Με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα να ανοίγει πρώτος και με τον πλέον επίσημο τρόπο την προεκλογική εκστρατεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023, ξεκίνησαν οι συζητήσεις, οι συναντήσεις, οι επαφές και οι... ζυμώσεις για την επόμενη ημέρα. Στα πολιτικά και αυτοδιοικητικά πηγαδάκια της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες ημέρες μετά και την πρώτη γι’ αυτή την προεκλογική περίοδο εκδήλωση του Κωνσταντίνου Ζέρβα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης όπου μεταξύ άλλων προχώρησε στον τριετή απολογισμό της διοίκησής του και ανέπτυξε το όραμά του για τη «Θεσσαλονίκη 2030» όπως ήταν και το σύνθημά του, δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις για το ποιος θα κατέβει ως υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές και ποιος θα είναι «απέναντι στον Ζέρβα» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Πλην των συζητήσεων ωστόσο, γίνονται και συναντήσεις, στις οποίες συμμετέχουν εν ενεργεία και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, πολλές από τις οποίες τις προκαλούν οι ίδιοι. Πριν από λίγες ημέρες μία τέτοια συνάντηση έγινε στο «Β» του Μουσείου Βυζαντινού πολιτισμού, ακριβώς δίπλα από το δημαρχιακό μέγαρο. Το περιεχόμενο της συζήτησης ήταν προφανώς... αντιπολιτευτικό, μιας και οι συμμετέχοντες είτε κάθονται στα έδρανα της αντιπολίτευσης του δήμου της Θεσσαλονίκης, είτε δημοσίως έχουν διαφωνήσει με την διοίκηση του δήμου.
Ο λόγος για τους: Ανδρέα Κουράκη (πρώην αντιδήμαρχο και δημοτικό σύμβουλο), Χριστίνα Αρχοντή (δημοτική σύμβουλο «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα»), Χρήστο Ελευθεριάδη (πρώην δημοτικό σύμβουλο), Γρηγόρη Ζαρωτιάδη (υποψήφιο δήμαρχο το 2019 και κοσμήτορα του ΑΠΘ), Μαρία Ζουρνά (υπάλληλο του δήμου Θεσσαλονίκης), Σταύρο Καλαϊτζίδη (δημοτικό σύμβουλο «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα»), Ρία Καλφακάκου (δημοτική σύμβουλο «Θεσσαλονίκη Μαζί»), Ζώγια Κουταλιανού (πρώην συνεργάτη του Γιάννη Μπουτάρη), Γιώργο Ορφανό (υποψήφιο δήμαρχο 2019), Σπύρο Πέγκα (πρώην αντιδήμαρχο), Άρη Στυλιανού, Σάκη Τζακόπουλο (δημοτικό σύμβουλο) και Νίκο Φωτίου (πρώην αντιδήμαρχο). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως ο δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να αλλάξει σελίδα, ενώ συζητήθηκε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μία νέα κίνηση που θα μπορούσε να διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο Θεσσαλονίκης. Αν και μόλις μία ημέρα μετά τη γνωστοποίηση της συνάντησης από τον Ανδρέα Κουράκη, εκφράστηκαν δημοσίως κάποιες διαφοροποιήσεις (Ζαρωτιάδη, Στυλιανού και Καλφακάκου) οι συμμετέχοντες είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.
Επαφές και... καφέδες
Η παραπάνω συνάντηση όπως δεν είναι η μόνη που έχει γίνει. Πρόσφατα, μία αντίστοιχη έγινε στην Τούμπα και σε αυτή συμμετείχε ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο πρώην γραμματέας του δήμου Μίμης Φωτόπουλος κ.ά.
Σύμφωνα με πληροφορίες αντίστοιχες, μικρές ή μεγαλύτερες συναντήσεις πραγματοποιεί και ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Δρόσος Τσαβλής, ο οποίος δεν κρύβει το ενδιαφέρον του να ηγηθεί μίας προσπάθειας και να τεθεί επικεφαλής συνδυασμού που θα συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές 2023. Όμως και ο Γιώργος Ορφανός, που έχει δηλώσει και δημόσια την πρόθεσή του να είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος -ανεξαρτήτως αποτελέσματος εθνικών εκλογών στις οποίες αναμένεται να είναι υποψήφιος βουλευτής, συμμετέχει σε τέτοιου είδους μαζώξεις. Η επόμενη ημέρα στο δήμο Θεσσαλονίκης απασχολεί και τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο και πρώην πρόεδρο της ΕΥΑΘ Παγίων ΑΕ Σάκη Τζακόπουλο.
Ανάλογες συναντήσεις, μαθαίνουμε πως έχουν πραγματοποιηθεί και από τον πρώην πρόεδρο του ΣΒΕ, Αθανάσιο Σαββάκη, ο οποίος ωστόσο μέχρι σήμερα ούτε διαψεύδει, ούτε επιβεβαιώνει τα σενάρια που τον θέλουν να ανακοινώνει το επόμενο διάστημα την υποψηφιότητά του για το δήμο Θεσσαλονίκης. Σε ορισμένες από αυτές συμμετείχαν ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και πρώην αντιδήμαρχοι όπως οι: Θανάσης Παππάς, Λάζαρος Ζαχαριάδης, Γιώργος Δημαρέλος κ.ά.
Επαφές γίνονται και στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ με την Κατερίνα Νοτοπούλου, ωστόσο να κρατά κλειστά τα χαρτιά της αναφορικά με τις προθέσεις της, τις οποίες όπως είπε στη «ΜτΚ» πρόσφατα θα κάνει γνωστές έγκαιρα. Αντίστοιχες συζητήσεις γίνονται και στα πράσινα πηγαδάκια της πόλης. Σε αυτά η απόψεις για την στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην σημερινή διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης οι απόψεις διίστανται. Υπάρχουν εκείνοι που επιθυμούν στήριξη του Κωνσταντίνου Ζέρβα και άλλοι που είναι πολέμιοί του, όπως διαφάνηκε άλλωστε και σε πρόσφατη Ολομέλεια των κομματικών οργανώσεων στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης.
Ανασχηματισμός προ των πυλών
Στο στρατόπεδο Ζέρβα από την άλλη, εργάζονται πυρετωδώς σε δύο επίπεδα. Από τη μία, μένει άλλος ένας χρόνος μέχρι να στηθούν κάλπες και η διοίκηση θα πρέπει να ολοκληρώσει έργα που θα της εξασφαλίσουν μία επανεκλογή και από την άλλη, η παράταξη «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη» να βγει στην κοινωνία της πόλης έγκαιρα και να υπερασπιστεί το έργο που έγινε και εκείνο που θα γίνει εάν οι πολίτες εμπιστευτούν για άλλη μία φορά τον Κωνσταντίνο Ζέρβα. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αυτό το διάστημα σβήνει και γράφει ονόματα προσπαθώντας να συμπληρώσει το παζλ του ανασχηματισμού από το οποίο του λείπουν ορισμένα κομμάτια λόγω... καραμπόλας. Όπως αναφέρουν στη «ΜτΚ» συνεργάτες του κ. Ζέρβα πιθανότητα οι αλλαγές να ανακοινωθούν μετά την επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 31 Οκτωβρίου. Αν και ο κ. Ζέρβας θα ήθελε να αποκαλύψει την ομάδα με την οποία θα οδηγηθεί στις κάλπες μετά τη ΔΕΘ, συγκεκριμένες συγκυρίες, όπως η ασθένεια ορισμένων αντιδημάρχων με COVID-19 και τώρα οι επικείμενες εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη αλλάζουν τα σχέδιά του. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σχήμα διοίκησης ως αντιδήμαρχος θα εισέλθει ο Χάρης Αηδονόπουλος, ενώ αντίστοιχη κρούση έχει γίνει και στον Αλέξανδρο Μπαρμπουνάκη. Η Μαρία Καραγιάννη θα παραμείνει στη θέση της αντιδημάρχου Πολιτισμού και Τουρισμού, ενώ «αγκάθι» παραμένει η αντιδημαρχία Οικονομικών καθώς ο Μιχάλης Κούπκας θα αλλάξει χαρτοφυλάκιο.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23.10.2022