Mε έναν σχεδιασμό που περιλαμβάνει πάνω από 80 παραγωγές και δίνοντας προτεραιότητα στους Έλληνες δημιουργούς ετοιμάζεται να ανοίξει αυλαία το πολυαναμενόμενο κάθε χρόνο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, ανταποκρινόμενο στις επιταγές της επανεκκίνησης του πολιτισμού. Όπως έκανε γνωστό σήμερα η καλλιτεχνική διευθύντριά του Κατερίνα Ευαγγελάτου οι ελληνικές παραγωγές ξεπερνούν τις 50, ενώ η παραγωγές από το εξωτερικό είναι περίπου 30.
Εξάλλου, η διοργάνωση επεκτείνει τις διεθνείς της συμπαραγωγές στον χώρο των παραστατικών τεχνών, παρουσιάζοντας φέτος 10 νέα έργα σε συνεργασία με κορυφαίους πολιτιστικούς οργανισμούς από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Πολωνία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ορισμένα από τα έργα αυτά είναι Ελλήνων δημιουργών τα οποία, μετά από την πρεμιέρα τους στην Αθήνα, θα φιλοξενηθούν ως συμπαραγωγές σε σκηνές του εξωτερικού. «Το Φεστιβάλ ενισχύει τον διάλογο ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, για να τροφοδοτήσει το κοινό με νέα, τολμηρά έργα δημιουργών από την αφρόκρεμα του διεθνούς στερεώματος», όπως τόνισε η επικεφαλής του στην παρουσίαση του προγράμματος που έγινε μέσω του καναλιού του Φεστιβάλ στο YouTube .
Η διοργάνωση απλώνεται, ως γνωστόν, σε πολλούς χώρους στην Αθήνα, όπως στο θέατρο της οδού «Πειραιώς 260» και στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (Ηρώδειο) με εγχώριες και διεθνείς παραγωγές, αλλά και στην Επίδαυρο και τη Μικρή Επίδαυρο με ως επί το πλείστον θεατρικές παραστάσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
«Είναι η δεύτερη χρονιά που λειτουργούμε υπό έκτακτες συνθήκες. Είναι η δεύτερη χρονιά που καταστρώνουμε πολλαπλά σχέδια διάσωσης των εκδηλώσεών μας. Και, φυσικά, η δεύτερη χρονιά που είμαστε αναγκασμένοι να αναγγείλουμε τα σχέδιά μας διαδικτυακά ‒ κάτι που μας στερεί όλη
τη χαρά της επαφής και της γιορτινής, αισιόδοξης ατμόσφαιρας που δημιουργεί η συνάντηση όλων των καλλιτεχνών και των συνεργατών μας, μέσα στον ίδιο χώρο, για το μοίρασμα των εκπλήξεων που σας ετοιμάζουμε», τόνισε η κ. Ευαγγελάτου.
Παρακάτω παρουσιάζεται μια επιτομή όσων θα δούμε αυτό το καλοκαίρι στους χώρους διεξαγωγής της διοργάνωσης.
«Πειραιώς 260»
Στην «Πειραιώς 260» που δεν λειτούργησε πέρυσι αναγκαστικά λόγω των συνθηκών, το πρόγραμμα περιλαμβάνει φέτος εναλλακτικές λύσεις, που περιλαμβάνουν τη χρήση των υπαίθριων χώρων. Επίσης, το πρόγραμμα της Πειραιώς 260 επεκτείνεται μέχρι τον Οκτώβριο, για να χωρέσουν όλες οι εν εξελίξει παραγωγές – έτσι, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα δούμε κυρίως ελληνικές δημιουργίες, ενώ το φθινόπωρο κυρίως τις διεθνείς. Άλλωστε, η Πειραιώς 260 φιλοξενεί περισσότερες από τις μισές παραγωγές της διοργάνωσης. Έτσι, ο γνωστός χώρος θα φιλοξενήσει θέατρο, χορό, μουσική, όπερα και εκθέσεις.
Οι διεθνείς παραγωγές στον χώρο περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα με δημιουργούς που ασχολούνται με γυναικεία θέματα και ένα άλλο μέρος ασχολείται με τις αντιφάσεις και τις συγκρούσεις στις σημερινές και μελλοντικές κοινωνίες, θέτοντας το ερώτημα σε ποιο μέλλον θέλουμε να ζήσουμε.
Οι θεματικές της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνουν τους άξονες: Έμφυλες ταυτότητες, Contemporary Ancients, Απροσδόκητες συνομιλίες, Κύκλος 1821, Κύκλος Layers of Street (αφιερωμένος στο χιπ χοπ), Κύκλος Chronotopia (ηλεκτρονική και πειραματική μουσική) κ.α.
