Νέο κρούσμα πανώλης των αιγοπροβάτων βρέθηκε σε μία μονάδα εκτροφής προβάτων στη Ροδόπη και σήμερα αναμένονται αποτελέσματα για άλλη μία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης της εκτροφής, είχε προμηθευθεί ζώα πρόσφατα από ζωέμπορο, που είτε μετέφερε μολυσμένα με πανώλη ζώα χωρίς να το γνωρίζει, είτε ο ιός υπήρχε στο αυτοκίνητό του. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δ/ντης της Κτηνιατρικής και Αγροτικής Οικονομίας, Νίκος Φωτεινιάς, δήλωσε πως θα οδηγηθούν σε σφαγή τα 273 πρόβατα και θα ακολουθηθεί όλο το πρωτόκολλο των ενεργειών που προβλέπονται.
Για άλλη μια φορά απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση με προσλήψεις νέων Κτηνιάτρων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες όχι μόνο της ΑΜ-Θ.
Επίσης ζήτησε να προσληφθεί προσωπικό για την λειτουργία του κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στη Νέα Ορεστιάδα, όπου και εκεί θα μπορούσαν να γίνουν δειγματοληψίες για ανίχνευση ζωονόσων. καθώς -όπως είπε- ο χώρος υπάρχει, ο εξοπλισμός υπάρχει, δεν υπάρχει το προσωπικό.
Κρούσμα πανώλης και στον Ν. Καρδίτσας
Η πανώλη των μηρυκαστικών δεν «προσπέρασε» το νομό Καρδίτσας καθώς εντοπίστηκε και επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά, κρούσμα της στον Σταυρό της Δ.Ε. Κάμπου στο Δήμο Καρδίτσας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο εντοπισμός του συγκεκριμένου κρούσματος ήρθε στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της ιχνηλάτησης κοπαδιού από τη Λάρισα, που είχε εντοπιστεί με πανώλη και δεν πρόκειται για νέα εστία.
Η επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καρδίτσας κ. Σεβαστή Ασλανίδου επιβεβαίωσε την ύπαρξη του κρούσματος στο KarditsaLive.Net, μετά από ερώτημα που της θέσαμε, και πρόσθεσε ότι θα ακολουθηθεί ότι προβλέπει το πρωτόκολλο με πρώτο βήμα την δημιουργία δύο κυκλικών ζωνών επιτήρησης τριών και δέκα χιλιομέτρων.
Ακόμα ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, τονίζοντας ότι η πανώλη των μηρυκαστικών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Αργότερα αναμένεται και επίσημη ανακοίνωση με όλα τα στοιχεία και τις περιοχές επιτήρησης εντός των ζωνών.
Από πού ήρθε πιθανότατα η πανώλη των αιγοπροβάτων στην Ελλάδα
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, αναφέρθηκε στις πρώτες ενδείξεις για το από πού και πώς ήλθε η νόσος στην Ελλάδα.
«Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τον τρόπο προέλευσης και τη χώρα προέλευσης της πανώλης στη χώρα μας. Από χθες το απόγευμα έχουμε και μια απαγόρευση της Ρουμανίας για εξαγωγή αμνοεριφίων προς την Ελλάδα, γνωστοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ρουμανία από μόνη της έλαβε μέτρα. Συνεχίζεται λοιπόν, η επιδημιολογική έρευνα. Έχει παρέμβει ο εισαγγελέας. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι από εκεί ήρθαν. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε με εντατικό τρόπο, ώστε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη νόσο», είπε ο υφυπουργός σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Πρόγραμμα».
Αποζημιώσεις ζητούν οι κτηνοτρόφοι
Σε ερώτηση για το τι ακριβώς αναμένεται να γίνει με τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι χάνουν τα κοπάδια τους και ζητούν αποζημίωσης, ο Χρήστος Κέλλας σημείωσε: «Κοιτάξτε, έχουν απόλυτο δίκιο. Οι κτηνοτρόφοι βεβαίως και έχουν την αγωνία τους πέραν του ψυχικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν. Διότι, να ξέρετε, ότι οι κτηνοτρόφοι είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένοι με τα ζώα τους. Έχουν ιδιαίτερη σχέση πέραν της οικονομικής. Από εκεί και πέρα προβλέπεται αποζημίωση για τα αιγοπρόβατα μέχρι 125 ευρώ για το κάθε ζώο. Αυτή τη στιγμή όμως, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αποζημιώσεις. Είναι δεδομένο ότι το κράτος θα σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους μας, διότι η κτηνοτροφία μας αποτελεί σημαντικό παράγοντα της οικονομίας μας και πυλώνα της οικονομίας του κράτους, αλλά και για τις εξαγωγές που γίνονται στα διάφορα προϊόντα του γάλακτος. Με χαρακτηριστικότερο από όλα και πιο γνωστό τη φέτα. Θέλουμε πρώτα να περιορίσουμε τη νόσο και να την εκριζώσουμε, ώστε να είμαστε σε θέση μετά να μιλήσουμε για τις αποζημιώσεις, αφού ξέρουμε το ύψος της ζημιάς, την έκταση, τον αριθμό των αιγοπροβάτων που έχουν θανατωθεί κλπ».
Σχετικά με το πότε προβλέπεται εκρίζωση της νόσου, ο Χρήστος Κέλλας τόνισε: «Δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή, ίσως μέχρι τέλος της εβδομάδος να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, αλλά θα μπορούμε να μιλάμε με σχετική ασφάλεια ότι έχουμε περιορίσει ή έχει σταματήσει η νόσος στην Ελλάδα όταν περάσουν 30 μέρες από το τελευταίο κρούσμα. Δηλαδή κάθε φορά που διαπιστώνουμε ένα θετικό κρούσμα πηγαίνουμε 30 μέρες πίσω. Με άλλα λόγια, θέλω να πω ότι 30 μέρες μετά το κάθε θετικό κρούσμα, εάν δεν εμφανιστεί άλλο, λέμε ότι εκεί δεν υπάρχει. Πρέπει λοιπόν, μετά από κάθε κρούσμα 30 μέρες. Όπως σας είπα, δεν μας ανησυχεί τόσο το γεγονός ότι υπάρχουν θετικά κρούσματα σε διπλανές περιοχές όπου έχουμε ήδη θετικό κρούσμα. Δηλαδή όταν εμφανιστεί στη ζώνη προστασίας είναι λίγο πολύ αναμενόμενο. Μας ανησυχεί όμως όταν βρίσκουμε κρούσμα από τα Τρίκαλα στην Κόρινθο και από την Κόρινθο στον Ασπρόπυργο, στη Δυτική Αττική».