Σε παράσταση διαμαρτυρίας, με αίτημα να υπάρξει παρέμβαση από τη διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο υπουργείο Εργασίας, για την παράταση των συμβάσεων τους, έως ότι μετατραπούν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, προχώρησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, εργαζόμενοι του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που απασχολούνται σε διάφορες υπηρεσίες της ΠΚΜ.
Πρόκειται για συνολικά 480 εργαζομένους στις επτά περιφερειακές ενότητες (141 στη Θεσσαλονίκη, 61 στην Πέλλα, 55 στην Ημαθία, 55 στο Κιλκίς, 57 στην Πιερία, 64 στις Σέρρες και 49 στη Χαλκιδική) που προσλήφθηκαν με οκτάμηνες συμβάσεις, μέσω του κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ.
Οι εργαζόμενοι, όπως ανέφερε μιλώντας από το βήμα του περιφερειακού συμβουλίου, ο εκπρόσωπος τους, Νίκος Γαλανόπουλος, ζητούν να αναγνωριστεί η αναγκαιότητα παραμονής τους στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες της ΠΚΜ, καθώς, όπως είπε, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Επιπλέον ζητούν την επέκταση των συμβάσεων τους, μέχρι τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος από το υπουργείο Εργασίας για τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.
«Θέλουμε από το περιφερειακό συμβούλιο και τον περιφερειάρχη Α. Τζιτζικώστα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες , προκειμένου να εγκρίνει και αποστείλει σχετικό έγγραφο προς ενημέρωση στον πρωθυπουργό , στο υπουργείο Εσωτερικών, Οικονομικών, Εργασίας κα προς όλους τους αρμόδιους φορείς για να λυθεί το ζήτημα μας» επισήμανε ο κ. Γαλανόπουλος.
Στο αίτημα των εργαζομένων απάντησε ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, γνωστοποιώντας ότι ο περιφερειάρχης θα αποστείλει έγγραφο στο αρμόδιο υπουργείο και, μολονότι δεν υπάρχει αρμοδιότητα στην Περιφέρεια, θα εκφράσει τη χρησιμότητα του θεσμού και την διάθεση της Περιφέρειας να συνεχίσει να απολαμβάνει των υπηρεσιών των εργαζομένων.
«Να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία»
Όπως είπε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, κ. Γαλανόπουλος, η αρχική προβλεπόμενη διάρκεια των συμβάσεων ήταν οκτώ μήνες ,ωστόσο σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας δόθηκε παράταση ανανέωση του προγράμματος κατά 4 μήνες, καθώς αναγνωρίστηκαν τα προβλήματα που θα προέκυπταν στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών από την απομάκρυνση τους.
«Είναι προφανές ότι το υπουργείο Εργασίας με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να μας διατηρεί σε ένα ιδιότυπο καθεστώς εργασιακής ομηρίας, ενάντια στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης για αξιοπρεπή εργασία και λιγότερες ανισότητες, καθώς μας αμείβει με το ποσό των 547,63 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτών των δεδομένων, εμείς οι 480 εργαζόμενοι ζητούμε από τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας να σταθούν στο πλάι μας και να εισηγηθούν μια παρέμβαση στην κυβέρνηση» υπογράμμισε ο ίδιος.
Εξάλλου, υπάλληλοι της υποδιεύθυνσης τεχνικών έργων στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης έκαναν λόγο για μεγάλη και σοβαρή μείωση του προσωπικού στις τεχνικές υπηρεσίες σε ποσοστό 60%, τη στιγμή που αυξάνονται οι αρμοδιότητες των τεχνικών υπηρεσιών, χωρίς να συνοδεύονται από στελεχιακό δυναμικό και μέσα. Ζήτησαν, παράλληλα, την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης περί συντήρησης οδών σύμφωνα με τις προτάσεις του ΤΕΕ. Επ αυτού η Περιφέρεια, όπως είπε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, μετά από συνενόηση με τον Περιφερειάρχη, επιφυλάσσεται και δεσμεύεται να στείλει επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο για να δηλώσει την ανάγκη προσωπικού.