ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα, στο επίκεντρο η Θεσσαλονίκη

Βαγγέλης Στολάκης22 Απριλίου 2024

«Σε αυτές τις εκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης θα γίνει... μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης». Με αυτόν τον τρόπο πρωτοκλασάτο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη περιέγραφε τη σημασία που έχει η πόλη και η Βόρεια Ελλάδα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, καθώς στο πρόγραμμα του προέδρου του κόμματος μέχρι και την 9η Ιουνίου οπότε και θα στηθούν οι κάλπες περιλαμβάνονται αρκετές επισκέψεις του στην περιοχή.

Η πρώτη προεκλογικού χαρακτήρα, μετά και την επίσημη έναρξη του αγώνα με το σήμα που έδωσε ο κ. Ανδρουλάκης στην πανηγυρικού χαρακτήρα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε και η πλειονότητα των υποψήφιων ευρωβουλευτών, πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα. Στην ατζέντα του κ. Ανδρουλάκη βρέθηκε ο... ΠΑΟΚ, δράσεις κοινωνικού κυρίως χαρακτήρα, επαφές με κομματικά στελέχη και περιοδείες σε γειτονιές, όπου ο κ. Ανδρουλάκης περπάτησε, συζήτησε με πολίτες και έβγαλε selfies.

Εξάλλου, είναι επιλογή της ηγεσίας του κόμματος σε αυτή την προεκλογική περίοδο να μην πραγματοποιηθούν πολλές κεντρικές εκδηλώσεις με ομιλίες αλλά ο χρόνος που απομένει μέχρι τις κρίσιμες για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ευρωεκλογές να αξιοποιηθεί για την τετ-α-τετ επικοινωνία του προέδρου του κόμματος με τους πολίτες. 

Στη Θεσσαλονίκη ωστόσο προβλέπεται η πραγματοποίηση κεντρικής εκδήλωσης με ομιλία του κ. Ανδρουλάκη, όπως και στην Αθήνα, κάτι που προανήγγειλε και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θανάσης Γλαβίνας στην πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στην πόλη την περασμένη Δευτέρα. 

Το βράδυ της Πέμπτης ο Νίκος Ανδρουλάκης παρακολούθησε το ευρωπαϊκό παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την Μπριζ στην Τούμπα συνοδευόμενος από τον ευρωβουλευτή και υποψήφιο με το ΠΑΣΟΚ, αρχηγό της Εθνικής Ομάδας του Euro 2004, Θοδωρή Ζαγοράκη, ενώ την Παρασκευή επισκέφτηκε περιοχές της πόλης και το βράδυ παρακολούθησε τους χαιρετισμούς και συγκεκριμένα την ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου, στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος, στην Κάτω Τούμπα, όπου είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κκ. Φιλόθεο.

Προσωπικό στοίχημα

Η Θεσσαλονίκη για το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά τον πρόεδρό του Νίκο Ανδρουλάκη είναι μία πόλη με ιδιαίτερη σημασία, αφού το κόμμα στις εθνικές εκλογές του 2023 κατέγραψε όπως και στην Αθήνα τα χαμηλότερα ποσοστά του. Για να δώσει μάλιστα μία ώθηση στο κόμμα ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης, αφήνοντας εκτός τον επί δεκαετίες βουλευτή και υπουργό Χάρη Καστανίδη -κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις σε επίπεδο βάσης, και αποφάσισε να δημιουργήσει Γραφείο Προέδρου στο κέντρο της πόλης, με τους ανθρώπους που το στελεχώνουν ήδη να καταγράφουν αρκετές παρεμβάσεις για τα προβλήματα της πόλης και όχι μόνο. 

Στην Α’ Θεσσαλονίκης το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Ιουλίου 2023 ήρθε τέταρτο, πίσω από το ΚΚΕ, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές κυρίως στους δήμους της δυτικής πλευράς και ειδικότερα στους δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Παύλου Μελά τερμάτισε πέμπτο. Σε ό,τι αφορά τη Β’ Θεσσαλονίκης η περιοχή που προκαλεί προβληματισμό στους «πράσινους» ιθύνοντες είναι ο δήμος Θερμαϊκού όπου το ΠΑΣΟΚ ήρθε τέταρτο πίσω από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. 

Στους υπόλοιπους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας οι επιδόσεις των εθνικών εκλογών ήταν για τη Χαριλάου Τρικούπη ικανοποιητικές. Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ στο Κιλκίς, τρίτο στις Σέρρες με μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεύτερο στη Χαλκιδική, τρίτο στην Πιερία με επίσης μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο στην Πέλλα, όπως και στην Ημαθία.

