Ο Παναγιώτης Μάργαρης συναντά για ακόμη μία φορά τον Χρήστο Θηβαίο και έρχονται ξανά μαζί οι δυο τους στη Θεσσαλονίκη μέσα από ένα ρεπερτόριο με αυτοσχεδιασμούς, συγκινητικές, νοσταλγικές, αλλά παράλληλα χαρούμενες στιγμές. Οι ερμηνείες του Χρήστου Θηβαίου στα δικά του τραγούδια από την εποχή των Συνήθων Υπόπτων αλλά και τα κομμάτια των Θάνου Μικρούτσικου, Βασίλη Δημητρίου και πολλών άλλων μεγάλων συνθετών συναντιούνται με τις συνθέσεις και τη δεξιοτεχνία του Παναγιώτη Μάργαρη σε σόλο κομμάτια.
Τίτλος της παράστασης είναι το «2» γιατί αποτελεί μία εμφάνιση δύο μουσικών που ενώνονται για να δημιουργήσουν ένα «παιχνίδι» για τους δύο αιώνιους, δηλαδή τους μουσικούς και το κοινό.
Πόσο διαφορετική όμως μπορεί να είναι μία παράσταση που έχει παρουσιαστεί αρκετές φορές από τους ίδιους μουσικούς, ερμηνευτές, δημιουργούς; «Κάθε συναυλία που κάνουμε με τον Χρήστο είναι διαφορετική. Αυτό συμβαίνει διότι σε κάθε μας εμφάνιση το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού παίζει καταλυτικό ρόλο. Είναι αρκετές οι φορές που έχουμε την επιθυμία να παρουσιάσουμε κάποιο ξεχωριστό τραγούδι, ανάλογα με την πόλη στην οποία εμφανιζόμαστε. Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, είναι για εμένα μία ξεχωριστή εμπειρία κάθε φορά που έρχομαι σε αυτήν την πόλη. Είναι πολύ φωτεινή, με θετική ενέργεια και με ακροατές υψηλής αισθητικής», απαντά ο Παναγιώτης Μάργαρης.
Με τον Χρήστο Θηβαίο η συνεργασία μετρά πολλά χρόνια. Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 1997 κατά την ηχογράφηση του διαχρονικού πλέον τραγουδιού «Πόσο πολύ σ’ αγάπησα» το οποίο ερμηνεύει ο Θηβαίος, ενώ ο Μάργαρης παίζει κλασική κιθάρα. Από τότε μέχρι σήμερα η αλληλεπίδρασή τους επί σκηνής είναι πολύ συχνή. «Η συνεργασία με τον Χρήστο επί σκηνής είναι μοναδική και ιδιαίτερη. Η χημεία μας ως καλλιτέχνες και ως άνθρωποι είναι σπάνια και αυτό βγαίνει σε κάθε μας παράσταση», υποστηρίζει ο μουσικός και δημιουργός.
«Νιώθω πολύ ευλογημένος για όλα όσα έχω πετύχει»
Γεννημένος στην Αθήνα με πολύ καλές σπουδές στην κλασική κιθάρα και τα ανώτατα θεωρητικά, με δίπλωμα κλασικής κιθάρας με άριστα παμψηφεί και Α’ βραβείο εξαιρετικής επίδοσης ο Παναγιώτης Μάργαρης άρχισε να εμφανίζεται σε συναυλίες το 1990 και έχει πραγματοποιήσει αμέτρητες εμφανίσεις σε Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική και Αφρική.
Έχει ηχογραφήσει προσωπικά άλμπουμ τα περισσότερα εκ των οποίων έφτασαν στο top 10 των επίσημων ελληνικών charts της IFPI. Το άλμπουμ «Πρελούδιο στον έρωτα» κατέκτησε την κορυφή φτάνοντας τον Φεβρουάριο του 2020 στην πρώτη θέση των πωλήσεων της Ελλάδας. Οι συνολικές πωλήσεις της δισκογραφίας του έχουν ξεπεράσει το 1.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως. Ειδικά το άλμπουμ που ηχογράφησε το 2012 με τίτλο «Rock Of My Soul» θεωρείται πρωτοποριακό και καινοτόμο, μιας και ένωσε μέσω διασκευών την κλασική κιθάρα με τη ροκ μουσική. «Αισθάνομαι ότι έχω πραγματοποιήσει όλα μου τα όνειρα. Νιώθω πολύ ευλογημένος για όσα έχω πετύχει, ταυτόχρονα όμως δεν σταματάω να ονειρεύομαι και να δημιουργώ. Είναι τρόπος ζωής πια για εμένα», λέει σεμνά.
Επίσης, έχει συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως: Μίκης Θεοδωράκης, Al Di Meola, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μάνος Ελευθερίου, Σταμάτης Κραουνάκης, Ελένη Βιτάλη, Χρήστος Λεοντής, Μάριος Φραγκούλης, Χρήστος Θηβαίος, Μιχάλης Χατζηγιάννης κ.ά. Υπήρξε μαθητής και στη συνέχεια συνεργάτης (1995-2010) με τον συνθέτη και κλασικό κιθαριστή Νότη Μαυρουδή και μαζί αποτέλεσαν ένα εξαιρετικό κιθαριστικό ντούο, όπως αυτό αποτυπώθηκε με τη σπουδαία δισκογραφική σειρά «Cafe de l’ art». Ωστόσο, δεν σταματά σε αυτές του τις συνεργασίες. «Υπάρχουν πολλοί ακόμα που θαυμάζω αλλά δεν θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένα ονόματα γιατί σίγουρα θα ξεχάσω κάποιους», επισημαίνει.
«Η κιθάρα είναι ο βασιλιάς των οργάνων»
Θυμάμαι πως ένας φίλος, γνωστός κιθαρωδός και τραγουδοποιός, μου είχε πει κάποια στιγμή πως για όλους όσοι αγαπούν την κιθάρα δεν υπάρχει καλύτερο μουσικό όργανο, εκτός από μία άλλη… κιθάρα. Τού το λέω και τον ρωτώ τι είναι για εκείνον αυτό το μουσικό όργανο με το οποίο ασχολείται όλη του τη ζωή. «Η κιθάρα για εμένα είναι ο βασιλιάς των οργάνων. Είναι ένα πολυφωνικό όργανο με τεράστιες δυνατότητες το οποίο μπορεί να διεισδύσει σε όλα τα μουσικά ήδη. Παράλληλα βέβαια είναι και το δυσκολότερο, οπότε όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με στόχο να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η επιμονή, η υπομονή και η πειθαρχία, επιβάλλεται να τον ακολουθούν σε όλη του τη ζωή. Θα συμφωνήσω με τα λόγια του κιθαρίστα που αναφέρατε παραπάνω, μιας και ανάλογα με το ποιος παίζει, το όργανο εξυμνείται ή υποβιβάζεται».
Και μπορεί ο ίδιος να είναι αναγνωρισμένος καλλιτέχνης, είναι όμως και δάσκαλος αφού διδάσκει κλασική κιθάρα στην Αθήνα, ενώ από την τάξη του έχουν αποφοιτήσει πολλοί αξιόλογοι κιθαριστές. Τι θα έλεγε σήμερα στα νέα παιδιά που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την κιθάρα, τη μουσική και ευρύτερα την καλλιτεχνία σε μια δύσκολη εποχή για τον πολιτισμό και τις τέχνες; «Αυτό που λέω στους μαθητές μου είναι πως για να πετύχουν ως καλλιτέχνες, χρειάζεται η ψυχή τους να πλημμυρίζει από αγάπη και πάθος για την κιθάρα και γενικότερα για τη μουσική. Χωρίς αυτά τα στοιχεία, κανείς δεν μπορεί να κάνει μία διαχρονική καριέρα».
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
«2»
Σάββατο 6 Απριλίου
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ2-Αιμίλιος Ριάδης)
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17.03.2024