Σημαία μεταξύ των έργων που εντάχθηκαν στο φιλόδοξο πρόγραμμα «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» αποτελεί η ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά και η μετατροπή του σε Μητροπολιτικό πάρκο που θα αναβαθμίσει την περιοχή και εν γένει τη Δυτική πλευρά της πόλης.
Για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η υλοποίηση του έργου είναι στοίχημα που θέλει να κερδίσει με την αντιπεριφερφειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου να διαβεβαιώνει ότι το έργο θα γίνει, παρά τις δυσκολίες που έχουν ανακύψει, με αποτέλεσμα οι εργασίες ανάπλασης να καθυστερήσουν ένα χρόνο, ενώ αναμένονταν να ολοκληρωθεί φέτος το φθινόπωρο.
Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου για τη δεύτερη φάση του προγράμματος «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» στο οποίο εντάχθηκαν τέσσερις νέοι δήμοι (Θέρμη, Θερμαϊκός, Ωραιόκαστρο και Λαγκαδάς) ανεβάζοντας τον αριθμό στους 12 συνολικά δήμους, η κ. Πατουλίδου τόνισε ότι «έχουμε πάνω από 100 έργα, αλλά εκείνο που περιμένουμε το επόμενο διάστημα είναι πρωτίστως να ολοκληρωθούν. Είναι το εμβληματικό έργο το μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά, όπου τα προβλήματα είναι πολλά και ίσως να είναι και οδηγός για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε και άλλα στρατόπεδα».
Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις εργασίες, ωστόσο είπε πως δεν την ανησυχούν, ξεκαθαρίζοντας ότι η περιφέρεια το παρακολουθεί καθημερινά σε συνεργασία με τον δήμο Παύλου Μελά.
«Εκεί υπάρχουν και τα τρία κτήρια που θα ενσωματωθούν στη λειτουργία του δήμου, υπάρχουν και μουσεία, υπάρχει ΔΕΗ, υπάρχει υπέδαφος που δεν ξέρουμε. Σε μία Ελλάδα που αυτό το θεριό τη γραφειοκρατία δεν μπόρεσε να το συρρικνώσει, σε ένα τόσο φιλόδοξο έργο καταλαβαίνετε ότι δεν θα μπορούσαμε να τη γλιτώσουμε εμείς. Παρόλα αυτά όμως, δεν έχει σταματήσει. Έχουν πέσει επάνω όλοι οι φορείς, από την κυβέρνηση, την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού και όλοι όσοι εμπλέκονται. Το έργο θα γίνει» επισήμανε η ίδια.
Μάλιστα αναφερόμενη στη καθυστέρηση των εργασιών είπε χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν περιπτώσεις που θέλεις να σκάψεις για ένα δέντρο και πέφτεις σε μπετόν από μια δεξαμενή, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα. Είναι η αρχαιολογική υπηρεσία, τα Μουσεία που θα γίνουν εκεί, αλλά παρόλα αυτά έχει ξεκινήσει και κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί» υπογράμμισε η κ. Πατουλίδου.
Τα άλλα έργα του προγράμματος
Το πρόγραμμα «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» το οποίο μπαίνει σε νέα φάση με διπλάσιους μάλιστα πόρους, που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα 12 δήμων της Θεσσαλονίκης, περιοχές των οποίων μεταμορφώνονται.
Πρόκειται, όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης για 190 έργα πρασίνου και αστικές αναπλάσεις στους παραπάνω δήμους, όπως το εμβληματικό Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και ο καθαρισμός του Δυτικού Παράκτιου Μετώπου του Θερμαϊκού, τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη περιβαλλοντική παρέμβαση που έχει γίνει ποτέ, για την απορρύπανση, την αποκατάσταση και την αναβάθμιση της περιοχής.
«Το δυτικό παραλιακό μέτωπο και η εξυγίανση του, αλλά και η ενοποίηση όλου του μετώπου από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι. Αρχίζουμε από το πλέον δύσκολο κομμάτι του δήμου Δέλτα, για να μπορέσει αυτό το έργο που μπορεί να είναι η κουβέντα των επόμενων χρόνων να αρχίσει να λαμβάνει σάρκα και οστά. Όταν βλέπω το βιοκλιματικό πάρκο Ούλοφ Πάλμε λέμε χαλάλι οι όποιες αντιπαραθέσεις, χαλάλι οι εργατοώρες και τα ξενύχτια, γιατί δεν είναι πάντα εύκολο να συμφωνήσεις. Και αν κάποια έργα μείνουν εμβληματικά και δείχνουν ότι μπορείς να συνεργαστείς για να είσαι αποδοτικός στους πολίτες σου, αυτό είναι το πρόγραμμα μητροπολιτική Θεσσαλονίκη, ώστε να μην πάει τίποτα χαμένο, ούτε το παραμικρό σεντ» τόνισε η κ. Πατουλίδου.
«Το πρόγραμμα είναι το καμάρι μας»
Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα, λέγοντας ότι είναι η μητροπολιτικότητα στην πράξη, καθώς είναι πλέον 12 δήμοι κερδισμένοι από το πρόγραμμα, ενώ τα αρχικά 60 - 65 εκατ. ευρώ, ανέβηκαν στα 115 με οχτώ δήμους και τώρα είναι πάνω από 250 εκατ. ευρώ με 12 δήμους.
«Θα δούμε πολύ πράσινο, την εξυγίανση του παραλιακού μετώπου, ηλεκτροκίνητα απορριμματοφόρα με πολύ σεβασμό στο περιβάλλον, ακόμη και κάποια αντιπλημμυρικά λόγω της αναγκαιότητας των καιρών, επιμόρφωση νέων κ.α Είναι ένα πρόγραμμα που το τρέχουμε με πολύ μεγάλο καμάρι, γιατί οι δήμαρχοι έχουν δώσει πολύ καλό βηματισμό σε συνεργασία με την περιφέρεια για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε ο πρώτος και δεύτερος βαθμός να συνεργαστούμε και να παράξουμε έργο.
Δεν τους λέμε τι θα κάνουμε, αλλά είμαστε με τα αφτιά μας ανοιχτά για το τι ανάγκη έχει ο τόπος τους. Επιπλέον, έχουμε επιβραβευτεί από την Ευρώπη για τον καλύτερο δυνατό τρόπο λειτουργίας» ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.