ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρατείνουν για 30 χρόνια τη λειτουργία του Κοζλοντούι!

MakThes Team20 Ιανουαρίου 2020

Σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Κοζλοντούι υπέγραψε η αμερικανική εταιρεία Westinghouse Electric Company, η οποία ανακοίνωσε ότι θα αναβαθμίσει τα τρέχοντα συστήματα πληροφόρησης και ελέγχου των αντιδραστήρων 5 και 6 στα πλέον πρόσφατα πρότυπα, ώστε να λειτουργήσουν για άλλα 30 χρόνια μέχρι το 2049. Αυτή η εξέλιξη θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και αποδοτικότητα στον τρόπο λειτουργίας των αντιδραστήρων, μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας (BNR).

"Η ψηφιοποίηση και ο εκσυγχρονισμός του λειτουργικού πυρηνικού “στόλου” αποτελούν βασικό κομμάτι των μακροπρόθεσμων δραστηριοτήτων του πελάτη μας και στρατηγική προτεραιότητα για την Westinghouse” δήλωσε ο πρόεδρος του αρμόδιου τμήματος της Westinghouse στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Ταρίκ Τσόχο. Πρόσθεσε, ότι η εταιρεία συνεργάζεται με τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι για διάστημα άνω των 15 ετών. Η αξία της υπογραφείσας σύμβασης ανέρχεται στα 32 εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το 1999 η Βουλγαρία υποχρεώθηκε να κλείσει τέσσερις από τους έξι θερμοπυρηνικούς σταθμούς της στο Kozloduy ως προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ.

Οι τέσσερις μονάδες έκλεισαν, όπως είχε συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του 2006, ενώ οι άλλες δυο δηλαδή η 5 και η 6 παρέμειναν ανοιχτές.

H μονάδα 5 πήρε «παράταση ζωής» το 2017 έως το 2027.

Κατά μία δεκαετία, έως το 2029, παρατάθηκε τον Οκτώβριο και η λειτουργία του δεύτερου αντιδραστήρα (μονάδα 6), ισχύος 1.000 MW. Η άδεια λειτουργίας του θα έληγε το 2021, καθώς συνδέθηκε στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας το 1991.

Η βλάβη του Νοεμβρίου

Μόλις πριν δύο μήνες στις 16 Νοεμβρίου του 2019 σημειώθηκε βλάβη στο βουλγάρικο πυρηνικό εργοστάσιο Κοζλοντούι εξαιτίας του οποίου διεκ΄πη μερικώς η λειτουργία του.

Η βλάβη εκδηλώθηκε σε έναν από τους δύο απαρχαιωμένους, σοβιετικής κατασκευής αντιδραστήρες, τη μονάδα 5, ισχύος 1.000 MW.

Η Μονάδα 5 λειτούργησε με τη μισή δυναμικότητα μετά την απενεργοποίηση μιας από τις κύριες αντλίες κυκλοφορίας της, ενεργοποιώντας το σύστημα ασφαλείας.

Για το θέμα είχε τοποθετηθεί και ο πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και νυν δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος σύμφωνα με τον οποίο παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν υπήρχε κίνδυνος ραδιενεργού ρύπανσης υπήρχε και υπάρχει ζήτημα καθώς το εργοστάσιο χρησιμοποιεί για ψύξη τα νερά του ποταμού Δούναβη, που καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα.

«Γι’ αυτό και το Αιγαίο έχει 6 φορές περισσότερη ραδιενέργεια από το Ιόνιο πέλαγος» λέει στο makthes.gr ο Μ. Τρεμόπουλος και προσθέτει:

«Αποτελούσε παλιό αίτημα του οικολογικού χώρου να κλείσει το πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι αλλά το διατηρούν και το «επισκευάζουν» δεκαετίες, για να υπάρχει έμμεση χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού πυρηνικού λόμπι από την Κομισιόν.

Το θέμα είχαμε θέσει ως Πράσινοι και στο Ευρωκοινοβούλιο, ζητώντας να σταματήσει η Ε.Ε. να δίνει δισεκατομμύρια στη Βουλγαρία για το κλείσιμο μόνο των τεσσάρων μονάδων (1-4) του Κοζλοντούι και για χρυσοφόρα αλλά επικίνδυνα μερεμέτια στις άλλες δύο. Τα χρήματα έπρεπε να διοχετευθούν στη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων, σε εξοικονόμηση και ανάπτυξη των ΑΠΕ και όχι στην ανάπτυξη περιβαλλοντοκτόνων μονάδων παραγωγής ενέργειας από ουράνιο και άνθρακα. Και τώρα βλέπουμε την απαράδεκτη διαιώνιση της πυρηνικής εξάρτησης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.