ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός αναμένουν την εκδίκαση από το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) των προσφυγών τους κατά της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας, με τον Δικέφαλο να διεκδικεί την επιστροφή των επτά βαθμών που του αφαιρέθηκαν και τους ερυθρόλευκους να προσβλέπουν στον υποβιβασμό της ομάδας της Θεσσαλονίκης, αλλά και εκείνης της Ξάνθης.
Από τη στιγμή που κατατέθηκαν οι προσφυγές, προέκυψαν ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία και τα αποτελέσματα αυτής.
Η αρμοδιότητα του CAS
Εάν το CAS κρίνει πως η νομική διαμάχη του ΠΑΟΚ με την ΕΠΟ είναι προϊόν απόφασης μίας κρατικής επιτροπής, στην περίπτωσή μας της ΕΕΑ, μπορεί να κρίνει πως είναι αναρμόδιο να εκδικάσει. Ωστόσο, επί της ουσίας δεν πρόκειται για απόφαση αλλά για εισήγηση, έστω κι αν αυτή θεωρήθηκε δεσμευτική από τα αρμόδια όργανα της Super League και της ΕΠΟ. Επομένως, οι πιθανότητες να κριθεί αναρμόδιο το CAS δεν είναι πολλές.
Συνεκδίκαση και διαδικασία
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο το CAS να εκδικάσει μαζί τις δύο προσφυγές. Προ ημερών το δικαστήριο της Λοζάνης απέστειλε ερώτημα προς τις δύο ΠΑΕ, αν επιθυμούν κάτι τέτοιο. Ο Ολυμπιακός είναι θετικός, ενώ ο ΠΑΟΚ δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα των Πειραιωτών να παρευρίσκονται στη διαδικασία. Επομένως, το CAS θα είναι αυτό που αποφανθεί επί τούτου.
Από κει και πέρα, τρία θα είναι τα μέλη του δικαστηρίου που θα εκδικάσουν και θα αποφασίσουν. Ένα θα προτείνει κάθε ΠΑΕ που έχει προσφύγει, ένα η ΕΠΟ και ένα το ίδιο το CAS.
Όσον αφορά στον χρόνο έκδοσης απόφασης, ο ΠΑΟΚ έχει ζητήσει κάτι τέτοιο να συμβεί το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο, όμως μπορεί να προκύψουν εμπόδια, ειδικά εξαιτίας της φιλονικίας με τον Ολυμπιακό για το έννομο συμφέρον των ερυθρόλευκων. Πάντως, έχουν υπάρξει περιπτώσεις έκδοσης απόφασης αυθημερόν.
Οι ποινές
Διαδεδομένη είναι η αντίληψη πως εξαιτίας της προσφυγής του στο CAS, ο ΠΑΟΚ μπορεί να κινδυνεύσει με υποβιβασμό. Ωστόσο, προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, θα πρέπει να το ζητήσει ως αντίδικος η ΕΠΟ, η οποία, όμως, όπως και η Super League, έχει ήδη εκδικάσει την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας βασιζόμενη στην κυβερνητική τροπολογία, η οποία τροποποίησε τις ποινές.
Επί της ουσίας
Ο ΠΑΟΚ διατυμπανίζει ότι το CAS θα μπει στην ουσία της υπόθεσης και έχει δίκιο, εφόσον υπάρχει το αντίστοιχο αίτημα στα έγγραφα που κατέθεσε ο Δικέφαλος. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να αποδειχθεί ενώπιον του CAS το παράπτωμα της πολυϊδιοκτησίας.
Η εφαρμογή της απόφασης
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του CAS θα είναι δεσμευτική και δεν μπορεί να ισχύσει ό,τι συνέβη με την τροπολογία Γεραπετρίτη. Αν η απόφαση δεν εφαρμοστεί, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα κινδυνεύσει με αποβολή από τις διεθνείς διοργανώσεις.
* Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10 Μαΐου 2020