Του Πάρι Μπίλλια
Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας
Ιστορική ευκαιρία, αλλά και ιστορική προσπάθεια. Αυτό είναι με δυο λόγια το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου θα εισρεύσουν στην πατρίδα μας σημαντικότατα κονδύλια. Κονδύλια τα οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό, για να θέσουμε την Ελλάδα σε τροχιά μόνιμης ανάπτυξης.
Δίνοντας έμφαση στην ψηφιακή οικονομία και στην πράσινη μετάβαση, το Ταμείο Ανάκαμψης έχει μία σημαντική παράμετρο: Τα έργα τα οποία θα ενταχθούν σε αυτό, πρέπει να είναι «ώριμα», ώστε το 2022 να έχουν συμβασιοποιηθεί και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2026.
Μείζονες αστικές αναπλάσεις θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τον σχετικό προϋπολογισμό για τη Θεσσαλονίκη να ανέρχεται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ζήτησε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να εντάξουμε ένα πολύ σημαντικό και φιλοπεριβαλλοντικό έργο, την ανάπλαση του δυτικού παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Καλοχωρίου.
Στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, το Σέιχ Σου, αλλά και σε δασικές περιοχές της Χαλκιδικής, θα χρηματοδοτηθεί η υπογειοποίηση καλωδίων υψηλής τάσης της ΔΕΗ, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα με πυρκαγιές από σπινθήρες.
Το Σέιχ Σου όμως, μετά από την αποξήρανση χιλιάδων πεύκων από το φλοιοφάγο έντομο, αλλά και μετά από την καταστροφική φωτιά του 1997 θα αναγεννηθεί, καθώς από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθούν 310 εκατ. ευρώ για τον εμπλουτισμό της Ελλάδας με 30 εκατ. δέντρα.
Χρηματοδότηση προβλέπεται, επίσης, για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, δικαστικών μεγάρων, κέντρων υγείας, κτηρίων τα οποία στεγάζουν διοικητικές υπηρεσίες, για τα οποία έχουν εκπονηθεί οι σχετικές μελέτες.
Το περιβαλλοντικό πρόσημο αποτελεί σημαντικότατο άξονα του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν έργα και του ιδιωτικού τομέα, τα οποία αφορούν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, του διοξειδίου του άνθρακα και της προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Τα επόμενα χρόνια, θέλω να πιστεύω ότι όλοι θα… τρίβουμε τα μάτια μας, από τις αλλαγές που θα επέλθουν στην Ελλάδα λόγω της ψηφιακής μετάβασης, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Ωστόσο, για να απορροφήσουμε το μέγιστο δυνατό των κονδυλίων, θα πρέπει όλες οι υπηρεσίες να «τρέξουν» για να «ωριμάσουν» τα έργα ώστε να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Μαΐου 2021