ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Παρουσίασε το πρόγραμμά του ο υπ. δήμαρχος Θεσσαλονίκης Δρόσος Τσαβλής δίνοντας έμφαση στα... αυτονόητα

Βαγγέλης Στολάκης22 Σεπτεμβρίου 2023

Το πρόγραμμα της παρουσίασε η παράταξη «Όλοι Εμείς» με επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης τον Δρόσο Τσαβλή. Όπως είπε ο κ. Τσαβλής το πρόγραμμα στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες: α) καθημερινότητα και ποιότητα ζωής, β) την εξυπηρέτηση των πολιτών, γ) την δημιουργική ανάπτυξη και δ) την κοινωνία της αλληλεγγύης.

Ο κ. Τσαβλής και η ομάδα του έδωσαν στη δημοσιότητα τις προτάσεις τους με τις οποίες διεκδικούν την ψήφο των συμπολιτών τους. Είπε ότι πρόκειται για μελετημένες και κοστολογημένες προτάσεις, ενώ δεν απέκλεισε πολλές από τις προτάσεις του να υλοποιηθούν με την συνδρομή ιδιωτών και δωρητών.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην αναζήτηση των πόρων για την υλοποίηση των έργων του προγράμματος ενώ η ομάδα «Όλοι Εμείς» βάζει ψηλά στην ατζέντα την έκδοση δημοτικών ομολόγων.

Ο κ. Τσαβλής για τα δημοτικά τέλη σημείωσε ότι δεν μπορούν να μειωθούν και γι’ αυτό το λόγο δεν προχωρά σε αντίστοιχη πρόταση. «Αν μειωθούν κι άλλο δεν θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε βασικές ανάγκες της καθημερινότητας

Εξαπολύοντας επίθεση στην σημερινή διοίκηση είπε ότι μείωσε τα δημοτικά τέλη χωρίς πρόγραμμα και «άφησαν τα ταμεία του δήμου άδεια», ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν θα αυξήσει τα τέλη. «Καμία αύξηση, διατήρησή τους» τόνισε ο κ. Τσαβλής

«Το πρόβλημα της πόλης είναι κοινό και διεγνωσμένο. Το ζήτημα είναι πως τα το εντοπίσει κανένας. Το πρόγραμμά μας στηρίζεται σε αυτονόητα. Πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν και δεν έγιναν. Είναι τα αυτονόητα. Ο κόσμος θα μας διαλέξει γιατί θα κάνουμε αυτό που λέμε. Και δεν είναι κουβέντα. Υπόσχομαι κάτι υλοποιήσιμο. Θα προσεγγίσουμε τα προβλήματα της πόλης με σοβαρότητα. Είμαστε ο μοναδικός συνδυασμός που δεν έχει προστάτες και κόμματα» ανέφερε ο κ. Τσαβλής για την υποψηφιότητά του.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Καθαριότητας ο κ. Τσαβλής μεταξύ άλλων προτείνει την ενίσχυση αγοράς νέων απορριμματοφόρων για την αναβάθμιση του εξοπλισμού. Ιδιαίτερη έμφαση η ομάδα Τσαβλή δίνει στην δημιουργία πλατφόρμας για την παρακολούθηση και διαχείριση του συνόλου του στόλου οχημάτων του δήμου με εγκατάσταση σύγχρονης τηλεματικής μονάδας και οθόνης εντός του οχήματος και σύνδεση με κεντρικό λογισμικό διαχείρισης, για εξοικονόμηση καυσίμων και βελτιστοποίηση λειτουργίας.

Στο πρόγραμμα του συνδυασμού «Όλοι Εμείς» περιλαμβάνεται η επέκταση του προγράμματος τοποθέτησης υπόγειων κάδων, η ενίσχυση ποσότητας καλαθιών και κάδων σε πολυσύχναστες – τουριστικές περιοχές και η μετατροπή των απλών κάδων σε «έξυπνους» με τη χρήση τεχνολογίας αισθητήρων πληρότητας.

