«Μία ισχυρή εντολή στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει ολική επαναφορά της ομαλότητας στο δημόσιο βίο» κόντρα στην τοξικότητα επισημαίνει στη «ΜτΚ» ο Παναγιώτης Δουδωνής που πριν λίγες ημέρες ανέλαβε Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να γίνει ο τρίτος πόλος ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών κόντρα στον δικομματισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Όσο οδηγούμαστε προς τις κάλπες ωστόσο, το κλίμα πολώνεται μεταξύ των δύο πρώτων. Πώς θα επιδιώξετε να υλοποιήσετε τον στόχο σας για να γίνετε ο πρωταγωνιστής της επόμενης ημέρας;
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα αυτής της τοξικότητας. Είναι το κόμμα της θεσμικής ομαλότητας και της προγραμματικής αντιπολίτευσης. Παρατηρούμε την καλλιέργεια ενός δηλητηριώδους κλίματος από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Η διολίσθηση αυτή του πολιτικού λόγου καταδεικνύει την εθνική ανάγκη για στήριξη της μόνης δύναμης που επιμένει θεσμικά, του ΠΑΣΟΚ, για το καλό του τόπου. Μια ισχυρή εντολή στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει ολική επαναφορά της ομαλότητας στο δημόσιο βίο. Είμαστε η μόνη πραγματική επιλογή που στέκεται απέναντι σε ένα νοσηρό κλίμα που επικρατεί στο δημόσιο λόγο και σύρει τη χώρα πίσω στα χρόνια των διαιρέσεων και των αυξημένων κοινωνικών ανισοτήτων.
Τους τελευταίους μήνες στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η υπόθεση των παρακολουθήσεων, για την οποία η κυβέρνηση αφενός έχει δηλώσει ότι θα αποφανθεί η δικαιοσύνη και αφετέρου με το πρόσφατο νομοσχέδιό της επιθυμεί να καλύψει ενδεχόμενα κενά που υπήρξαν. Με ποια σημεία διαφωνείτε και τι απαντήσεις θέλετε σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη;
Η υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα του αρχηγού μας ή του κόμματός μας. Είναι κάτι που αφορά όχι απλώς στο σύνολο του πολιτικού κόσμου αλλά και στο σύνολο των πολιτών. Ξέρετε, η ύπαρξη δεκάδων χιλιάδων παρακολουθήσεων τα τελευταία χρόνια από την ΕΥΠ δείχνει πως κανείς δε μπορεί να είναι βέβαιος για την ασφάλεια των επικοινωνιών του.
Αυτό δεν αλλάζει με το κυβερνητικό σχέδιο για τις αλλαγές της ΕΥΠ το οποίο έχει σειρά προβληματικών σημείων, μεταξύ των οποίων θα επεσήμαινα τα εξής: την αδικαιολόγητη παρέλευση τριετίας από το πέρας της παρακολούθησης για την ενημέρωση του θιγομένου, το ζήτημα της αναδρομικότητας, τη μη αναγραφή του ονόματος του παρακολουθούμενου στην πράξη άρσης του απορρήτου και βέβαια τον πλήρη παραγκωνισμό της ΑΔΑΕ τόσο κατά την κατάρτιση του κυβερνητικού σχεδίου όσο και από το ίδιο το περιεχόμενο των διατάξεων.
Ξέρετε, σοσιαλδημοκρατική πρόταση σημαίνει ισχυρές ανεξάρτητες αρχές. Και μια τέτοια στάση περιφρόνησης απέναντι στην κατά το Σύνταγμα αρμόδια αρχή είναι για μας απαράδεκτη και αποτελεί επιπλέον ένα ισχυρό τεκμήριο ενοχής.
Εκλογές χωρίς σκιές, επανέλαβε πρόσφατα ο κ. Ανδρουλάκης. Σήμερα, ωστόσο, μετά και τα τελευταία δημοσιεύματα εμπλέκονται σε αντίστοιχες υποθέσεις κι άλλοι πολιτικοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι. Εκτιμάτε πως είναι εφικτό να δοθούν απαντήσεις πριν τις εθνικές κάλπες, δεδομένων των χρόνων της ελληνικής Δικαιοσύνης;
Η στάση της κυβέρνησης, με την καταχρηστική και αντισυνταγματική επίκληση του απορρήτου ακόμα και έναντι του κοινοβουλίου άνοιξε την πόρτα στην πλήρη διολίσθηση του ζητήματος. Στις εκλογές δεν μπορούμε να πάμε χωρίς πλήρη διαλεύκανση των καταγγελιών. Η κυβέρνηση και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη πρέπει να κινηθούν άμεσα και θεσμικά. Είναι εθνική, επιτακτική ανάγκη.
