ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανεπιστήμια προς φορείς: «Είμαστε εδώ»

Έλενα Αποστολίδου27 Οκτωβρίου 2019

Την ανάγκη για άμεση σύνδεση με τους παραγωγικούς φορείς και την αγορά εργασίας της Θεσσαλονίκης υπερτονίζουν οι πρυτάνεις του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, που κάνουν λόγο συνεργασίες και διασύνδεση των πανεπιστημίων με φορείς της Θεσσαλονίκης, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξή της ως περιφερειακού κόμβου σε διάφορους τομείς. Τα πανεπιστήμια δηλώνουν «παρών» στις εξελίξεις και σχεδιάζουν με εξωστρεφείς συνεργασίες να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον προσανατολισμό που παίρνει η πόλη, ζητώντας παράλληλα από τους φορείς να ανοίξουν τις πόρτες για συνεργασίες.

Σημαντική «απάντηση» στο ζήτημα της απασχόλησης των αποφοίτων

Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στη διασύνδεση των πανεπιστημίων με τους παραγωγικούς φορείς και την αγορά εργασίας στην περιοχής της Μακεδονίας, τα οφέλη σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν φαίνεται πως είναι ακόμα μικρά, καθώς το επίπεδο των συνεργασιών είναι είτε μεμονωμένο, δηλαδή σε επίπεδο διήμερών συμφωνιών ή ερευνητικών ομάδων, είτε σε επίπεδο πρακτικής άσκησης. Δεν είναι τυχαίο που στην ατζέντα των δυο πρυτάνεων, του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, το θέμα βρίσκεται ψηλά, σχεδιάζοντας την υλοποίηση συμφωνιών και υπερτονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει νέο πλαίσιο στην κατεύθυνση της διασύνδεσης των ανθρώπων των πανεπιστημίων με φορείς της πόλης, γεγονός που θα δώσει και μια σημαντική «απάντηση» στο ζήτημα της απασχόλησης των αποφοίτων αλλά και λύσεων στα ζητήματα που ταλαιπωρούν τη Θεσσαλονίκη.

«Μία άλλη αλήθεια»

Μιλώντας στην ημερίδα της εφημερίδας «Μακεδονία» και στο «Σχέδιο Θεσσαλονίκης», ο Νίκος Παπαϊωάννου, πρύτανης του ΑΠΘ, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ακόμη περισσότερο και πιο άμεση σύνδεση με τους παραγωγικούς φορείς και την αγορά εργασίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε το πλέον καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και έχουμε και τις υποδομές, για να στηρίξουμε μία σειρά από έργα, που θα μπορέσουν να καταστήσουν την πόλη μας ένα κέντρο εκπαίδευσης, ακαδημαϊκού τουρισμού, καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, από την οποία όλοι οι κλάδοι που συναπαρτίζουν την τράπεζά μας έχουν να ωφεληθούν τα μέγιστα». Ο ίδιος αναφέρθηκε με καυστικό τρόπο και στο ρόλο της πολιτείας, λέγοντας πως «το αποτύπωμά μας σε επίπεδο καινοτομίας, τεχνογνωσίας και γνωσιολογικής υποδομής είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Υπάρχει όμως και μία άλλη αλήθεια. Ότι μπροστά σε αυτά τα επιτεύγματα, η πολιτεία δείχνει όχι απλώς να αδιαφορεί, αλλά και να λειτουργεί ως τροχοπέδη». Για τον πρύτανη του ΑΠΘ, η πολιτεία και η κυβέρνηση θα πρέπει να «λύσει τα χέρια» των πανεπιστημίων, βοηθώντας τα και μόνο τότε θα ακολουθήσει η «αναπόφευκτη έκρηξη δημιουργικότητας και καινοτομίας».

ΠΑΜΑΚ προς… λιμάνι, αεροδρόμιο και δήμο

Η προοπτική του Πανεπιστημίου Μακεδονίας μπορεί να εναρμονιστεί με την προοπτική της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον Στυλιανό Κατρανίδη, πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο οποίος στον έναν και πλέον χρόνο ως επικεφαλής του ΠΑΜΑΚ κάνει σημαντικά βήματα εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου. Στα δικά του σχέδια βρίσκεται η περαιτέρω διασύνδεση του ΠΑΜΑΚ με την πόλη, η συνάντηση και η σύμπραξη με φορείς που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξή της ως περιφερειακού κόμβου σε διάφορους τομείς. Μιλώντας με τον κ. Κατρανίδη, η «ΜτΚ» έθεσε το ερώτημα των σχεδίων που κάνει το Πανεπιστήμιο για την περαιτέρω διασύνδεσή του με την πόλη, θέτοντας σε πρώτο πλάνο και τη συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης, που είναι στα σκαριά εδώ και πολλούς μήνες.

