«Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη». Η γνωστή φράση του πρωθυπουργού κλείνει (και) το τελευταίο βίντεο του Μαξίμου, που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, ανοίγει μία περίοδο παροχών, με προαναγγελία ρυθμίσεων οφειλών, νέα προγράμματα για ανέργους, και τη «μητέρα των μαχών» αυτής της περιόδου, που είναι η μη μείωση των συντάξεων. Το άρωμα της προεκλογικής περιόδου αρχίζει να γίνεται πια αισθητό.
- Συντάξεις: Σήμερα κατατίθεται στις Βρυξέλλες ο προϋπολογισμός του 2019. Στο νέο κείμενο το οποίο θα αποστείλει η κυβέρνηση στην Κομισιόν δεν θα προβλέπεται η περικοπή των συντάξεων, ενώ αντίθετα θα προβλέπονται οι ελαφρύνσεις, τις οποίες εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ. Πάντως κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα περικοπής των συντάξεων και αυτό θα αποτυπωθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.
- ΔΝΤ: Το ΔΝΤ ήταν «γαλαντόμο» με την Ελλάδα. Αρχικά αναθεώρησε επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ελλάδας για το 2019 (ανάπτυξη 2,4% έναντι της προηγούμενης εκτίμησής για 1,8%). Την Πέμπτη ήρθε και η παραδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ: «Πάντα στην Ελλάδα τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα σε σχέση με άλλες χώρες, με τις οποίες είχαμε πρόγραμμα όπως η Ιρλανδία, η Λετονία και η Πορτογαλία. Αλλά ναι. Έγιναν λάθη. Ειδικά στο αρχικό πρόγραμμα. Εμείς παραδεχθήκαμε πως υπήρχαν λανθασμένοι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές».
- Μείωση εισφορών: Εντός Νοεμβρίου θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Από 1/1/2019 η εισφορά για κύρια σύνταξη από το 20% θα μειωθεί στο 13,3% με πρόσθετη ελάφρυνση για δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, που θα πληρώνουν το κατώτατο ποσό των 64,5 ευρώ για την επικουρική.
- Ανεργία: Μείωση της ανεργίας στο 19% καταγράφηκε τον Ιούλιο εφέτος (από 20,9% πέρσι) σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία (23,3% από 27% πέρσι), η Αττική (20% από 21,3%) και η Μακεδονία - Θράκη (19,3% από 21,9%).
- Προσλήψεις: Ο ΟΑΕΔ προετοιμάζει τρία νέα προγράμματα που αφορούν 2.300 ανέργους με οκτάμηνα σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, 5.500 νέους πτυχιούχους που θα εργαστούν σε φορείς του δημοσίου και 5.500 πρώην επιχειρηματίες που έχουν διακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητά τους και θέλουν να κάνουν επανεκκίνηση.
- Κλαδικές: Το νέο τηλεοπτικό σποτ του Μαξίμου που βγήκε την Τετάρτη στον «αέρα» αναφέρεται στην επέκταση των κλαδικών συμβάσεων που ωφελεί 190.000 εργαζόμενους (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στις επόμενες σελίδες). Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για επέκταση και άλλων κλαδικών συμβάσεων που βρίσκονται σε ισχύ.
- Τράπεζες: Η πτώση της αξίας των τραπεζικών μετοχών που ξέσπασε ως κραχ συνεχίστηκε για δεύτερη εβδομάδα, παρά την αναβάθμιση του αξιόχρεου των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Fitch. Η αγορά αναμένει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
- Παραοικονομία: Το μέγεθος της παραοικονομίας εκτιμάται στο 20% του ΑΕΠ, δηλαδή τουλάχιστον 35 δισ. ευρώ όπως αναφέρεται σε έκθεση του υπουργείου οικονομικών με τίτλο «Εκτίμηση Εθνικού Κινδύνου για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας». Οι κλάδοι που κάνουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, λογιστών και μεσιτών ακινήτων.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ"