Παρέμβαση εφ’ όλης της ύλης για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής έκανε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο Κώστας Καραμανλής.
Ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας το βράδυ στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά τοποθετήθηκε για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, το ρόλο της Ευρώπης σήμερα, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και την κρίση στη Μέση ανατολή.
Ξεκάθαρη νομική τεκμηρίωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Για το ζήτημα του κατοχικού δανείου και των οφειλόμενων αποζημιώσεων από την ναζιστική κατοχή σημείωσε ότι η Ελλάδα και στα δύο σκέλη έχει αξιώσεις όχι μόνο με ηθικό έρεισμα, αλλά πρωτίστως με ξεκάθαρη νομική τεκμηρίωση. «Η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, που συνήφθη αναγκαστικώς, δεν παραγράφηκε ποτέ και η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ από αυτήν. Αλλά και οι αποζημιώσεις για τα ανθρώπινα θύματα και τις υλικές καταστροφές από τα στρατεύματα κατοχής ούτε παρεγράφησαν ούτε χαρίσθηκαν. Κανένα νομικό κείμενο δεν απάλλαξε τη Γερμανία από αυτές τις υποχρεώσεις», σημείωσε ενώ θύμισε τα λόγια του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ότι «οι ελληνικές αξιώσεις, από τις οποίες ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο έχουμε παραιτηθεί, είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Η θέση αυτή είναι, κυριολεκτικώς, εθνική και κατά συνέπεια αδιαπραγμάτευτη».
Σε ρόλο κομπάρσου η Ευρώπη
Για τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ευρώπης είπε ότι παρά τις δυνατότητες και τη δυνητική επιρροή που έχει «περιορίζεται σε ρόλο κομπάρσου. Δυσκολεύεται ή και αποφεύγει δυστυχώς, να πάρει αποφάσεις, η παρέμβασή της στο διεθνές στερέωμα είναι αναιμική, η προοπτική της ενοποίησής της, που με ενθουσιασμό προσδοκούσαμε πολλοί, μοιάζει χαμένο όνειρο. Ακόμα και το μεγάλο ευρωπαϊκό επίτευγμα των περασμένων δεκαετιών της κοινωνικής συνοχής, της βελτίωσης του επιπέδου ζωής των πολιτών της, συνεπώς και της πολιτικής ομαλότητας και σταθερότητας έχουν τεθεί σε αμφιβολία», σημείωσε.
«Πυρά» κατά της Γερμανίας με φόντο την κρίση του 2008
Μάλιστα αναφέρθηκε και στη χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε από το 2008. «Αντί η ΕΕ να αναζητήσει κοινή πολιτική διαχείρισης της παγκόσμιας κρίσης, πολιτική που θα επέτρεπε την αμοιβαιοποίηση των κινδύνων μέσω κοινού δανεισμού αλλά και την άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων με την μεταφορά πόρων από τον πλεονασματικό Βορρά στον ελλειμματικό Νότο, έγινε ακριβώς το αντίθετο. Οι εύρωστες οικονομίες του βορρά, με προεξάρχουσα την Γερμανία επέβαλαν μια άκρως αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, προτάσσοντας το στενό άμεσο εθνικό συμφέρον έναντι του πραγματικού ορθολογισμού των κοινών ευρωπαϊκών συμφερόντων και αναγκών, εμπλέκοντας μάλιστα το ΔΝΤ στα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης», σημείωσε
Επισήμανε ότι το τίμημα αυτών των επιλογών ήταν βαρύτερο από όλους για τη χώρα μας, η οποία -όπως είπε- «στοχοποιήθηκε, συκοφαντήθηκε συστηματικά, χρησιμοποιήθηκε προς παραδειγματισμό άλλων που λόγω μεγέθους ήταν λιγότερο ευάλωτοι, της επιβλήθηκαν προγράμματα κυρίως τιμωρητικού περιεχομένου. Και όλα αυτά με τεράστιο κοινωνικό κόστος και την απώλεια σχεδόν του 30% του ΑΕΠ, πράγμα που μόνο σε παρατεταμένο πόλεμο μπορεί να συμβεί».
Η μοναδική διαφορά Ελλάδας και Τουρκίας
Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ότι «έχει εδώ και μισό αιώνα εισβάλει και παρανόμως κατέχει σχεδόν το ήμισυ του εδάφους ευρωπαϊκής χώρας. Ταυτόχρονα απειλεί με πόλεμο άλλη ευρωπαϊκή χώρα σε περίπτωση που η τελευταία ασκήσει τα από το Διεθνές Δίκαιο απορρέοντα δικαιώματά της. Έχουμε δηλαδή κλασικό παράδειγμα επιθετικής και αναθεωρητικής συμπεριφοράς».
Κλείνοντας την αναφορά στην Τουρκία και απευθυνόμενος και προς το εσωτερικό της Ελλάδας είπε πως «σφάλλουν σύμμαχοι και εταίροι, ή ακόμα χειρότερα εν επιγνώσει τους υποκρίνονται, όταν στο όνομα της συγκράτησης της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο, υποχωρούν στις απαιτήσεις της. Πλάνες και αυταπάτες στα εθνικά θέματα ούτε επιτρέπονται ούτε συγχωρούνται. Προς την Τουρκία, αλλά και όσους ευνοούν μια συμβιβαστική λύση - πακέτο επί όλων των θεμάτων που μονομερώς έχει αυτή εγείρει, οι καθαρές εξηγήσεις και η αποφασιστικότητα είναι η μόνη ενδεδειγμένη απάντηση».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Μία και μοναδική είναι η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία, η οριοθέτηση της ΑΟΖ και συνακόλουθα της υφαλοκρηπίδας, που επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, και ειδικότερα το ισχύον Δίκαιο της Θάλασσας. Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και ακεραιότητας, μονομερή δικαιώματα κυριαρχίας ερειδόμενα στο Διεθνές Δίκαιο και το αυτονόητο δικαίωμα αμυντικής θωράκισης των νησιών έναντι εμφανούς απειλής δεν είναι αντικείμενα διαπραγμάτευσης, συμβιβασμού ή υποχώρησης».
Η καταδίκη της Χαμάς, η αυτοάμυνα του Ισραήλ και η Παλαιστίνη
Τέλος ο πρώην πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και για την κρίση στη Μέση Ανατολή. «Προφανώς και όλοι καταδικάζουμε απερίφραστα τις τρομοκρατικές και βάναυσες πρακτικές της Hamas. Το δικαίωμα του Ισραήλ στην νόμιμη άμυνα έναντι τέτοιων ωμοτήτων και την υπεράσπιση της ακεραιότητας και των πολιτών του είναι αυτονόητο. Όπως βέβαια είναι αυτονόητο ότι κάθε πόλεμος έχει κανόνες που αφορούν τους ευάλωτους και αμάχους που πρέπει να γίνονται σεβαστοί», διαμήνυσε.
Ακολούθως υπογράμμισε πως «Και βέβαια μην λησμονούμε, άλλο Hamas και άλλο Παλαιστινιακός λαός. Παράλληλα όμως η Ευρώπη και η Δύση συνολικά έρχονται ξανά αντιμέτωπες με το επιτακτικό και χρονίζον ζήτημα της ειρήνευσης και της σταθερότητας στην περιοχή. Δεν θα την φέρει η όποια επιχείρηση του Ισραήλ στην Γάζα. Το Παλαιστινιακό είναι για πάρα πολλά χρόνια μια χαίνουσα πληγή που κακοφορμίζει συνεχώς. Είναι ανάγκη όσο ποτέ το φλέγον ζήτημα της επίλυσης του Παλαιστινιακού να καταστεί άμεση προτεραιότητα. Πρώτο βήμα η διακοπή των ισραηλινών εποικισμών, κύριος στόχος η ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους. Δεν είναι απλό, αλλά επείγει, αν δεν θέλουμε να δούμε στην ευρύτερη γειτονιά της Ευρώπης και ένα δεύτερο γενικευμένο πόλεμο», σημείωσε.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος σημείωσε ότι στόχος σήμερα πρέπει να είναι περισσότερη και ισχυρότερη Ευρώπη και να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που οραματίστηκαν οι μεγάλοι ηγέτες της Ευρώπης, ενώ μιλώντας για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις από τις ναζιστικές θηριωδίες έκανε λόγο για ένα νομικό θέμα από το οποίο η Ελλάδα δεν πρέπει να παραιτηθεί. Αναφερόμενος στον Κώστα Καραμανλή είπε ότι είναι ένας άνθρωπος που σήκωσε ψηλά την Ελλάδα και ένας πολιτικός που ήξερε να λέει όχι όπου και όποτε χρειαζόταν.
Για το βιβλίο που έχει τον τίτλο «Γιαβόλ- Αίμα, λήθη και υποτέλεια. Η άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία» μίλησαν η πρώην πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, ο ιστορικός Νίκος Βασιλειάδης, ο οικονομολόγος Βασίλης Βιλιάρδος και ο συγγραφέας του βιβλίου, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών Βασίλης Πάπας.