ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Παπαστεργίου: Έρχονται 15 νέοι μικροδορυφόροι για την πρόληψη ακραίων φαινομένων στη χώρα

MakThes Team11 Ιουλίου 2024

Στο «μικροσκόπιο» της έχει βάλει η κυβέρνηση το «Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων», σε μια προσπάθεια να υπάρχει διαρκής πρόληψη για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική κρίση, που φέρνει ακραία φαινόμενα.

Στην απόφαση να αλλάξει η χώρα μας το διαστημικό της πρόγραμμα, στο οποίο εμπλέκονται δεκάδες επιχειρήσεις που ασχολούνται με το διάστημα, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας σε ημερίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τεχνολογίας και Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΤΠΕ).

Γνωστοποίησε ότι έρχεται ένα νέο πρόγραμμα που μπλέκει πάρα πολλές επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα, εκείνες που, όπως είπε, ασχολούνται με το διάστημα και είναι αρκετές.

«Η Ελλάδα, έχει περίπου 90 επιχειρήσεις, οι οποίες ασχολούνται με πολιτικές και τεχνολογίες διαστήματος και πλέον η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τις φωτιές και τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στη χώρα, είναι να αλλάξουμε το διαστημικό μας πρόγραμμα και να πάμε σε ένα νέο πρόγραμμα 15 μικροδορυφόρων» τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.

«Η προμήθεια νέων μικροδορυφόρων», ανέφερε ο υπουργός, «θα γίνει για να έχουμε καλύτερη εποπτεία του κλίματος, μετεωρολογικών προγνώσεων, να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη πληροφορία σε σχέση με τη διάβρωση των ακτών, τη ρύπανση των θαλασσών, τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές κ.ο.κ»

Σημείωσε ότι ότι είναι πολύ σημαντικό να βλέπει κανείς πώς η τεχνολογία βοηθά στην επίλυση των ζητημάτων και εκτίμησε ότι φέτος με τις πυρκαγιές, παρότι είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, θα είναι ε πολύ καλύτερα, γιατί υπάρχει οργάνωση, υπάρχει συντονισμός.

«Ξέρει πλέον ο καθένας τι πρέπει να κάνει, (το υπουργείο, η Περιφέρεια, οι δήμοι), και η κατάσταση που κατά το παρελθόν ήταν αχαρτογράφητη και αχανής, σήμερα, λύθηκε αφού υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων» επισήμανε ο ίδιος.

Και έφερε ως παράδειγμα τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται, λέγοντας πως εκδηλώνονται, αλλά τελειώνουν γρήγορα, γιατί υπάρχει καλύτερος συντονισμός.

Ο υπουργός αναφερόμενος στα ψηφιακά εργαλεία που εξυπηρετούν τον πολίτη και τη δημόσια διοίκηση, είπε πως υπάρχει και κάτι που μπορεί να έφερε σε δύσκολη θέση τους πολίτες, αλλά από την άλλη, σημείωσε υπάρχει κινητοποίηση και ενεργοποίηση.

«Μιλώ για την πλατφόρμα των ακαθάριστων οικοπέδων που μας έφερε σε μια άλλη πραγματικότητα και εν τέλει έγινε το μάτι του δημάρχου» σχολίασε ο υπουργός.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.