Η πρωτοφανής για τα χρονικά του τουριστικού κλάδου κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στους ξενοδόχους, για την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας, είναι ενδεικτική των πιέσεων που δέχονται ορισμένα ξενοδοχεία εξαιτίας των αυξημένων λειτουργικών εξόδων τους, της φορολογίας αλλά και των κόκκινων δανείων.
Μετά την απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου να καταστήσει υποχρεωτική την εφαρμογή στο σύνολο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, οι μισθοί του Οκτωβρίου που πλήρωσαν οι ξενοδόχοι στις αρχές του μήνα ήταν αυξημένοι έως και 40%. Πώς η αύξηση 1,5% στην οποία συμφώνησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) οδήγησε σε τόσο υπέρογκες αυξήσεις; Τα περισσότερα ξενοδοχεία εφάρμοζαν επιχειρησιακές συμβάσεις, δηλαδή σε συμφωνία με το προσωπικό τους έδιναν μισθούς αρκετά χαμηλότερους από τις κλαδικές συμβάσεις, γι’ αυτό τώρα που είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης οι ξενοδόχοι έχουν θορυβηθεί τόσο πολύ.
«Καλές οι συλλογικές συμβάσεις, αλλά η αύξηση του μισθολογικού κόστους στραγγαλίζει τα μικρά ξενοδοχεία που δεν βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές» έλεγαν οι ξενοδόχοι στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στο πλαίσιο της Philoxenia. Η γενική συνέλευση ήταν κλειστή για τα ΜΜΕ, αλλά η ένταση της φωνής ήταν ενδεικτική της νευρικότητας που επικρατούσε στις τοποθετήσεις ορισμένων ξενοδόχων. Πάντως κανένας ξενοδόχος δεν θέλησε να μεταφέρει το κλίμα που επικρατούσε στη γενική συνέλευση εκτός αιθούσης καθώς όλοι συμφώνησαν να χαμηλώσουν τους τόνους, όπως εξάλλου φανέρωσαν και τα χειροκροτήματα που ακούγονταν σε διάφορες φάσεις της συνέλευσης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος αισθάνθηκε δικαιωμένος, καθώς έπειτα από έναν ανοιχτό διάλογο για όλα αντί να «χυθεί αίμα», όπως περίμεναν ορισμένοι, «νικητής βγήκε τελικά η ενότητα και το συλλογικό συμφέρον του κλάδου».
Ο κ. Τάσιος μετέτρεψε την προγραμματισμένη διάσκεψη των προέδρων των Ενώσεων σε έκτακτη γενική συνέλευση κι έκανε έναν ανοιχτό διάλογο για το καυτό θέμα των συλλογικών συμβάσεων. Έπειτα από πολύωρο «μασάζ» στους ξενοδόχους (ορισμένοι εκ των οποίων ήταν «στα κάγκελα» για την υποχρεωτική επέκταση της κλαδικής σύμβασης) κατάφερε να συγκρατήσει τις αντιδράσεις και να πείσει ότι ενήργησε προς το συλλογικό συμφέρον του κλάδου, ενώπιον μάλιστα όλης της ηγεσίας( Ρέτσος, Βασιλικός, Ανδρεάδης). Εξάλλου, αν τώρα οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ προετοιμάζουν συγκεντρώσεις έξω από τα ξενοδοχεία και το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων καλεί το υπουργείο Εργασίας να κάνει αυστηρούς ελέγχους σε όσους από την ΕΞΘ αντέδρασαν στην υπογραφή της συλλογικής σύμβασης, μπορεί να φανταστεί κανείς ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις αν είχε ακολουθηθεί η οδός της σύγκρουσης…
Προηγήθηκαν οι υψηλοί τόνοι
Πρωτοπόρος στην κόντρα με την ΠΟΞ ήταν η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), που αντέδρασε έντονα κατά της Ομοσπονδίας, κατηγορώντας την ότι με τα στοιχεία που παρείχε διευκόλυνε το υπουργείο να εφαρμόσει καθολικά τη συλλογική σύμβαση. Σε μια θυελλώδη έκτακτη γενική συνέλευση, η ΕΞΘ κατήγγειλε την ΠΟΞ ότι τουλάχιστον δεν κέρδισε «αντισταθμιστικά οφέλη που θα ελάφρυναν το βαρύτατο πρόσθετο κόστος της μισθοδοσίας».