Σημαντική εκπροσώπηση στο ψηφοδέλτιο

Η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη λοιπόν μπαίνουν στο «πράσινο» μικροσκόπιο σε μία προσπάθεια να καταγραφεί αύξηση των ποσοστών του κόμματος τα οποία θα συμβάλλουν στην επίτευξη του εκλογικού στόχου που έχει τεθεί, που δεν είναι άλλος από την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, αυτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμα και με μία ψήφο διαφορά, όπως λένε στα στελέχη του κόμματος. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος το 1/6 των υποψηφίων ευρωβουλευτών είτε κατάγεται, είτε δραστηριοποιείται, είτε έχει κάποια αναφορά στη Θεσσαλονίκη κι όπως λένε οι συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη «η επιλογή δεν έγινε τυχαία. Επιλέχθηκαν υποψήφιοι από την πόλη που δραστηριοποιούνται μάλιστα σε διαφορετικά πεδία: επαγγελματικά ή κοινωνικά, ώστε η δεξαμενή των ψηφοφόρων να είναι μεγαλύτερη. 

Υπενθυμίζεται πως στη μάχη του σταυρού στις εκλογές της 9ης Ιουνίου ρίχνονται οι Θεσσαλονικείς: Χριστίνα Αλίρη (αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου), Σάκης Αρναούτογλου (δημοσιογράφος και εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης), Γρηγόρης Ζαρωτιάδης (καθηγητής ΑΠΘ), Στεφανία Τανιμανίδου (πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης με δράση σε ποντιακά σωματεία), Κώστας Χρυσόγονος (πρώην ευρωβουλευτής-συνταγματολόγος), Μυρτώ Σαμαρά Οικονόμου (με καταγωγή από τη Δράμα και τις Σέρρες) και Θοδωρής Ζαγοράκης που αν και έλκει την καταγωγή του από την Καβάλα έχει συνδέσει το όνομά του και τη διαδρομή του με τη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ. Ο Χρήστος Στεφόπουλος (γεννημένος στη Θεσσαλονίκη και μεγαλωμένος στην Πιερία), η Όλγα Μαρκογιαννάκη από την Κοζάνη και η Κρυσταλλία Αρμενάκη από τον Έβρο ολοκληρώνουν το παζλ των υποψηφιοτήτων από τη Βόρεια Ελλάδα.

Προτάσεις για τα ιδιαίτερα προβλήματα

Σε αυτή την προεκλογική περίοδο το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εστιάσει στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά και προβλήματα της κάθε περιοχής.

 Η «ατζέντα Θεσσαλονίκης» όπως έχει χαρακτηριστεί από τα τοπικά κομματικά στελέχη το χαρτοφυλάκιο με τα προβλήματα της πόλης και τις προτάσεις της Χαριλάου Τρικούπη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το έργο του FlyOver για το οποίο έχει μιλήσει και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης με το κόμμα να τάσσεται υπέρ του εξωτερικού δακτυλίου, τον ΟΑΣΘ με το ΠΑΣΟΚ να ζητά τη δημιουργία δημόσιου φορέα αστικών συγκοινωνιών που θα είναι αρμόδιος και για το έργο του Μετρό όταν ξεκινήσει τη λειτουργία του και τη ΔΕΘ για την οποία το κόμμα προτείνει τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και μία ήπια ανάπλαση με ταυτόχρονη σύνδεση με τη δυτική Θεσσαλονίκη για την επέκταση των εκθεσιακών χώρων. 

Επίσης, για το ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερη σημασία έχει η ανάπτυξη της δυτικής πλευράς της πόλης, η ανάπλαση των ανενεργών στρατοπέδων, η μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου και η απόδοσή τους στις τοπικές κοινωνίες, το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς, η απουσία πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα στην περιοχή κ.ά. Ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται επίσης τις επόμενες εβδομάδες να «σηκώσει» ξανά ψηλά ζητήματα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα και θέματα υποστελέχωσης νοσοκομείων για τα οποία εξάλλου έχει καταθέσει και σχετική ερώτηση στη Βουλή, την απουσία σιδηροδρομικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή, θέματα που αφορούν τον αγροτικό και εν γένει τον πρωτογενή τομέα, ενώ για την Κεντρική Μακεδονία το κόμμα εστιάζει σε προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανισότητας σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21.04.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.