Για δεύτερη φορά το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης προσκαλεί ΚΟΙΝΣΕΠ, αγροτικούς συνεταιρισμούς και συνεταιρικά σχήματα να συμμετέχουν στον πρόγραμμα «ΠΑΡΑΓΩ», που επιχορηγεί την οργάνωση και επιχορήγηση δράσεων προώθησης στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς και παραδοσιακών τοπικών προϊόντων.
Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σήμερα στο φουαγιέ του ΥΜΑΘ, με την φόρμα υποβολής αιτήσεων να έχει ανοίξει στις 18 Νοεμβρίου και να κλείνει στις 7 Φεβρουαρίου. Ως φορέας υλοποίησης του προγράμματος, το ΥΜΑΘ θα επιχορηγήσει με 124.000 του συμμετέχοντες, ώστε να συντάξουν τους τεχνικούς φακέλους με διεπιστημονική ομάδα, να τους αποστείλουν στον υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αν εγκριθούν να λάβουν την κατοχύρωση ποιότητας σήμανσης ΕΠΙΠ και ΠΟΠ/ΠΓΕ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα, έως 3.000 ευρώ θα λάβουν οι συμμετέχοντες που διεκδικούν πιστοποίηση νέων παραδοσιακών τοπικών προϊόντων με κατοχύρωση σήμανσης ποιότητας ΕΠΙΠ, έως 5.000 ευρώ με κατοχύρωση ΠΟΠ/ΠΓΕ φυτικής παραγωγής και έως 10.000 ευρώ με ΠΟΠ/ΠΓΕ ζωικής παραγωγής.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 2 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως και τις 3 Ιουλίου. Ειδική ομάδα θα αξιολογήσει τις συμμετοχές και θα εγκριθούν όσες έχουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν αποκλειστικά ΚΟΙΝΣΕΠ Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας, Ομάδες Παραγωγών, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτουριστικοί Συναιτερισμοί Γυναικών και Συνεργατικά Σχήματα και Δίκτυα .
Ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Πολιτικής του ΥΜΑΘ, Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος παρουσιάζοντας το πρόγραμμα τόνισε πως έχουν στόχο την ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω των τοπικών προϊόντων του κάθε τόπου, την σύνδεση των προϊόντων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους με τη βιοποικιλότητα, τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και μεταποίησης, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα της παραγωγής των τοπικών κοινωνιών. Επίσης, ως στόχο θέτουν την ενίσχυση ορεινών, ημιορεινών, παραμεθόριων και μειονεκτικών περιοχών, καθώς και την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση των τοπικών κοινωνιών της Μακεδονίας και Θράκης.Ανάμεσα σε άλλα, αναμένουν την βελτίωσης βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών, την προάσπιση και προστασία παραγωγών και καταναλωτών και την ανάπτυξη αγροτουρισμού και τουρισμού μέσω της διασύνδεσης τους με τον πολιτισμό και τοπικά προϊόντα.
«Το πρόγραμμα αυτό καλλιέργησε το όνειρο, έδωσε ελπίδα στις τοπικές κοινωνίες και αφύπνισε τους τοπικούς παράγοντες. Άφησαν τις διαφωνίες, έκατσαν στο ίδιο τραπέζι, ώστε να φτιάξουν ένα τεχνικό φάκελο για αυτό που αγαπούν, που θα ταξιδέψει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και από εκεί στην ΕΕ για να πετύχουν την πιστοποίηση» δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Καράογλου, που έλειπε στην Αθήνα, εκπροσώπησε η διευθύντρια του πολιτικού του γραφείου, Πέγκυ Κουτσιούκη. «Το νέο πρόγραμμα έχει στόχο να αναδείξει και να αξιοποιήσει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας μέσω των γνωστών προϊόντων που παράγει κάθε περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Συνδέουμε τα ποιοτικά προϊόντα μας με την βιοποικιλότητα, τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και μεταποίησης, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα της Βόρειας Ελλάδας» σημείωσε από την πλευρά της.
Ο γενικός διευθυντής του ΥΜΑΘ, Γιώργος Εμμανουήλ, τόνισε πως στη Μακεδονία και τη Θράκη υπάρχουν συνολικά 58 προϊόντα με πιστοποίηση ονομασίας προέλευσης και πιστοποίηση γεωγραφικής ένδειξης από το σύνολο των 220 σε όλη την Ελλάδα. Όπως ανέφερε άμεσα αναμένεται να πιστοποιηθούν 22 προϊόντα και μετέπειτα ακόμα 20.