«Με μία κυβέρνηση που επί 3,5 χρόνια δεν μας έδωσε τίποτα, θα ήταν αδύνατον να πάρουμε αν δεν δίναμε κάτι πρώτα. Εξάλλου πώς θα μπορούσαμε να αρνηθούμε την υπογραφή σύμβασης όταν στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας παρουσιάστηκαν επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που δείχνουν ότι ο τουρισμός πάει καλά;» ανέφεραν στη «ΜτΚ» πηγές από την ΠΟΞ, που χαρακτήρισαν αδιανόητη (ή και σκέτο ανόητη) τη στάση των ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης.
Ακόμα πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΞ, νυν πρόεδρος του ΣΕΤΕ και εκ των ιδοκτητών του Electra Palace Γιάννης Ρέτσος. «Η ΠΟΞ κατηγορήθηκε από την ΕΞΘ για αδυναμία συναλλαγής με την κυβέρνηση, αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ανταλλάγματα έναντι της εφαρμογής των νομίμων (άκουσον άκουσον!), για το γεγονός ότι έδωσε το μητρώο το μελών της στο υπουργείο Εργασίας (φαντάζομαι συμφωνείτε ότι το 2018 το μητρώο μελών οποιουδήποτε φορέα θα έπρεπε να είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο)», ενώ, συνοψίζοντας, κατέληξε στο «τραγικό» συμπέρασμα ότι τα ξενοδοχεία της πόλης κινδυνεύουν να κλείσουν, αν δεν συνεχίσουν να πληρώνουν μισθούς 586 ευρώ! «Ως πρόεδρος της ΠΟΞ από το 2011 έως το 2017, αλλά και ως ξενοδόχος της Θεσσαλονίκης, πέρα από την ντροπή και το θυμό που αισθάνομαι, θα ήθελα να πω σε αυτούς τους ‘όψιμους, ανίδεους συνδικαλιστές’ της ΕΞΘ και όσους τους καθοδηγούν ότι με την πολιτική που ακολουθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια μειώθηκε το εργασιακό κόστος, πετύχαμε εργασιακή ειρήνη, διαφυλάξαμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και καλλιεργήσαμε κουλτούρα διαπραγμάτευσης» έγραψε σε ανάρτησή του τα κοινωνικά δίκτυα.
Πάντως μια μέρα πριν από τα εγκαίνια της Philoxenia, ο πρόεδρος της ΕΞΘ Ανδρέας Μανδρίνος ζήτησε να πέσουν οι τόνοι στο θέμα.
Το επόμενο επεισόδιο
Κόντρα για το θέμα έχουν και οι συνδικαλιστές μεταξύ τους, με το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων να καταγγέλλει τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που «αμφισβητούν, με τη συνήθη αμετροέπειά τους, την ίδια την επιτυχία της ύπαρξης της κλαδικής μας σύμβασης και τη κήρυξη της ως γενικώς υποχρεωτικής, με τις ευεργετικές επιπτώσεις της στους εργαζόμενους».
Μάλιστα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζήτησαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας «οι έλεγχοι να ξεκινήσουν από τους κυρίους της Θεσσαλονίκης που απειλούν ήδη με απολύσεις και μετατροπή των συμβάσεων εργασίας σε ψευδώς δηλωμένη απασχόληση ορισμένου χρόνου».
Στις 14 Νοεμβρίου θα παιχτεί το επόμενο επεισόδιο στην κόντρα που έχει ξεσπάσει για την επέκταση της συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο του τουρισμού. Το ΠΑΜΕ έχει προκηρύξει γενική απεργία και το προσκείμενο σε αυτό σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων σχεδιάζει απεργιακή συγκέντρωση έξω από το «Electra Palace». H ειρωνεία είναι ότι ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Γιάννης Ρέτσος τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της εφαρμογής της συλλογικής σύμβασης.