Ηρώδειο
Στο πρόγραμμα του Ηρωδείου περιλαμβάνονται καλλιτέχνες από την ελληνική και παγκόσμια σκηνή. Σταθερές παραμένουν οι συνεργασίες τη διοργάνωσης με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία θα εμφανιστεί υπό την μπαγκέτα του καινούργιου της καλλιτεχνικο διευθυντή, Λουκά Καρυτινού, και με τον Ντανιίλ Τρίφονοφ στο πιάνο. Επίσης, η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα εμφανιστεί με τον νέο της διευθυντή Γιώργο Πέτρου.
Επιπλέον, νέοι άξονες εμπλουτίζουν το πρόγραμμα. Το ελληνικό ρεπερτόριο, έχει ένα αφιέρωμα στη θρυλική Λιλιπούπολη, την Ελευθερία Αρβανιτάκη
σε μια σημαντική σύμπραξη με την Καμεράτα, σε έργα Παπαδημητρίου – Ξυδάκη, συνάντηση του Παύλου Παυλίδη
με τον The Boy και συνάντηση της Λένας Πλάτωνος με τη Nalyssa Green, συναυλία του δυναμικού, νεανικούEl Sistema Greece με τον μουσικό παραγωγό Blend Mishkin, τον μαέστρο Βύρωνα Φιδετζή με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών κ.α.
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου θα παρουσιαστούν 10 πρεμιέρες παραγωγών, που θα παίζονται και πάλι τρεις ημέρες την εβδομάδα –Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή–, από τον Ιούνιο μέχρι και το τέλος Αυγούστου.
Ξεχωρίζει μια διεθνής συμπαραγωγή σε παγκόσμια πρεμιέρα: ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού, Γερμανός σκηνοθέτης Τόμας Όστερμαϊερ επιστρέφει στην Ελλάδα με τον θίασο της Σάουμπυνε και ασχολείται για πρώτη φορά με το Αρχαίο Δράμα. Όχημά του ο Οιδίποδας Τύραννος, που αποτελεί την αφετηρία ενός νέου έργου της συγγραφέως Maja Zade, η οποία μεταφέρει τον μύθο στο σήμερα – με τίτλο ödipus/οιδίποδας.
Το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει επίσης το σχεδόν άγνωστο σατυρικό δράμα του Σοφοκλή Ιχνευταί, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού. Επίσης, η Αργυρώ Χιώτη κάνει την πρώτη της σκηνοθεσία στην Επίδαυρο με τους Βατράχους του Αριστοφάνη, σε νέα μετάφραση του ποιητή Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει, ακόμα, τις Βάκχες, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, τις παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου με σκηνοθεσίες του Γιάννη Μόσχου και του Κωνσταντίνου Ρήγου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας με σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, καθώς και συνεργασίες με σκηνοθέτες όλων των γενεών, όπως ο Γιάννης Κακλέας, ο Άρης Μπινιάρης και ο Γιώργος Νανούρης – που επίσης κατεβαίνει για πρώτη φορά στην Επίδαυρο.
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
Τέλος, ο προγραμματισμός για το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου σπάει το χρονικό όριο του Ιουλίου και εκτείνεται έως τα τέλη Αυγούστου. Ξεκινά με το διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα Πάροδος, που θα λάβει χώρα τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα τεχνών να προχωρήσουν, υπό ιδανικές συνθήκες, την έρευνά τους πάνω στη δραματουργία του αρχαίου δράματος, in situ. Επιπλέον μεταξύ άλλων, εγκαινιάζεται ο νέος θεματικός κύκλος υπό τον τίτλο Contemporary Ancients, αλλά και μια νέα πρωτοβουλία στο πλαίσιο της οποίας τέσσερις συγγραφείς εμπνέονται από το αρχαίο δράμα: Ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, με αφετηρία τις Τραχίνιες του Σοφοκλή,·γράφει το έργο του Τα σπίτι με τα φίδια, που σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη· ο Γιάννης Μαυριτσάκης, με αφετηρία τις Βάκχες του Ευριπίδη γράφει την Κρεουργία, που σκηνοθετεί ο Γιώργος Σκεύας· η Αμάντα Μιχαλοπούλου, με αφετηρία τον Ιππόλυτο, το έργο Η Φαίδρα καίγεται, που σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός, και η Αλεξάνδρα Κ*, με αφετηρία τη Μήδεια του Ευριπίδη, το γάλα, αίμα, που σκηνοθετεί ο Γιάννος Περλέγκας.
Το πρόγραμμα ξεκινά στις 1 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 10 Οκτωβρίου 2021
Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα της διοργάνωσης ΕΔΩ
Παρακολουθείστε το βίντεο με την παρουσίαση του προγράμματος από την Κατερίνα Ευαγγελάτου εδώ: