ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Δίνουν τα ρέστα τους στο «ντεμαράζ» οι υποψήφιοι πρόεδροι

Βαγγέλης Στολάκης30 Σεπτεμβρίου 2024

Η κλεψύδρα έχει γυρίσει ανάποδα και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για να στηθούν οι κάλπες για την ανάδειξη αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Μία περίοδος τριών μηνών, από την ημέρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης σήκωσε το γάντι σε όσους τον αμφισβήτησαν μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ολοκληρώνεται την επόμενη Κυριακή 6 Οκτωβρίου. Και μπορεί σε μία εβδομάδα από σήμερα να μην έχουμε όπως φαίνεται ξεκάθαρη εικόνα, αφού όπως σχολιάζουν και οι καλά γνωρίζοντες θα χρειαστεί να στηθούν και δεύτερες κάλπες στις 13 Οκτωβρίου για να αναδειχτεί η νέα ηγεσία του κόμματος που πλέον σταθερά στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται ως η δεύτερη δύναμη στο πολιτικό σκηνικό, Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Δούκας, Άννα Διαμαντοπούλου, Νάντια Γιαννακοπούλου και Μιχάλης Κατρίνης είναι αποφασισμένοι να δώσουν τα ρέστα τους τα λίγα εικοσιτετράωρα που απομένουν μέχρι την εκπνοή της προεκλογικής αυτής περιόδου.

Αν και οι έξι διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος θα συνεχίσουν αυτές τις ημέρες τις περιοδείες τους σε διάφορες περιοχές της χώρας επικεντρώνονται πλέον στις εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ και τις κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις που ήδη έχουν «κλειδώσει» για ντεμαράζ. Τις τελευταίες ημέρες και κυρίως μετά το debate της περασμένης Τρίτης όπου οι έξι υποψήφιοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε μία κατά γενική ομολογία τηλεμαχία διαφορετική από τις άλλες με πρώτο κερδισμένο το ίδιο το κόμμα, οι τόνοι ανέβηκαν.

Οι ευθείες βολές της μίας έναντι της άλλης πλευράς αναμένεται να συνεχιστούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα συνεχιστούν με μοναδικό στόχο τον δεύτερο γύρο, στον οποίο θα περάσουν μόλις δύο εκ των έξι υποψηφίων αρχηγών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης στοχεύει σε ένα υψηλό ποσοστό στις εκλογές της Κυριακής 6 Οκτωβρίου που όχι μόνο θα του εξασφαλίσει την άνετη είσοδό του στον δεύτερο γύρο των εκλογών αλλά θα του δίνει και μία σαφή υπεροχή έναντι του υποψήφιου ή της υποψήφιας που θα πάρει το εισιτήριο για τη δεύτερη Κυριακή. Χ. Δούκας, Α. Διαμαντοπούλου και Π. Γερουλάνος που βρίσκονται στις δημοσκοπήσεις κοντά κονταροχτυπιούνται για να προκριθούν στη δεύτερη θέση και να διεκδικήσουν με αξιώσεις την αρχηγία του κόμματος, ενώ Μ. Κατρίνης και Ν. Γιαννακοπούλου έχουν το δικό τους κοινό που υποστηρίζει την πολιτική πλατφόρμα που έχουν καταθέσει έκαστος.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Και μπορεί το debate το οποίο διεξήχθη με μία καινοτομία η οποία απέσπασε τα εύσημα της κοινής γνώμης, αυτή της απευθείας συζήτησης των υποψηφίων μεταξύ τους, ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις, ποιος βγήκε χαμένος και ήταν αρκετό για να πείσει κάποιος εκ των έξι τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους; 

«Το εσωκομματικό debate ήταν κατ’ ομολογία πολλών, υψηλού επιπέδου -η ευθεία σύγκριση με τα τεκταινόμενα σε όμορα κόμματα ευνοεί το ΠΑΣΟΚ καθοριστικά. Το σχετικά ζωντανό format που επιλέχθηκε φώτισε ορισμένες πλευρές της κάθε υποψηφιότητας και ανέδειξε δυνατά και αδύναμα σημεία. Υπήρχαν νικητές και ηττημένοι» λέει στη «ΜτΚ» ο σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, Αλέξανδρος Παπουτσής. «Οι πολιτικές διαφορές, όπως ήταν αναμενόμενο δεν (θα μπορούσαν να) ήταν μεγάλες, ήταν όμως υπαρκτές. Σε συστήματα που είναι προσωποκεντρικά (βλ. ελληνικά κόμματα, πρωθυπουργοκεντρισμό κ.ο.κ) τα χαρακτηριστικά του ηγέτη έχουν βαρύνουσα σημασία. Ως εκ τούτου εκτιμώ ότι το debate επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα -ίσως περισσότερο από ό,τι έχουμε συνηθίσει σε εθνικές εκλογές όπου η παραταξιακή ταύτιση ή η επιλογή ψήφου είναι μία πιο μακρόσυρτη διαδικασία. Εάν μάλιστα δεχθούμε τα δημοσκοπικά ευρήματα που δείχνουν μικρές διαφορές, τότε ίσως και να είναι καθοριστικό» συμπληρώνει ο κ. Παπουτσής. 

Από την πλευρά του, ο πολιτικός αναλυτής της «Interview» Δημήτρης Βασιλειάδης υποστηρίζει πως «ο μεγάλος νικητής του debate ήταν το ΠΑΣΟΚ συνολικά, καθώς η εικόνα που παρουσίασε ήταν πολιτισμένη και χωρίς ‘συντροφικά’ χτυπήματα κάτω από την ζώνη. Σε σύγκριση με τα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ έδειξε σαφή υπεροχή, τόσο σε επίπεδο πολιτικής ωριμότητας όσο και σοβαρότητας των υποψηφίων. Η δημοκρατική συζήτηση, οι ανοιχτές αντιπαραθέσεις και η καθαρότητα στις θέσεις των υποψηφίων ενίσχυσαν το προφίλ του κόμματος. Ωστόσο, όσον αφορά τους ίδιους τους υποψηφίους, κανένας δεν έκανε την απόλυτη διαφορά. Υπήρξαν κάποιες μικρές νίκες σε συγκεκριμένα σημεία για ορισμένους, αλλά ταυτόχρονα και κάποια κενά ή/και ασάφειες στις τοποθετήσεις τους. Σύμφωνα με μέτρηση της Interview που έτρεξε ταυτόχρονα με το debate, ένα μικρό θετικό πρόσημο παίρνει ο Π. Γερουλάνος, με Χ. Δούκα και Ν. Ανδρουλάκη να ακολουθούν». 

«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως ως διαδικασία το debate όχι μόνο δημιούργησε ένα ενδιαφέρον τηλεοπτικό προϊόν αλλά οι τηλεθεατές δημιούργησαν μία καλύτερη γνώμη. Σίγουρα συνολικά για το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί προϋποθέσεις για αυξημένη συμμετοχή στις εκλογές. Αυτό επιτρέπει στο ΠΑΣΟΚ να ασκήσει αντιπολιτευτικό έργο απέναντι στην κυβέρνηση» υποστηρίζει από την πλευρά του ο επικοινωνιολόγος Γρηγόρης Τσιμογιάννης. Και συμπληρώνει πως «όλοι οι υποψήφιοι υπηρέτησαν τη στρατηγική τους και όλοι κινήθηκαν στα αναμενόμενα αφού η συζήτηση που έγινε δεν αφορά το γενικό κοινό αλλά εκείνους που θα προσέλθουν στις κάλπες. Είναι λογικό πως κάποιοι ενίσχυσαν και κάποιοι αδυνάτισαν το προφίλ τους αλλά κανείς από τους έξι δεν πέτυχε διαφορά με ορατό τρόπο» υποστηρίζει ο κ. Τσιμογιάννης.


Βαθμολογώντας τους υποψήφιους


Έξι στελέχη του κόμματος από την Κεντρική Μακεδονία που έχουν επιλέξει ήδη εσωκομματικό «στρατόπεδο» σχολιάζουν στην «ΜτΚ» την τηλεμαχία.

Ο Δημήτρης Σαρηγιάννης, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη, στηρίζει την νέα υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος. 

Μιλώντας στη «ΜτΚ» για το πρόσφατο debate μεταξύ των υποψηφίων προέδρων αναφέρει πως πρόκειται για απόλυτη δικαίωση για την «πρωτοποριακή πρωτοβουλία του πρόεδρου να ζητήσει ένα ανοικτό κι ελεύθερο debate, ώστε να διαφανεί ο συγκροτημένος, ποιοτικός και προγραμματικός λόγος του ΠΑΣΟΚ, μια ουσιαστική συμβολή στον δημόσιο διάλογο, που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον. Οι καινοτομίες στον τρόπο διεξαγωγής του απέδειξαν ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί ένα σύγχρονο κόμμα με πολιτικό πολιτισμό που πρωτοπορεί, κάνοντας τομές στα πολιτικά ήθη της χώρας. 

Ο Ν. Ανδρουλάκης απάντησε με ευθύτητα στις προκλήσεις, έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις και κατέδειξε για ακόμη μία φορά τη συνεπή του στάση για αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ, μία επιλογή που βρίσκει πλέον ταύτιση και από συνυποψηφίους του, γεγονός που αποδεικνύει και δικαιώνει την ορθότητα της διορατικής στρατηγικής του». 

Και συνεχίζει ο κ. Σαρηγιάννης: «ο κ. Ανδρουλάκης υπενθύμισε ότι η σημερινή ανοδική πορεία του κόμματος και η αποδυνάμωση της κυβέρνησης οφείλονται στην αξιόπιστη και προγραμματική αντιπολίτευση, αναγκάζοντας ακόμα και σε παραιτήσεις στελεχών του Μαξίμου, μέσω της πρότασης δυσπιστίας, αλλά και των προτάσεων για υγεία, παιδεία, ανισότητες, δίκαιη πράσινη μετάβαση και εθνικά θέματα».


Πως ο Χάρης Δούκας στην πρόσφατη τηλεμαχία διατύπωσε «καθαρές θέσεις, με λόγο ανθρώπινο και καθημερινό, παρότι καθηγητής πανεπιστημίου, και με πολιτικές προτάσεις υπέρ των πολλών και των αδυνάτων» ισχυρίζεται το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από την Πέλλα, Κική Παπαδάκη που στηρίζει την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων στην ηγεσία του κόμματος. 

«Στον απόηχο του πρόσφατου debate και οδεύοντας προς την τελική ευθεία για την ανάδειξη νέου προέδρου στις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στελέχη και πολίτες θα καταλήξουν στο πρόσωπο αυτό, που συγκεντρώνει εκείνα τα χαρακτηριστικά προσδοκίας για την επόμενη ημέρα. Είναι βέβαιο, πως ο τρόπος που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ χειρίζεται αυτήν τη διαδικασία, συνάμα με το ξεχωριστό προφίλ του καθενός υποψηφίου, καθιστούν το εγχείρημα αυτό ιδιαίτερα σημαντικό» αναφέρει. 

«Ο Χάρης Δούκας ήρθε και παρουσίασε μια πολιτική αρχιτεκτονική της επόμενης ημέρας που δεν είναι ντυμένη με λαμπερές εκφράσεις και δοκιμιακές συντακτικές προτάσεις γνωμικών, αλλά με απλές, καθαρές, ρεαλιστικές και επεξεργασμένες θέσεις. Δε διστάζει να γίνει μη αρεστός σε εκείνους που λειτουργούν για την οικονομική ελίτ και αυτό θέλει πολύ αλήθεια μέσα του. Και πώς άλλωστε να μην εκφράζει τις θέσεις της βάσης των στελεχών και την αγωνία των πολιτών, αφού αποτελεί όπως πολλοί από εμάς, απλό στρατιώτη του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και σπλάχνο της κοινωνίας των πολιτών. Με τον Δούκα την επόμενη ημέρα προσδοκούμε στο ΠΑΣΟΚ πυξίδα κυρίαρχη και αταλάντευτη για μια νέα εποχής πολιτικής αξιοπιστίας με σύμμαχο τον πολίτη» υποστηρίζει στη «ΜτΚ» η κ. Παπαδάκη.


«Ο Παύλος Γερουλάνος απέδειξε ότι δεν είναι απλά ένας τζέντλεμαν της πολιτικής αλλά ένας πολιτικός με στόφα ηγέτη που μπορεί να παράξει πολιτικές, να συνθέσει δυνάμεις, να ενώσει στελέχη» λέει για την εμφάνιση του Παύλο Γερουλάνου το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Νίκος Σδούγγος. «Έδειξε ότι έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα που δε γράφτηκε στο πόδι αλλά είναι απότοκο μίας προσπάθειας επτά και πλέον ετών. Φάνηκε ότι διαθέτει εμπειρία τόσο στην πολιτική όσο και στον δημόσιο χώρο και ότι δεν είναι ένας πολιτικός που δεν έχει ιδέα πως δουλεύει η ελεύθερη αγορά. Απέδειξε ότι είναι ενωτικός για το Κίνημα και μέσω αυτής της εκλογικής διαδικασίας μπορεί να πετύχει μια μεγάλη διεύρυνση και το ΠΑΣΟΚ να γίνει ξανά πλειοψηφικό ρεύμα. Η αποδοχή του σχεδίου Αναγέννηση στην κοινωνία είναι κάθε μέρα και μεγαλύτερη» τονίζει στην «ΜτΚ» ο κ. Σδούγγος.


Πως στο πρόσφατο debate «αναδείχθηκε ότι υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι που με την διεθνή εμπειρία τους, τις γνώσεις και τις σε βάθος προγραμματικές επεξεργασίες τους και την κυβερνητική τους επάρκεια μπορούν να ανταποκριθούν στον ρόλο όχι μόνο του επόμενου προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά και του επόμενου πρωθυπουργού» σημειώνει το στέλεχος του κόμματος Χρόνης Μακρίδης ο οποίος υποστηρίζει την υποψηφιότητα της πρώην Επιτρόπου Άννας Διαμαντοπούλου. 

«Εκτιμώ ότι η Άννα Διαμαντοπούλου, ως πρώτη μεταξύ ίσων, έχει τα εχέγγυα να οδηγήσει ενωμένη την παράταξη και το ΠΑΣΟΚ στο τιμόνι της χώρας. Ο διαδραστικός, με τις αποχρώσεις του, πολιτικός διάλογος μέσα στο κίνημα αλλά και με την κοινωνία των πολιτών καθώς και η συλλογική συνθετική λειτουργία είναι δυνατό να καταστήσουν την διαδικασία επιλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκκίνηση για την μετάβαση του κινήματος από ένα μικρομεσαίο σε ποσοστά κόμμα σε ένα κόμμα εξουσίας» σημειώνει ο κ. Μακρίδης.


«Οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ στο debate δίδαξαν πολιτισμό και παρέδωσαν μαθήματα διαλόγου. Αποδείξαμε ως ΠΑΣΟΚ ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στον δημόσιο διάλογο χωρίς φόβο. Κατά γενική ομολογία ο Μιχάλης Κατρίνης με συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομία, τα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι είναι έμπειρος κοινοβουλευτικός, μαχητικός, αξιοπρεπής, ουσιαστικά αντιπολιτευτικός και βαθύτατα αντιδεξιός.

Οι προτάσεις του ήταν απλές, καθαρές υπέρ των πολλών και όχι των λίγων, εκπροσωπώντας ένα ΠΑΣΟΚ σοσιαλιστικό και ανατρεπτικό σε μια επιστροφή στις ρίζες του. Θεωρώ ότι ο Μιχάλης Κατρίνης κέρδισε και στις εντυπώσεις και στα σημεία και αναδείχθηκε ως ο υποψήφιος που θα μπορέσει ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να κάνει ξανά μεγάλη την παράταξη και το πιο σημαντικό να δώσει ξανά στους Έλληνες πολίτες αισιοδοξία για να χτίσουμε όλοι μαζί το μέλλον» υποστηρίζει από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου και υποψήφια ευρωβουλευτής, Χριστίνα Αλίρη.



Ο Βασίλης Λάζαρης είναι μέλος του Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ και στηρίζει την υποψηφιότητα της Νάντιας Γιαννακοπούλου στην ηγεσία του κόμματος. Λέει πως κατά τη διάρκεια του debate η κ. Γιαννακοπούλου διατύπωσε ξεκάθαρες θέσεις και τις επικοινώνησε με άμεσο τρόπο όπως «θέλει η κοινωνία» όπως λέει στη «ΜτΚ». «Όπως είπε θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ ανοιχτό χωρίς μηχανισμούς». «Η Νάντια Γιαννακοπούλου στάθηκε στο ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα. Είναι μια υποψήφια με αέρα, φρεσκάδα, κοινοβουλευτική εμπειρία, σαφείς θέσεις για την Υγεία, την Παιδεία, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Είναι η μόνη που στο debate κοίταξε στα μάτια τον σημερινό πρόεδρο. Το βράδυ των ευρωεκλογών μίλησε ανοιχτά. Δεν κρύφτηκε σαν κάποιους. Εξέφρασε τη φωνή όλων μας» τονίζει ο κ. Λάζαρης.


Κάλπες σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης

Στην Α’ Θεσσαλονίκης κάλπες θα στηθούν στην αίθουσα «Νερού» στο κτίριο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, στο Θεατράκι Χηλής και στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς στην Σκρα, στην έδρα της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας του δήμου Θεσσαλονίκης στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου με Β. Όλγας, στο παλιό κτίριο της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, στο παλιό δημαρχείο Τριανδρίας, στο γυμναστήριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης και το 1ο Ειδικό Σχολείο Σταυρούπολης στο δήμο Παύλου Μελά, στο δημαρχείο Συκεών και στο Πολιτιστικό Κέντρο Νεάπολης στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, στο πρώην δημαρχείο Πεύκων, στο Α’ ΚΑΠΗ Μενεμένης στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, στο δημαρχείο Ευόσμου και στο Θεματικό Πάρκο Νεολαίας στο δήμο Ευόσμου-Κορδελιού. 

Στη Β’ Θεσσαλονίκης τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μπορούν να προσέλθουν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο πρώην δημαρχείο Σταυρού στον Σταυρό, στο πρώην δημαρχείο Απολλωνίας στην Απολλωνία, στο πρώην δημαρχείο Χαλάστρας στην Χαλάστρα, στο πολιτιστικό κέντρο Σίνδου, στο πολιτιστικό κέντρο Διαβατών, στο πρώην δημαρχείο Κυμίνων, στην αίθουσα ΚΑΠΗ Μηχανιώνας, στην αίθουσα ΚΑΠΗ Επανομής, στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου Νέων Επιβατών, στα ΚΑΠΗ Βασιλικών, στα ΚΑΠΗ της Θέρμης, στα ΚΑΠΗ Τριλόφου, στην έδρα της δημοτικής κοινότητας Ζαγκλιβερίου, στο δημαρχείο Λαγκαδά, στο ΚΑΠΗ Σοχού, στο δημαρχείο Πανοράματος, στο Πέτρινο πολιτιστικό Κέντρο Πυλαίας, στο πρώην δημαρχείο Ασβεστοχωρίου, στο πρώην δημαρχείο Αγίου Αθανασίου, στην έδρα του Μορφωτικού Συλλόγου Χαλκηδόνας, στα ΚΑΠΗ Κουφαλίων, στο πρώην δημαρχείο Μυγδονίας στο Δρυμό, στο πρώην δημαρχείο Καλλιθέας στην Πεντάλοφο και στο δημαρχείο Ωραιοκάστρου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29.09.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.