Λάβρος κατά της τωρινής αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης, των εργοδοτικών οργανώσεων (και ειδικά του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος) αλλά και του ΠΑΜΕ εμφανίστηκε ο πρόεδρος της (προσωρινής διοίκησης της) ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Σημειωτέον ότι μετά την επεισοδιακή ακύρωση δύο συνεδρίων της ΓΣΕΕ, έπειτα από βίαιη παρέμβαση του ΠΑΜΕ, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος βρίσκεται ουσιαστικά ακέφαλη, με προσωρινή διοίκηση και εντός της εβδομάδας αναμένεται η απόφαση του πρωτοδικείου που θα ορίσει τη διοίκηση που θα διοργανώσει το επόμενο συνέδριο και τις εκλογές.
«Μας ρωτούν γιατί κάνουμε τη διαδήλωση του Σαββάτου, μας λένε ότι έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά θεσμικής και εκ καθήκοντος εκδήλωσης που γίνεται έτσι κι αλλιώς. Δεν το αγνοούμε, αλλά θέλουμε να αναδείξουμε το πλαίσιο των αιτημάτων των εργαζομένων ενόψει της νέας οικονομικής περιόδου. Η δουλειά μας δεν είναι να κάνουμε δημόσιες σχέσεις, αλλά να κρίνουμε το τι κάνουν οι κυβερνήσεις. Την παρούσα κυβέρνηση, όπως και όλες, θα την κρίνουμε από το τι έχει κάνει. Θα συνεχίσουμε τη σκληρή κριτική. Ευχόμαστε όσα κάνει να μην στρέφονται κατά μισθωτών, συνταξιούχων και των ανθρώπων του μόχθου» είπε ο κ. Παναγόπουλος, τονίζοντας ότι για το συνδικαλιστικό κίνημα το βασικό αίτημα είναι η επαναφορά του πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων, η επεκτασιμότητα κλαδικών και η μετενέργεια.
Ακροδεξιές πρακτικές
Αναγνώρισε ότι η ΓΣΕΕ «δεν είναι στην καλύτερη φάση» και κατηγόρησε για «ακροδεξιές πρακτικές» το ΚΚΕ και τον συνδικαλιστικό του βραχίονα, το ΠΑΜΕ, που «απαγόρευσαν στα συνδικάτα να εκλέξουν τη διοίκησή τους». Όπως είπε, κατ΄ αυτόν τον τρόπο ΚΚΕ και ΠΑΜΕ αναδεικνύονται στους καλύτερους υπηρέτες των συμφερόντων του κεφαλαίου. Σημειωτέον ότι η τωρινή διοίκηση δεν έχει δικαίωμα να προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις και ο προβληματισμός που εξέφρασε ο κ. Παναγόπουλος ότι ο υπουργός Εργασίας θα εκμεταλλευτεί το κενό στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση για να αλλάξει την εργατική νομοθεσία, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Οι μικρομεσαίοι εργοδότες οι πιο επιθετικοί
Στα χρόνια της κρίσης, που υποτιμήθηκε η αξία της εργασίας και αποδομήθηκε το ρυθμιστικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, «οι μικροί εργοδότες ήταν από τους πιο επιθετικούς» σχολίασε ο κ. Παναγόπουλος. Αναφερόμενος στην επαναφορά από τη νέα κυβέρνηση της νομοθεσίας για το βάσιμο λόγο απόλυσης είπε ότι «θα πρέπει να αποδεικνύει ο εργαζόμενος ότι δεν είναι ελέφαντας» και διαπίστωσε ότι την απόφαση επικρότησαν κυρίως αυτοί «που θεωρούσαμε συμμάχους, οι μικρομεσαίοι εργοδότες». Τώρα, «οι εργοδότες βρήκαν παπά και θέλουν να θάψουν και τους ζωντανούς» σχολίασε ο κ. Παναγόπουλος. Όπως είπε, η πλημμυρίδα των απολύσεων συνέβη την πρώτη πενταετία της κρίσης. Τώρα οι εργοδότες κάνουν πάρτι, έχουν εφεύρει απίθανους τρόπους για την αδήλωτη εργασία». Όπως είπε το 58% των συμβάσεων είναι μερικής απασχόλησης αλλά «δεν ξέρουμε τι γίνεται από πίσω».
Αναφερόμενος στην πρόταση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας στην πρόσφατη σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους για δημιουργία ειδικών ζωνών διευθέτηση χρόνου στις εποχικές επιχειρήσεις, σε ετήσια βάση, και ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε ότι «αν θέλουν να μας κάνουν Βουλγαρία, η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Ζητούσαν ειδικές οικονομικές ζώνες με ειδικό κόστος εργασίας. Αν φιλοδοξία μας να ανταγωνιστούμε Βουλγαρία μαύρο φίδι που μας έφαγε». Ο ίδιος δεν άφησε ασχολίαστο ότι ο ΣΒΕ παρέλειψε άλλαξε το όνομά του (από Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος) και υποστήριξε ότι έπαιξε παιχνίδια με την προηγούμενη κυβέρνηση για να καταστεί κοινωνικός εταίρος.
