Παγκόσμιο σάλο έχει προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα η αποκάλυψη ενός νέου οικονομικού σκανδάλου στο οποίο φέρεται εμπλέκονται κραταιά ονόματα της διεθνούς πολιτικής σκηνής, αλλά και του θεάματος. Η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων έφερε στο φως της δημοσιότητας μια έρευνα με το όνομα «Pandora Papers», όπου και αποκαλύπτονται οι κρυμμένες περιουσίες ηγετών και όχι μόνο σε παράνομες offshore εταιρίες.
Πώς συμβαίνει όμως τα συγκλονιστικότερα θέματα που απασχολούν και προβληματίζουν την παγκόσμια κοινότητα να έχουν πάντοτε συσχετισμούς με το ελληνικό στοιχείο; Το βλέπουμε και το ζούμε εξάλλου εδώ και σχεδόν δύο χρόνια με την ελληνική λέξη που κυριαρχεί απ’ άκρη σ’ άκρη αυτού του πλανήτη, την πανδημία. Γιατί όμως σε αυτή την περίπτωση οι ερευνητές δημοσιογράφοι επέλεξαν να δώσουν το όνομα «Pandora» σε μια τόσο μεγάλη υπόθεση με διεθνείς διαστάσεις και τι συμβολίζει αυτό;
Η Πανδώρα στη μυθολογία
Σύμφωνα με τη μυθολογία, όλα αρχίζουν όταν ο Προμηθέας έπλασε τους πρώτους ανθρώπους με νερό και χώμα. Θεώρησε όμως πως για να επιβιώσουν θα έπρεπε να τους χαρίσει τη φωτιά, που μέχρι τότε ήταν αποκλειστικό προνόμιο των θεών. Η απόφαση να την κλέψει από εκείνους και να την προσφέρει κρυφά στο ανθρώπινο είδος, εξόργισε το Δία ο οποίος έσπευσε να πάρει εκδίκηση. Η τιμωρία δεν θα ήταν μόνο για τον Προμηθέα όμως, αλλά για ολόκληρο το ανθρώπινο είδος που ευεργετήθηκε από τη φωτιά.
Έτσι, λοιπόν, ο Δίας κλείνει σε ένα κουτί το Γήρας, τις Ασθένειες, τον Πόλεμο, τις Διαμάχες, τις Έγνοιες, τη Μηχανορραφία, τη Συκοφαντία και τον Φθόνο. Έπρεπε όμως να βρει κάποιο τέχνασμα και να τα στείλει στους ανθρώπους μέσω του Προμηθέα. Δίνει εντολή στον Ήφαιστο να φτιάξει από πηλό μια γυναίκα, καλλονή. Όταν ο Ήφαιστος τελείωσε το έργο του, ο Δίας συγκέντρωσε όλους τους θεούς του Ολύμπου και τους ζήτησε να προικίσουν τη γυναίκα αυτή με τα πιο σπάνια χαρίσματα. Αφού πλέον προικίστηκε με τα ωραιότερα δώρα – εξ ου και το όνομα Πανδώρα που πήρε – ο αρχηγός των θεών του Ολύμπου της έδωσε το κουτί με όλες τις συμφορές που είχε συγκεντρώσει και την έστειλε στη γη να βρει τον Προμηθέα. Εκείνος υποψιάστηκε ότι την όμορφη γυναίκα την είχαν στείλει οι θεοί ως παγίδα και την απέφυγε. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τον αδερφό του Επιμηθέα, ο οποίος σαγηνεύτηκε από την ομορφιά της και την έκανε γυναίκα του.
Η αφέλεια της Πανδώρας όμως κάποια στιγμή την έκανε να ανοίξει το κουτί της με αποτέλεσμα να ξεχυθούν από μέσα όλες οι συμφορές. Μόνο η Ελπίδα έμεινε στον πάτο. Έτσι το ανθρώπινο είδος τιμωρήθηκε για την αλαζονεία του Προμηθέα, που χάρισε τη φωτιά χωρίς να υπολογίσει τις συνέπειες...
Η έννοια της φράσης στο πέρασμα του χρόνου
Αιώνες αργότερα κυριαρχεί μέχρι και σήμερα η φράση «άνοιξε το κουτί της Πανδώρας» την οποία και χρησιμοποιούμε όταν περιγράφουμε καταστάσεις με πολύ αρνητικές συνέπειες. Στο χώρο της δημοσιογραφίας η φράση έχει συνδυαστεί με το στοιχείο της αποκάλυψης που προκαλεί μεγάλη αίσθηση και πυροδοτεί αντιδράσεις. Έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι δημοσιογράφοι που εργάστηκαν πάνω στην υπόθεση των «Pandora papers», φαίνεται πως είχαν στο μυαλό τους τη μεταφορική έννοια της φράσης αυτής, καθώς η έρευνά τους ήταν έτοιμη να προκαλέσει μεγάλο αντίκτυπο και αναστάτωση παγκοσμίως και όχι αδίκως.