Ο νέος φωτισμός στο σύνολο του οδικού δικτύου με λαμπτήρες led, η κατασκευή του δρόμου Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, η παράδοση 18 νέων σχολείων και σύντομα, μέσω ΣΔΙΤ ακόμη 35, αλλά και ο Δυτικός Προαστιακός Σιδηρόδρομος, που θα συνδέσει με μέσο σταθερής τροχιάς τη δυτική Θεσσαλονίκη και σε δεύτερη φάση το Διεθνές Πανεπιστήμιο με τον αστικό ιστό της πόλης είναι ορισμένες μόνο από τις σημαντικές υποδομές που θα προικοδοτηθούν μέσα στη χρονιά στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Την ίδια ώρα, η διοίκηση της ΠΚΜ, παρά την πανδημία, κέρδισε για μια ακόμη φορά το στοίχημα της απορρόφησης στο 100% των διαθέσιμων κονδυλίων, ευρωπαϊκών και εθνικών, καθώς το 2021 οι πληρωμές έργων άγγιξαν τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Επί της ουσίας κατάφερε να αξιοποιήσει από το πρώτο μέχρι το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ προς όφελος του τόπου και των πολιτών.
Παράλληλα, η διοίκηση της ΠΚΜ αξιοποιεί 30 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών για 2.225 νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, ενώ προχωρά στη δημιουργία 38 Πράσινων Σημείων σε όλους τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της ανάγκης για ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων και της ανακύκλωσης.
Τους άξονες των νέων έργων, παρουσίασε νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για τον απολογισμό πεπραγμένων του 2021.
«Το 2021 για τον τόπο μας, ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά και ως διοίκηση της ΠΚΜ δώσαμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα, την υγεία, την οικονομία, την κοινωνία, απλώνοντας δίχτυ προστασίας για τους ευάλωτους πολίτες» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, σημειώνοντας ότι «παρά την πανδημική κρίση δεν σταματήσαμε να χτίζουμε την περιφέρεια του 2030, έξυπνη, πράσινη και με όλες τις αναγκαίες υποδομές».
Πάνω από 8.000 έργα και δράσεις
Ανέφερε ότι μέσα στο 2021 υλοποιήθηκαν 8.500 έργα και δράσεις σε όλη την ΠΚΜ και στις 7 περιφερειακές ενότητές, έργα, που όπως είπε, άγγιξαν όλους τους τομείς, την υγεία, παιδεία, τουρισμό, πολιτισμό, μεταφορές, πρωτογενή τομέα, επιχειρηματικότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη.
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε κυρίως στον τομέα της οικονομίας, ιεραρχώντας την ως την κορυφαία προτεραιότητα, καθώς στηρίχθηκαν τοπικές επιχειρήσεις, ενώ δημιουργήθηκαν 25.000 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, είπε, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου οριστικοποιήθηκαν και εντάχθηκαν 41 νέα επενδυτικά σχέδια, ύψους 56 εκατ. ευρώ και με επιδότηση που έφτασε τα 25 εκατ. ευρώ
Πρωτογενής τομέας
Ειδικότερα στον πρωτογενή τομέα και την αγροτική οικονομία, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι «χρηματοδοτούμε με 102 εκατ. ευρώ 305 επενδύσεις και 139 έργα στις αγροτικές περιοχές, καταβάλλαμε περισσότερα από 33 εκατ. ευρώ σε 1.107 αγρότες, συμμετείχαμε σε όλες τις μεγάλες αγροδιατροφικές εκθέσεις, προβάλλοντας όλα τα προϊόντα της Μακεδονίας και τη Μακεδονική Κουζίνα».
Τουρισμός
Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι το 2021 ήταν μια ακόμη δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό, αλλά «πετύχαμε πολύ καλά αποτελέσματα και φέτος το στοίχημα μας είναι να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2019, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις, να πετύχουμε μεγαλύτερο αριθμό τουριστών, περισσότερα έσοδα και να πετύχουμε την επέκταση της τουριστικής περιόδου και την καθιέρωση 12μηνου τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία».
Αναφέρθηκε και στη νέα τουριστική καμπάνια “Do something Grate” που προβάλλεται σε όλο τον κόσμο, αποτυπώνοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιφερειακής ενότητας.
«Συνεχίζουμε να επενδύουμε και να ενισχύουμε την καλή συνεργασία με τους επαγγελματίες του κλάδου, όπως οι αεροπορικές συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με πόλεις του εξωτερικού, ενώ επεκτείνουμε τη συνεργασία με την Fraport»υπογράμμισε ο περιφερειάρχης, ενώ γνωστοποίησε ότι πρόσφατα υποβλήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης ο φάκελος για την πιστοποίηση της διαδρομής «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου», θα δώσει προστιθέμενη αξία στον πολιτισμό.
Υγεία
Η περιφέρεια θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή και στην υγεία, ενώ το 2021 εξασφάλισε 80 εκατ. ευρώ, από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, που αξιοποιήθηκαν για την αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού και προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, καθώς και για την πρόσληψη προσωπικού.
«Χρηματοδοτήσαμε με 14 ,3 εκατ. ευρώ τη νέα ΜΕΘ της Βέροια, εξοπλίσαμε το ΕΚΑΒ, παραδώσαμε 60.000 rapid tests, καθώς και περισσότερους από 50 τόνους ειδών ατομικής προστασίας σε γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας, ενώ υποστηρίζουμε την ερευνητική πρόταση της Ομάδας Μεταμόσχευσης της αιματολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση του covid και τη θεραπεία του κορονοϊού με λεμφοκύτταρα» επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Υποδομές
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, την μεγαλύτερη αστική παρέμβαση, ένα έργο που σχεδίασε και υλοποίησε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το οποίο θα αλλάξει ριζικά την φυσιογνωμία και την εικόνα της πόλης, διαμορφώνοντας τη νέα ταυτότητά της.
Ο περιφερειάρχης ανέφερε μάλιστα ότι πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η διαβούλευση της μελέτης, η οποία κοινοποιήθηκε σε 130 συλλογικότητες και φορείς για να διατυπώσουν τη γνώμη τους, ενώ στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο θα έρθει ως κύριο θέμα η συζήτηση για το παραλιακό μέτωπο. «Στόχος μας είναι εντός του 2022 να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα» είπε ο κ. Τζιτζικώστας.
Για τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης – Έδεσσας είπε ότι μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, ενώ ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία για την αναβάθμιση του δικτύου φωτισμού με led στο σύνολο του οδικού δικτύου της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Επίσης, διασφαλίστηκαν και αξιοποιούνται 70 εκατ. ευρώ για έργα βελτίωσης και αναβάθμισης χιλιάδων χιλιομέτρων του οδικού δικτύου της ΠΚΜ, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες στον κόμβο Κ16, της ΠΑΘΕ και της περιφερειακής οδού, ο δρόμος Κατερίνης κ.α
Επίσης, προωθείται με ταχύτατες διαδικασίες ο δυτικός προαστικός σιδηρόδρομος, που θα συνδέσει με μέσο σταθερής τριχιάς τη Δυτική Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα τις περιοχές Δέλτα, Χαλκηδόνας, Σίνδο και σε δεύτερη φάση το Διεθνές Πανεπιστήμιο.
Κλιματική αλλαγή – Ψηφιακή μετάβαση
Το μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά, πρόταξε ο περιφερειάρχης στα περιβαλλοντικά έργα, σημειώνοντας πως πρόκειται για το πλέον εμβληματικό έργο, ενώ ανέφερε ότι δημιουργείται πράσινη διαδρομή σε όλους τους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης.
Αναφέρθηκε και στον καθαρισμό, την εξυγίανση και την αποκατάσταση του δυτικού θαλάσσιου μετώπου, 6.600 στρεμμάτων, που αποτελούσαν, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιζτικώστας, «τη ντροπή της πόλης». Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, απομακρύνονται περισσότεροι από 1300 τόνοι μη επικίνδυνων αποβλήτων και πάνω από 950 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων.
Επίσης, η περιφέρεια έβαλε το Άγιον Όρος στη νέα ενεργειακή εποχή, χρηματοδοτώντας την εγκατάσταση 21 αυτόνομων φωτοβολταϊκών σταθμών, που θα καλύψουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης των ιερών μονών.
Ακόμη, δρομολογήθηκε η κατασκευή του νέου κλάδου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, συνολικού μήκους 157 χλμ. Από τη λειτουργία του νέου κλάδου και των υποκλάδων του θα καταστεί δυνατή η μεταφορά του φυσικού αερίου σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε Έδεσσα, Σκύδρα, Νάουσα και Βέροια.
Λόγω της πανδημίας όμως η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μετατράπηκε σε ελάχιστο χρόνο σε e – περιφέρεια.
Υποστηρίχθηκε αποτελεσματικά η τηλεργασία 1.600 εργαζομένων της ΠΚΜ, αναβαθμίστηκαν οι ψηφιακές υποδομές της Περιφέρειας, για καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων, τέθηκαν σε λειτουργία τέσσερις νέες ψηφιακές υπηρεσίες, που εξυπηρετούν 12.000 πολίτες, ενώ εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” η ψηφιοποίηση των αρχείων των Γενικών Διευθύνσεων Μεταφορών και Ανάπτυξης με 8,6 εκατ. ευρώ.