ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

Παρέμβαση φοιτητών στο ΑΠΘ σε εκδήλωση που μιλούσε ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος «ΝΙΚΗ» (φωτ.)

MakThes Team11 Δεκεμβρίου 2023

Παρέμβαση σε παρουσίαση βιβλίου της Μαρίας Νεγρεπόντη Δελιβάνη και εκδήλωσης στο ΑΠΘ που εναντιωνόταν στη δημιουργία μνημείου του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, πραγματοποίησαν σήμερα, Δευτέρα, φοιτητές του πανεπιστημιακού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση των αντιδρώντων φοιτητών, «ήταν ξεκάθαρο το ρατσιστικό και φασιστικό περιεχόμενο της εκδήλωσης αυτής. Έχοντας άμεσα αντανακλαστικά οι φοιτητ(ρι)ες πραγματοποίησαν δυναμική παρέμβαση που κατάφερε την ματαίωση της εκδήλωσης αυτής. Βασικός ομιλητής ήταν και ο πρόεδρος του ακροδεξιού, θρησκόληπτους κόμματος ΝΙΚΗ, ενώ βλέπουμε για ακόμη μια φορά πως τα τσιράκια του κρατικού μηχανισμού σε αγαστη συνεργασία με τους φασίστες επιχειρούν να πάρουν θέση στον δημόσιο λόγο».

Παράλληλα, οι διαμαρτυρόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους και στην παρουσία του υποψήφιου δήμαρχου Θεσσαλονίκης, Στέργιου Καλόγηρου, ο οποίος είναι γνωστός για τις ακροδεξιές θέσεις του, όπως γράφουν σε αναρτήσεις τους οι φοιτητές. 

Σε κάθε περίπτωση «Κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε. Με κάθε τρόπο βρισκόμαστε απέναντι στους φασίστες μέσα κι έξω από τις σχολές. ΟΥΤΕ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΟΥΤΕ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣΟΥΤΕ ΜΕ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣΟ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΌΜΟΥΣ», καταλήγει η ανάρτηση των φοιτητών.


Π. Σαββίδης: Αυτό το μιλέτι δεν διορθώνεται

Από την άλλη πλευρά, ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης που επρόκειτο να συντονίσει το πάνελ της εκδήλωσης, στηλιτεύει τη διάλυση της εκδήλωσης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι φοιτητές που διέλυσαν την εκδήλωση έκαναν «λαϊκό δικαστήριο» για τον πρόεδρο του ακροδεξιού κόμματος «ΝΙΚΗ», Νατσιό.

Σύμφωνα με τον Π. Σαββίδη, ο Νατσιός αυτοαποκλείστηκε από το πάνελ για να διευκολύνει τη διεξαγωγή της εκδήλωσης.

«Σχόλια του είδους, "μας στέρησαν το δικαίωμα του λόγου" και άλλα παρόμοια απο εμάς τους εκδιωχθέντες, δεν νομίζω πως έχουν απήχηση σε μια χώρα και μια κοινωνία που έχει πάθει μιθριδατισμό ολοκληρωτικού δηλητηρίου. Και το δηλητήριο δεν είναι, μόνο, ο φασισμός. Είναι και η συμπεριφορά των αυτοπροσδιορισμένων ως αναρχικών, των λοιπών αριστερών δυνάμεων και φυσικά των Συριζαίων που επι κυριαρχίας τους ήμασταν "Γερμανοτσολιάδες". Τώρα απο Γερμανοτσολιάδες γίναμε Φασίστες. Αναβαθμιστήκαμε, υποβαθμιστήκαμε, δεν μπορώ να καταλάβω», γράφει επίσης ο δημοσιογράφος.

Ολόκληρη η ανάρτηση Σαββίδη:

Φωνάζοντας συνθήματα του είδους: "Έξω οι φασιστες απο τις σχολές" μια ομάδα αναρχικών-κατά δήλωσή τους- δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση της εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου της Μαρίας Νεγρεπόντη Δελιβάνη: "Για την Ελλάδα που ματώνει", στην αίθουσα εκδηλώσεων της παλιάς Φιλοσοφικής.

Αιτία της διαμαρτυρίας η προγραμματισμένη παρουσία στο πάνελ του Δημήτρη Νατσιού, Προέδρου της "Νίκης". Τον θεωρούν φασίστα. Προφανώς απεφάνθη το λαϊκό τους δικαστήριο.

Σχόλια του είδους, "μας στέρησαν το δικαίωμα του λόγου" και άλλα παρόμοια απο εμάς τους εκδιωχθέντες, δεν νομίζω πως έχουν απήχηση σε μια χώρα και μια κοινωνία που έχει πάθει μιθριδατισμό ολοκληρωτικού δηλητηρίου. Και το δηλητήριο δεν είναι, μόνο, ο φασισμός. Είναι και η συμπεριφορά των αυτοπροσδιορισμένων ως αναρχικών, των λοιπών αριστερών δυνάμεων και φυσικά των Συριζαίων που επι κυριαρχίας τους ήμασταν "Γερμανοτσολιάδες". Τώρα απο Γερμανοτσολιάδες γίναμε Φασίστες. Αναβαθμιστήκαμε, υποβαθμιστήκαμε, δεν μπορώ να καταλάβω.

Ολοκληρωτικό, όμως, είναι και το σύστημα επίσημης διακυβέρνησης αφού εξέλιπε κάθε ουσιαστική διάκριση εξουσιών (έχουν ταυτιστεί όλες στο πρόσωπο του πρωθυπουργού).

Και εκεί που πήγαινες να το καταγγείλεις βρίσκεσαι αντιμέτωπος με συμπεριφορές του είδους που βιώσαμε σήμερα. Και αναρωτιέσαι: μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα; Ναι, δυστυχώς.

Δεν είναι κρυφό, τα γιόρτασε, άλλωστε, την άνοιξη, ότι η κ. Δελιβάνη είναι 90 χρονών. Και σ αυτήν την ηλικία, διαβάζει, γράφει και προσπαθεί να αντισταθεί στην ολοκληρωτική λαίλαπα. Το βιβλίο της αποτελεί μια τέτοια αντίσταση.

Αλλά οι νεαροί αναρχικοί έκριναν ότι δεν πρέπει να της επιτρέψουν να κάνει μια εκδήλωση την οποία προετοίμαζε μήνες τώρα, αν και ο κ. Νατσιός αυτοαποκλείστηκε απο το πάνελ για να μην υπάρξει πρόβλημα.

Στείλτε τα παιδιά σας στο εξωτερικό. Αυτό το μιλέτι δεν διορθώνεται.

Για την ιστορία, οι ...φασίστες του πάνελ:

-Στέργιος Καλόγερος, TV- Vergina

-Γιώργος Χαρβαλιάς,

-Μανώλης Κοττάκης

-Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη

-Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, Πρέσβης ε.τ.

Θα συντόνιζε ο Παντελής Σαββίδης

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.