Εάν εντέλει η κυβέρνηση εισακούσει τα αιτήματα του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά την υπόθεση, δημιουργούνται νέα δεδομένα για τις μετεκλογικές συνεργασίες και τη σχέση του κόμματός σας με τη ΝΔ; Τι σημαίνει στην πράξη «ούτε με τον Τσίπρα, ούτε με τον Μητσοτάκη»; Χωρίς αυτούς με τα κόμματά τους συζητάτε;
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κινείται με γνώμονα αρχές και όχι με βάση ευκαιριακούς ελιγμούς, όπως δυστυχώς συμβαίνει με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πρακτικά σημαίνει την πλήρη εναρμόνισή μας με τα πρότυπα της ευρωπαϊκής σοσιαλαδημοκρατίας, που όταν μιλά για συνεργασίες, μιλά προγραμματικά και όχι ευκαιριακά. Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν πραγματικά την επικράτηση μιας τέτοιας πολιτικής κουλτούρας στον τόπο, έχουν αμφότεροι καταστεί βουλιμικοί της εξουσίας και ιδίως των προνομίων, που συνεπάγεται η νομή της. Και αυτό συνιστά μια βαθύτατα προβληματική κατάσταση.
Το κόμμα βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα σε περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει προκήρυξη εκλογών νωρίτερα;
Ο γνήσιος ενθουσιασμός των φίλων, μελών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ καθώς και η οργανωτική μας προετοιμασία εγγυώνται την ετοιμότητά μας. Θέλω, ωστόσο, να θέσω ένα ουσιαστικό ζήτημα: Να μη νομίζει η κυβέρνηση ότι μπορεί να διαφύγει των πολιτικών ευθυνών της για την αντιθεσμική της συμπεριφορά με τυχόν άμεση προσφυγή στις κάλπες. Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις και πρέπει να τις έχουν πριν τις εκλογές, για να μας αξιολογήσουν όλους υπό το φως τους.
Αναλάβατε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο αυτό του Πολιτικού Σχεδιασμού. Πού θα δώσετε έμφαση από εδώ και στο εξής;
Καταρχάς να σας πω πως είναι πολύ μεγάλη η τιμή, η χαρά και η ευθύνη που νιώθω γι’ αυτό. Ο πολιτικός σχεδιασμός βασίζεται στην ουσία της πολιτικής μας, στο πρόγραμμά μας. Στηρίζεται στη γνώση των στελεχών του κόμματός μας, στους τομείς μας και διαμορφώνει ανάλογα μία στρατηγική με βάση την ουσία. Δεν ξεκινά από τη στρατηγική για να παραγάγει ουσία, εκκινεί από την ουσία για να οδηγηθεί στη στρατηγική. Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα θεσμικό και προγραμματικό, είναι για τους Έλληνες πολίτες μια στρατηγική επιλογή για την καταπολέμηση των αδικιών.
Είστε νέος άνθρωπος και εμπλέκεστε με την πολιτική. Θεωρείτε πως είστε... μειοψηφία;
Να γίνουμε πλειοψηφία όσοι νοιαζόμαστε για το κοινό καλό! Γι’ αυτό και καλούμε όλους τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την πολιτική και να μας κρίνουν με βάση το ήθος μας και τις αξίες μας. Γνωρίζουμε τι κράτησε τους νέους ανθρώπους μακριά από την πολιτική και θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε πως με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τα πράγματα είναι διαφορετικά: εμείς νοιαζόμαστε. Νοιαζόμαστε για τα προβλήματά τους, τις δυσκολίες τους να προχωρήσουν προσωπικά και επαγγελματικά, να κάνουν οικογένεια, να φτιάξουν τη ζωή τους. Και επειδή νοιαζόμαστε τους θέλουμε δίπλα μας και μαζί μας. Θέλουμε τις νέες ιδέες και τους νέους ανθρώπους, γιατί κάθε μάχη για αυτούς είναι και μια μάχη για το μέλλον του τόπου μας.
Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στη Λιβύη κριτικάρατε την προετοιμασία του ταξιδιού του Νίκου Δένδια. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία οι κυβερνητικοί χειρισμοί σας ικανοποιούν;
Η εξωτερική πολιτική δε μπορεί να περιέρχεται σε μια κατάσταση κατά την οποία ανακύπτει το ερώτημα «και τώρα τι κάνουμε;». Αυτό συνέβη με την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη, γι’ αυτό και θέσαμε ερωτήματα αναφορικά με την προετοιμασία του ταξιδιού.
Το ζήτημα όμως δεν είναι προσωπικό για αυτό και τίθεται σε κάθε επίπεδο: Χρειάζεται μια εθνική γραμμή που δε θα απαντά απλώς στις απίστευτες προκλήσεις της άλλης μεριάς αλλά και θα θέτει κοινές, εθνικές προτεραιότητες. Για τα θέματα όμως αυτά, τα θέματα εξαιρετικής σημασίας για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής, πρέπει να ερωτάται η αντιπολίτευση και για τον λόγο αυτό υπάρχουν για τις μεγάλες αποφάσεις οι κατάλληλοι θεσμοί εθνικής συνεννόησης, είτε προβλεπόμενοι εκ του Συντάγματος είτε και άτυποι, όπως το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27.11.2022