«Είχαμε μια καλή συνεργασία με την προηγούμενη δημοτική αρχή και έχω ήδη έρθει σε μια άτυπη αρχική επαφή με το νέο δήμαρχο της πόλης. Έχουμε έτοιμο ένα σύμφωνο συνεργασίας με το δήμο Θεσσαλονίκης, δεν υπεγράφη τον Ιούλιο για δεοντολογικούς λόγους, θεωρήσαμε ότι θα ήταν σωστό να γίνει με τις νέες δημοτικές αρχές. Παράλληλα, θέλουμε να συνδράμουμε σε ένα πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ενισχύοντας την καλή συνέργεια σε θέματα της πόλης, όπως για παράδειγμα στις εκδηλώσεις της επετείου του Ολοκαυτώματος και τη συνεργασία μας στο Μουσείο Ολοκαυτώματος. 

Είναι στα σχέδιά μας και άλλου τύπου πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, ένα εξαιρετικά εξωστρεφές και ποιοτικό τμήμα. Όσον αφορά ένα δεύτερο σημείο, έχω ξεκινήσει επαφές και είναι στα σχέδιά μας να προχωρήσουμε μια συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), ενώ δρομολογούμε συνάντηση με τη «Fraport», που έχει αναλάβει το αεροδρόμιο, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη, γιατί πιστεύουμε ότι το μέλλον της πόλης, επομένως και του Πανεπιστημίου, θα είναι σε αυτήν την κατεύθυνση. Σκεφτόμαστε να κάνουμε συνεργασίες σε ερευνητικό επίπεδο και σε επίπεδο σπουδών, δηλαδή να δούμε και μεταπτυχιακά προγράμματα, τα οποία θα εμπλέκονται με τον προσανατολισμό που παίρνει η πόλη. Θεωρώ πολύ σημαντικό να συμβάλλουμε στην ανάπτυξή της ως περιφερειακού κόμβου στους τομείς του εμπορίου, των συγκοινωνιών, των ενεργειακών πόρων κτλ. Σε αυτήν την κατεύθυνση και μέσα από το πλαίσιο της στρατηγικής μας νομίζουμε ότι θα εναρμονιστεί καλύτερα η προοπτική του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με την προοπτική της Θεσσαλονίκης».

Στρατηγικός σχεδιασμός και ο ρόλος της περιφέρειας

Την ανάγκη θεωρητικού σχεδιασμού αλλά και πρακτικών εφαρμογής των συνεργασιών των πανεπιστημίων της πόλης με τους «εργοδοτικούς φορείς», όπως λέει, αλλά και των δήμων και κυρίως την περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κάνει ο Θεόδωρος Χατζηπαντελής, καθηγητής Εφαρμοσμένης Στατιστικής και διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας του ΑΠΘ, και επιστημονικά υπεύθυνος της έρευνας που ήρθε στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τα προβλήματα των φοιτητών και των δυο ιδρυμάτων, ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ, που σε ποσοστό 33% εντοπίζουν ως σημαντικό πρόβλημα τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.

Ο ίδιος, μιλώντας στη «ΜτΚ», τονίζει ότι στα πανεπιστήμια «υπάρχει μια συνεργασία με συμφωνίες και πρωτόκολλά, αλλά δεν υπάρχει ουσιαστική σύνδεση με φορείς πόλης. Τα τρία πανεπιστήμια της πόλης κάνουν το δικό τους στρατηγικό σχεδιασμό σε συνεργασίες που μπορούν να υλοποιηθούν και να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο σε ζητήματα της πόλης, αλλά όλο αυτό πρέπει να γίνει ταυτόχρονα και από τις δυο πλευρές, τους φορείς και τα πανεπιστήμια στο πλαίσιο κοινού σχεδιασμού». Ο ίδιος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε αυτές τις συνεργασίες. «Αυτό που μπορεί να αρχικά να γίνει, είναι να δει τις προτεραιότητες που υπάρχουν, να συζητήσει και να δει ποιο ρόλο μπορεί να έχει σε αυτές τις συνεργασίες. 

Έχουμε συνεργασίες σε επίπεδο πρακτικής άσκησης, όπως στο τμήμα μας, των Πολιτικών Επιστημών, τόσο στην περιφέρεια όσο και στους δήμους για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας και το επίπεδο είναι πολύ καλό, αλλά αυτό δεν είναι σύνδεση, είναι πρακτική άσκηση. Αν μιλήσουμε για τους υπόλοιπους φορείς και οργανισμούς των εργοδοτών, εκεί τα πράγματα βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Υπάρχουν προγράμματα εφαρμοσμένης έρευνας που ζητούν να γίνουν αλλά και οι φορείς της πόλης θα πρέπει να εστιάσουν σε αυτές τις προοπτικές πιο ουσιαστικά. Πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία και να σταματήσουμε να αναλωνόμαστε στο τι πρέπει να γίνει και να λήγει το θέμα εκεί», τονίζει ο κ. Χατζηπαντελής.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26-27 Οκτωβρίου 2019

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.