“Παράθυρο” συνεννόησης άφησε ανοιχτό ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών λαϊκών αγορών με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα για το προωθούμενο σχέδιο νόμου που φέρνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των αγορών.
Στη συνάντηση εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών από την Κεντρική Μακεδονία και από όλη τη χώρα, παρουσία και της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, εξέφρασαν την πλήρη διαφωνία τους σχεδόν για το σύνολο του νομοσχεδίου, κυρίως για τις προβλέψεις περί διαχείρισης των λαϊκών από ιδιώτες, αλλά και την αδειοδότηση νομικών τους προσώπων προκειμένου να συμμετέχουν σε αυτές και να δικαιούνται το 5% των θέσεων.
Ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε στους εκπροσώπους των παραγωγών και επαγγελματιών ότι το νομοσχέδιο έχει ήδη δοθεί σε διαβούλευση και ότι στο πλαίσιο αυτό μπορούν την άλλη εβδομάδα να καταθέσουν προτάσεις, ούτως ώστε να βρεθεί μια «χρυσή τομή» και να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας των αγορών, κυρίως το κοινωνικό πρόσημο τους προς τους καταναλωτές που θέλουν ποιοτικά και φτηνά προϊόντα.
«Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, παρότι και εμείς ως περιφέρεια εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας για τα όσα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο» ανέφερε στο makthes.gr μετά την συνάντηση η κ. Πατουλίδου, εκτιμώντας ότι υπάρχει περιθώριο συνεννόησης με το υπουργείο, ώστε να γίνουν δεκτές κάποιες προτάσεις των Ομοσπονδιών παραγωγών και επαγγελματιών λαϊκών αγορών για να συνεχίσουν να λειτουργούν με όρους που θα ευνοούν τον κλάδο.
«Ξεκαθαρίσαμε στον κ Γεωργιάδη ότι οι λαϊκές δεν μπορεί να μετατραπούν σε σούπερ μάρκετ και οι ιδιωτικές εταιρείες να αφανίσουν σταδιακά τους παραγωγούς που ζουν από αυτή τη δουλειά, γιατί ο καταναλωτής επιθυμεί και δικαίως, να απολαμβάνει ποιοτικά και φτηνά προϊόντα, όπως συμβαίνει σήμερα» υπογράμμισε η κ. Πατουλίδου.
Θα περιμένουν να τελειώσει η διαβούλευση
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών θα κληθούν τις επόμενες μέρες να συζητήσουν το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον υπουργό Ανάπτυξης και να καταρτίσουν προτάσεις συγκεκριμένες που θα καταθέσουν την επόμενη εβδομάδα.
Ανέφεραν ότι οι συναντήσεις και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, για να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο μέχρι να πάει το νομοσχέδιο στο υπουργικό Συμβούλιο.
Αν ωστόσο, όπως λένε, δεν γίνουν δεκτές, σκοπεύουν να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμα και να απέχουν από τις λαϊκές αγορές, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές και το εισόδημα τους.
Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές που προωθεί το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές αφορούν στα εξής:
* Δίνει τη διαχείριση των λαϊκών σε ιδιώτες,
* Επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές, αλλά και να δικαιούνται το 5% των θέσεων κάθε λαϊκής αγοράς,
*Ορίζει το πλειστηριασμό των θέσεων και βγάζει κάθε 3 χρόνια στο σφυρί τις θέσεις,
*Εμπλέκει τους δήμους να γνωμοδοτούν για τον καθορισμό του ύψους του ανταποδοτικού τέλους προς το φορέα διαχείρισης,
*Καταργεί τις επιτροπές λαϊκών αγορών (διοικητικά συμβούλια) και
*Εξαιρεί τους εκπροσώπους των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις