομονή και η ΚΟΘ ερμηνεύει γνωστά συμφωνικά έργα, επιφυλάσσοντας πολλές εκπλήξεις. Όλα αυτά γίνονται υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του διευθυντή της σχολής Γιάννη Ρήγα. Γνωστός σκηνοθέτης ο ίδιος, είναι η πρώτη φορά που καταπιάνεται με ένα τέτοιο είδος.
«Το έκανα με πολύ μεγάλη χαρά, γιατί αγαπώ πολύ την κλασική μουσική, τους μεγάλους συνθέτες, τις μεγάλες ορχήστρες. Η ΚΟΘ είναι ένα εξαιρετικό σχήμα», λέει στη «ΜτΚ». Το ίδιο «εξαίρετος είναι και ο διευθυντής ορχήστρας της παράστασης» Κωνσταντίνος Δημηνάκης, όπως συμπληρώνει ο σκηνοθέτης. «Είναι νέος άνθρωπος, πολύ φωτεινός κι ενεργητικός, με τον οποίο η συνεργασία μας συνεχίζεται, γιατί κάνει και μαθήματα πλέον στη δραματική σχολή του ΚΘΒΕ», τονίζει.
Το κείμενο που γράφτηκε από τη Λίζα Κωνσταντοπούλου είναι βασισμένο σε ένα πρωτότυπο σκεπτικό. «Το σενάριο είναι υπέροχο. Πέντε σπουδαστές της δραματικής σχολής, οι οποίοι σπουδάζουν και μουσική, καλούνται για τις εξετάσεις τους να μας μιλήσουν σχετικά με τις μελωδίες που ακούν οι θεατές. Είναι πολύ εντυπωσιακός ο τρόπος που 70 συνολικά μουσικοί συνυπάρχουν με τους τελειόφοιτούς μας. Το παιδικό κοινό πραγματικά καθηλώνεται. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει έλλειψη μουσικής παιδείας, είναι πολύ σοβαρό και σημαντικό αυτό», λέει ο Γιάννης Ρήγας.
Ο σκηνοθετικός άξονας πάνω στον οποίο κινήθηκε ήταν πολύ συγκεκριμένος: «Επικεντρώθηκα στη λατρεία απέναντι στη σπουδαία μουσική. Πώς να πείσω με το αίσθημα που παράγουν τα παιδιά, αλλά και το συναίσθημα που δημιουργούν οι σπουδαστές μου στο κοινό. Πώς να εγείρω το θαυμασμό απέναντι στη μουσική», επισημαίνει.
Η παράσταση έχει μια συγκεκριμένη δομή. «Για κάθε μουσικό κομμάτι που παρουσιάζεται, προηγείται ένας διάλογος των φοιτητών μας, οι οποίοι πληροφορούν με αυτόν τον τρόπο για το τι θα ακολουθήσει, αλλά όχι στεγνά. Κουτσομπολεύουν, λένε λεπτομέρειες, κάνουν αναγωγές στη σύγχρονη μουσική σκηνή. Όλο αυτό είναι κάτι στο οποίο τα παιδιά που παρακολουθούν συμμετέχουν, αφού ο μαέστρος βάζει τους θεατές μέσα στο παιχνίδι και τους κάνει ερωτήσεις πάνω στα θέματα που έχουν ήδη ακούσει. Είναι εντυπωσιακό το πώς σύσσωμο το κοινό απαντά στις ερωτήσεις. Ήταν υπέροχο επίσης όταν κάναμε και ανοιχτές παραστάσεις στους γονείς. Έγιναν κι εκείνοι για λίγο παιδιά», υπογραμμίζει ο σκηνοθέτης.
Συμπαράταξη και συμπαράσταση
Τώρα το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μία παράσταση, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση δωρεάς από τους μουσικούς της ΚΟΘ, που θα προσφέρουν ένα ποσό από τη μισθοδοσία τους στο Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου ως ελάχιστο δείγμα κοινωνικής αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε δομές που παρουσιάζουν σημαντικό έργο και χρειάζονται τη στήριξη όλων για την κάλυψη των αναγκών τους.
«Συνήθως στην Ελλάδα, όταν αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα, σπεύδουμε όλοι να βοηθήσουμε όσο αυτό είναι στην επικαιρότητα. Βγαίνουμε φωτογραφίες και μετά το ξεχνάμε. Μέσα από έναν τέτοιο προβληματισμό θέλαμε ως εργαζόμενοι στην ΚΟΘ να κάνουμε κάτι το οποίο να έχει διάρκεια. Ξεκινήσαμε θέλοντας να συμβάλλουμε στους πυρόπληκτους της Αττικής, αλλά σε χρόνο που να έχει ξεθυμάνει αυτό το πράγμα. Μετά αποφασίσαμε να κάνουμε και κάτι άλλο. Μας ενδιέφερε να σταθούμε δίπλα στα προβλήματα όχι με την έννοια της φιλανθρωπίας και της ελεημοσύνης, αλλά με την έννοια της συμπαράταξης με τους ανθρώπους και της συμπαράστασης σε όσους κάνουν τον αγώνα τους», λέει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της ΣΜΥΚΟΘ Χαράλαμπος Χειμαριός.
Έτσι, επελέγη το Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου. «Το αποφασίσαμε γιατί είδαμε ότι τα παιδικά χωριά είχαν διάφορα θέματα και με τον εξοπλισμό τους και με την τροφοδότησή τους. Από την άλλη σκεφθήκαμε ότι θα πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με τα παιδιά, γιατί τα τελευταία χρόνια η ορχήστρα έχει πολύ έντονη δραστηριότητα ως προς αυτά. Καταλάβαμε ότι εκεί είναι ο πυρήνας, το εν δυνάμει, αλλά και το δυνητικό κοινό του αύριο και ότι αν θέλουμε να κάνουμε μια συνολική παρέμβαση σε αυτό που λέμε πολιτιστική δομή, τότε πρέπει να ξεκινήσουμε από τα παιδιά. Είπαμε να προχωρήσουμε σε αυτήν την κίνηση συμβολικά. Έτσι κρατήθηκε από το σύλλογο ένα ποσό από τη μισθοδοσία κάθε συναδέλφου και αποδίδεται εκεί. Ήρθε η συγκυρία, ώστε η απόδοση αυτού του ποσού να γίνει σε ένα πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ορχήστρας μας», καταλήγει ο κ. Χειμαριός.
Στην παράσταση θα παραβρεθούν συνολικά σαράντα παιδιά από το Χωριό, ενώ έχουν προσκληθεί να την παρακολουθήσουν δωρεάν 170 παιδιά από το «Άσυλο του Παιδιού» και παιδιά από το ειδικό δημοτικό σχολείο Θερμαϊκού και το ειδικό επαγγελματικό γυμνάσιο Νέου Ρυσίου.
Την επιταγή θα παραλάβει το μέλος του δ.σ. του Χωριού Σωκράτης Ουζούνογλου.
Info
«Πάμε Ορχήστρα»
Τρίτη 12 Φεβρουαρίου στις 10 π.μ.
Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ
* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 10 Φεβρουαρίου 2019.