Στον τομέα της Ανακύκλωσης ο κ. Τσαβλής εστιάζει στον διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων στην πηγή και την κυκλική εικονομία, ενώ προτείνει τη δημιουργία του προγράμματος “Pay as you Throw” με στόχο η Θεσσαλονίκη να γίνει η πρώτη ελληνική πόλη με δίκαιη κατανομή τελών για τους δημότες με περιβαλλοντική συνείδηση. «Το συνολικό ποσό που πληρώνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα μειώνεται ανάλογα με τα απόβλητα που δημιουργούνται ξεχωριστά» είπε ο κ. Τσαβλής.

Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα του συνδυασμού «Όλοι Εμείς» περιλαμβάνει τον εβδομαδιαίο προγραμματισμό καθαρισμού λεωφόρων και πλατειών, πλύσης και απολύμανσης πεζοδρομίων και περιοχών υψηλού βαθμού ρύπανσης και πλύσης και απολύμανσης κάδων. Το πρόγραμμα του κ. Τσαβλή περιλαμβάνει επίσης, σε περίπτωση εκλογής του την σύσταση ειδικού συνεργείου καθαρισμού Νέας Παραλίας με αρμοδιότητα μικροσυντηρήσεις και αποκομιδή απορριμμάτων.

Πρόθεση της παράταξης σε περίπτωση εκλογής της στην θέση της διοίκησης του δήμου είναι η ενίσχυση του πρασίνου στην πόλη με σκοπό να υπάρξουν «ανάσες» και δροσιά στην πόλη. Ο κ. Τσαβλής προτείνει επίσης την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει σε ζητήματα Πολιτικής Προστασίας με τον ορισμό αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας.

Για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού ο κ. Τσαβλής προτείνει τη δημιουργία Διαρκούς Παρατηρητηρίου Κίνησης Πόλης, για την έγκαιρη αντιμετώπιση προγραμματισμένων ή έκτακτων γεγονότων που επιβαρύνουν κυκλοφορία, με συμμετοχή εκπροσώπων εμπλεκόμενων φορέων (Δήμος, υπ. Μεταφορών, Αττικό Μετρό, ΟΑΣΘ, Τροχαία, ταξί, συγκοινωνιολόγοι κλπ). Το Παρατηρητήριο θα προτείνει έκτακτα ή μόνιμα μέτρα για τη βελτίωση της κυκλοφορίας.

Για την στάθμευση προτείνει καλύτερο έλεγχο των παράνομα σταθμευμένων οχημάτων, δημιουργία 4.000 νέων θέσεων στάθμευσης, μελέτη για την ριζική αναδιάταξη του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, ρύθμιση και όρια στους χώρους στάθμευσης των ταξί, χρήση τροχοσφιγκτήρα («δαγκάνας») ως μέσο ακινητοποίησης παράνομα παρκαρισμένων αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες.

Στο πρόγραμμα Τσαβλή περιλαμβάνονται επίσης πεζοδρομήσεις, δημιουργία ποδηλατοδρόμων, απόδοση περισσότερου δημόσιου χώρου στους πολίτες.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών ο υποψήφιος δήμαρχος προτείνει μεταξύ άλλων προγραμματισμό και υλοποίηση προσλήψεων μονίμου προσωπικού στους τομείς της καθαριότητας και της πολιτικής προστασίας, ενεργοποίηση ρόλου του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, δημιουργία Γραφείων Δημοτικής Αστυνομίας σε κάθε δημοτική κοινότητα, έναρξη πεζών περιπολιών δημοτικής αστυνομίας, όχι μόνο για κλήσεις, ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών, έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών με αξιοποίηση των δημοτικών μέσων ενημέρωσης.