Τα χειρότερα τα είδαμε από αριστερές κυβερνήσεις
«Τα χειρότερα τα είδαμε από κυβερνήσεις που στα λόγια ήταν αριστερές κι προοδευτικές» σχολίασε ο κ. Παναγόπουλος. Όπως είπε επί 4,5 χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα για να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, υιοθέτησε το πλαίσιο που είχε τεθεί επί υπουργίας Βρούτση. «Στο τέλος τα έγραψε όλα στα παλιά της παπούτσια και στην τούρλα του Σαββατόβραδου πέρασε την αύξηση του κατώτατου μισθού και νόμιζε ότι θα τσίμπαγαν οι εργαζόμενοι» σχολίασε προσθέτοντας ότι το να ελέγχει η κυβέρνηση (και όχι οι κοινωνικοί εταίροι μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων) το ύψος του κατώτατου μισθού υποδηλώνει τον βαθύτατο κρατισμό και τον πελατειασμό που τη διέπει, αντιμετωπίζοντας τους εργαζόμενους σαν ιθαγενείς, στους οποίους δίνει χάντρες και καθρεφτάκια.
Ο πρόεδρος της (προσωρινής διοίκησης της) ΓΣΕΕ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι μετά από πέντε χρόνια «εκπρόσωποι της μισθωτής εργασίας συναντηθήκαμε θεσμικά με τον πρωθυπουργό. Ξέρουμε ότι δεν λύνουν τα προβλήματα αυτές οι συσκέψεις, είναι ένα βήμα να τα θέσουμε». Υπενθύμισε ότι με την προηγούμενη κυβέρνηση η ΓΣΕΕ είχε αποκλειστεί από τέτοιου είδους συναντήσεις. «Δεν γίνεται να συνομιλούν οι εργοδότες με τον πρωθυπουργό και να αποφασίζει αύξηση εισφορών των εργαζομένων». Πέρσι είχε αφιερώσει στον κ. Τσίπρα την μαντινάδα «καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις, για να σε χαιρετήσουνε όταν θα ξεπεζέψεις». «Στις δημοκρατίες όλοι ξεπεζεύουμε, ήρθε και η ώρα Τσίπρα» είπε, προσθέτοντας ότι αν και το κλίμα δεν είναι καλό η ΓΣΕΕ θα κληθεί να συνομιλήσει με την αξιωματική αντιπολίτευση, «γιατί θα γίνουν κακά για τον κόσμο της εργασίας».
Ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε στα θέματα που σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας θέλει να κάνει παρεμβάσεις το υπουργείο Εργασίας:
-Ηλεκτρονικό μητρώο: Είναι μνημονιακή υποχρέωση (ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν υλοποιήθηκε) και θα λειτουργεί ως συνδικαλιστικό εκλογικό βιβλιάριο... «Όλα τα σωματεία έχουν μητρώα. Το θέμα είναι πού παραδίδονται; Το κράτος δεν μπορεί να έχει τα δεδομένα των συνδικαλισμένων εργαζόμενων».
-Επεκτασιμότητα κλαδικών συμβάσεων: Όπως είπε ο κ. Παναγόπουλος, πλην τραπεζών, ΔΕΗ, ΟΤΕ, δεν υπάρχει κλαδική εργοδοτική οργάνωση που να καλύπτει το 50%+1 των εργαζόμενων που απαιτεί ο νόμος για να καταστεί υποχρεωτική σε όλο τον κλάδο η εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης. «Στις δημοκρατίες κανένας δεν εκφράζει το 50% του πληθυσμού. Οι κυβερνήσεις δεν εκλέγονται με το 50%+1» σχολίασε ο κ. Παναγόπουλος. Για να υπάρχει ισορροπία στην αγορά εργασίας, και να μην έχει ο εργοδότης που δεν εφαρμόζει την κλαδική σύμβαση ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι αυτού που την εφαρμόζει, ο κ. Παναγόπουλος πρότεινε την επέκταση της (χωρίς να διευκρινίζει υπό ποιους όρους). Επίσης είπε ότι και η μετενέργεια είναι στον αέρα, αλλά έχει την υπόσχεση ότι θα έχει αναδρομική ισχύ.
-Επαγγελματική ασφάλιση: «Το ασφαλιστικό ποτέ δεν λύνεται αλλά εδώ γίναν ακρωτηριασμοί. Ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν φορομπηχτικός, κατέστρεψε μικρομεσαίους και μισθωτούς. Κατέρρευσαν τα επικουρικά ταμεία. Για τα επαγγελματικά ταμεία συμφωνήσαμε με τους εργοδότες να ιδρυθεί Εθνικό Επαγγελματικό Ταμείο, ένα αποκούμπι για τους νέους εργαζόμενους» είπε ο κ. Παναγόπουλος. Για τη λειτουργία του πρέπει να υπογραφεί εθνική σύμβαση (όσο είναι ακέφαλη η ΓΣΕΕ δεν μπορεί να υπογράψει). «Όποιος θέλει ας πάει στην ιδιωτική ασφάλιση, αλλά δεν συζητάμε για ιδιωτική ασφάλιση ως πυλώνα. Θέλουμε η επαγγελματική ασφάλιση να έχει χαρακτήρα καθολικό, υποχρεωτικό και να λειτουργεί μέσω συμβάσεων, να μη βάζει χέρι το κράτος στο ταμείο»