ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες: Τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα θέματα και οι συστάσεις προς τους βαθμολογητές

Έλενα Αποστολίδου20 Ιουνίου 2021

Ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα των Πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους Γενικών και Επαγγελματικών σχολείων, με τον αριθμό τους στην Κεντρική Μακεδονία να ξεπερνάει τους 20 χιλιάδες. Ο σχεδιασμός των εξετάσεων είχε πολλαπλές δυσκολίες, καθώς εκτός από τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που έπρεπε να τηρηθούν, για πρώτη φορά εφαρμόστηκε και το νέο σύστημα μετάδοσης των θεμάτων. Πρόκειται για το υπερσύγχρονο σύστημα που έχει εγκατασταθεί στην ειδική αίθουσα ασφαλείας του υπουργείου Παιδείας, από όπου στάλθηκαν όλα τα θέματα, σε όλα τα εξεταστικά κέντρα. Το νέο σύστημα θεωρείται αδιάβλητο και δίνει τη δυνατότητα μετάδοσης των θεμάτων ακόμη και σε κρυπτογραφημένη μορφή, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος υποκλοπής τους.

Σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, η διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων κύλισε ομαλά, δίχως προβλήματα στα 176 εξεταστικά κέντρα της περιοχής. Οι μαθητές θα πρέπει να προσέλθουν και τη δεύτερη εβδομάδα στα εξεταστικά κέντρα με βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος self tests το οποίο θα πρέπει να το έχουν πραγματοποιήσει ήδη από την περασμένη Παρασκευή και να το επαναλάβουν μόνο εάν το πρώτο είχε θετικό αποτέλεσμα, ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία. Για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων, οι εξετάσεις ολοκληρώνονται την Τρίτη 22 Ιουνίου, ενώ για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ τη Δευτέρα 28 Ιουνίου. Αμέσως μετά, στις 29 Ιουνίου θα αρχίσει η εξέταση των ειδικών μαθημάτων, με την διαδικασία να ολοκληρώνεται στις 9 Ιουλίου.

Η απεργία και οι αντιδράσεις

Κατεπείγουσα αγωγή κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ώστε να εξαιρεθούν οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου από την απεργία της ΑΔΕΔΥ την ημέρα ψήφισης του εργασιακού νομοσχεδίου, με το δικαστήριο να αποφασίζει πως η απεργία της 16ης Ιουνίου είναι παράνομη και καταχρηστική σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Η ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή της εξαιρούσε στο κάλεσμα της για απεργία «τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των Πανελληνίων εξετάσεων», με την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, να κατηγορεί την υπουργό για «παιχνίδια εντυπώσεων». Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, «οι εκπαιδευτικοί φροντίσαμε πολύ πριν την αντιδημοκρατική αγωγή της υπουργού να πάρουμε την απόφαση για απρόσκοπτη πραγματοποίηση των πανελλαδικών εξετάσεων. Της συνιστούμε αν πραγματικά έχει το παραμικρό ενδιαφέρον για αυτήν την πολύπαθη γενιά να καταργήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και να εξασφαλίσει την εισαγωγή μαθητών σε όλες τις προβλεπόμενες θέσεις των ΑΕΙ» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

Η βαθμολόγηση και τα αποτελέσματα

Με εγκύκλιό του το υπουργείο προχώρησε σε συστάσεις προς τους βαθμολογητές των γραπτών των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων, επισημαίνοντας πως «τόσο η αυστηρότητα, όσο και η επιείκεια απομακρύνουν από την αντικειμενική αξιολόγηση που είναι ο θεμελιώδης στόχος. Γι’ αυτό και η κρίση του πρέπει να μείνει ανεπηρέαστη από τυχόν υποκειμενικά κριτήρια, να διαμορφώνεται με ψυχραιμία, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς εξάρσεις απογοήτευσης ή ενθουσιασμού». Η «πειραματική βαθμολόγηση» ξεκινά την επόμενη μέρα της εξέτασης του μαθήματος, προκειμένου να διαπιστωθεί η αναγκαιότητα ύπαρξης διευκρινήσεων από την Κεντρική Επιτροπή. Η κανονική βαθμολόγηση που γίνεται με εκατοντάβαθμη κλίμακα (1-100), αρχίζει δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων του μαθήματος, από δύο βαθμολογητές. Αν η διαφορά μεταξύ των δύο βαθμολογητών είναι μεγαλύτερη των 12 μονάδων, το γραπτό βαθμολογείται από τρίτο βαθμολογητή, με τον τελικό βαθμό να προκύπτει από το μέσο όρο των δύο μεγαλύτερων βαθμών. Ο αριθμός των γραπτών που εξετάζει ο κάθε βαθμολογητής δεν μπορεί να είναι μικρότερος των εξήντα.

Οι φετινοί υποψήφιοι μετά το τέλος των Πανελλαδικών εξετάσεων, θα κληθούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, ενώ για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα συμπλήρωσης του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου φοίτησης σε δημόσιο ΙΕΚ. Οι ειδικότητες των ΙΕΚ που μπορούν να φοιτήσουν οι υποψήφιοι είναι 52, με τον αριθμό εισακτέων ανά ενότητα να καθορίζεται από το υπουργείο Παιδείας. Για πρώτη φορά φέτος οι υποψήφιοι δεν θα μάθουν τη Σχολή που πέρασαν με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά με μήνυμα που θα σταλεί στο κινητό τηλέφωνο που δήλωσαν. Με το γραπτό SMS θα ενημερωθούν για τη βαθμολογία τους, το τμήμα ή τη σχολή επιτυχίας τους.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19-20 Ιουνίου 2021
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.