Ο συνδυασμός «Όλοι Εμείς» δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του Πολιτισμού, προτείνοντας μεταξύ άλλων εκπόνηση διαγωνισμού για την δημιουργία Πολιτιστικής Ταυτότητας της πόλης, ενοποίηση δράσεων πολιτισμού του Δήμου, δημιουργία δωρεάν δημοτικών καλλιτεχνικών εργαστηρίων για όλες τις ηλικίες σε κάθε κοινότητα, αναβάθμιση των «Δημητρίων» με ενίσχυση του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού, δημιουργία μίνι-φεστιβάλ γειτονιάς για διάφορες μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας κ.α.

Σε ό,τι αφορά τον Τουρισμό ο κ. Τσαβλής δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη της βυζαντινής φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης. Προτείνει τη δημιουργία Ένωσης Βυζαντινών Πόλεων Ελλάδας με συμμετοχή δήμων που διαθέτουν σημαντικά βυζαντινά μνημεία και αντίστοιχη ιστορία επί Βυζαντίου.

Για το αθλητισμό προτείνει αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, σχεδιασμό προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού κ.α.

Για τα μεγάλα έργα της πόλης η παράταξη «Όλοι Εμείς» προτείνει:

  • Πλατεία Αριστοτέλους: Εξέταση υπάρχοντος διαγωνισμού για δυνατότητα τροποποίησης των σχεδίων
  • Πλατεία Ελευθερίας – Πάρκο Μνήμης: αντικατάσταση χώρου στάθμευσης με τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης Εβραίων Μαρτύρων
  • Ενοποίηση παραλιακού μετώπου / Ακτή Σοφούλη
  • Αξιοποίηση Λαχανόκηπων: Επιτάχυνση διαδικασιών στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της Δυτικής Εισόδου της Θεσσαλονίκης
  • Αξιοποίηση Λουτρών Θέρμης Ολοκλήρωση master plan – υλοποίηση με χρηματοδότηση από Ταμείο Ανάκαμψης
  • Θερμαϊκός κόλπος: Δημιουργία διαδημοτικού φορέα διαχείρισης Θερμαϊκού κόλπου με ουσιαστικές αρμοδιότητες
  • Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: Διεκδίκηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης επιφάνειας πρασίνου στο σχέδιο ανάπλασής της.
  • Μελέτη ανάπλασης εμβληματικών περιοχών. Ειδικό σχέδιο για την αναμόρφωση της περιοχής που περιλαμβάνει Καμάρα, Ροτόντα, Συντριβάνι, σταθμός Μετρό Πανεπιστημίου, είσοδος ΔΕΘ
  • Ειδικό project ανάδειξης των τριών παράλληλων αξόνων Αγίου Δημητρίου, Εγνατίας, Τσιμισκή.
  • Πλατεία Διοικητηρίου: Αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου και μελέτη για το άνοιγμα του στο κοινό.
  • Διερεύνηση δυνατότητας θαλάσσιας σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Πιερίας για προσέλκυση ξένων τουριστών

Τελευταίος, άξονας προτεραιότητας στο πρόγραμμα Τσαβλή είναι εκείνος της κοινωνικής πολιτικής. 

Προτείνει: δημοτικά ιατρεία, δημιουργία κοινωνικών δομών για όλους, ενίσχυση της προσχολικής αγωγής και της μέριμνας. Δίνει επίσης έμφαση στην Παιδεία και τον εθελοντισμό, ενώ στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται και προτάσεις για τα αδέσποτα, τη συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις, την Ίδρυση Δημοτικού Κέντρου Φροντίδας Αδέσποτων Ζώων Θεσσαλονίκης – Δημοτικού Κτηνιατρείου, την κατάργηση Ζωολογικού Κήπου, τη δημιουργία κοιμητηρίου – αποτεφρωτηρίου μικρών ζώων και τέλος τη δημιουργία ειδικών χώρων - πάρκων για ζώα.

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα του συνδυασμού «Όλοι Εμείς» στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://oloiemeis.gr/wp-content/teliko_programma.pdf

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.