Παραφράζοντας την παροιμία «της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά» στην Χαριλάου Τρικούπη ισχύει το «του ΣΥΡΙΖΑ τα καμώματα τα βλέπει το ΠΑΣΟΚ και γελά». Κι αυτό γιατί οι πολλές εσωκομματικές εξελίξεις και η κρίση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν γίνεται να μην επηρεάσουν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, που επιδιώκει να εκφράσει την Κεντροαριστερά στην Ελλάδα και στο οποίο από τα τέλη Ιουνίου «τρέχει» η εσωκομματική εκλογική διαδικασία ανάδειξης αρχηγού.
Και μπορεί επισήμως, οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ αλλά και οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος να αποφεύγουν να σχολιάσουν και να τοποθετηθούν για όλα όσα συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου, στα «πηγαδάκια» και τις μεταξύ τους συζητήσεις εμφανίζονται όλοι βέβαιοι ότι η αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στρέψει το βλέμμα των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις εσωκομματικές κάλπες της 6ης Οκτωβρίου.
Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πάντως, εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι τόνοι έχουν κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν αρχίσει τα συντροφικά μαχαιρώματα. Έμπειροι κομματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ο μήνας που θα έχει ενδιαφέρον εσωκομματικό και θα είναι καθοριστικός και κρίσιμος για τους επτά μέχρι σήμερα υποψήφιους προέδρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι ο Σεπτέμβριος. Παρά το γεγονός ότι οι διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος και τα επιτελεία των συνεργατών τους δεν έριξαν τις... στροφές ούτε κατά την περίοδο της θερινής ραστώνης, από σήμερα αναμένεται να πατήσουν το γκάζι στο τέρμα.
Ο σημερινός πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης που διεκδικεί την επανεκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ αλλά και οι Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης, Νάντια Γιαννακοπούλου και Γιάννης Καννελάκης συνεχίζουν τις περιοδείες τους σε ολόκληρη τη χώρα, συζητούν με τα μέλη του κόμματος, καταθέτουν προτάσεις και ανοίγουν ένα-ένα τα χαρτιά τους.
Εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται να εκδηλωθεί και το μεγάλο κύμα στηρίξεων των βουλευτών και των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπέρ κάποιας συγκεκριμένης υποψηφιότητας. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα μέλη της «πράσινης» Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και στους τρεις πρώην προέδρους (Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο), με τους καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις να αναφέρουν στη «ΜτΚ» πως οι δηλώσεις στήριξης θα αρχίσουν μετά και την κατάθεση των υποψηφιοτήτων επίσημα στην Κεντρική Επιτροπή.
Ημερομηνίες «σταθμοί»
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έχει οριστεί για την 15η Σεπτεμβρίου στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Η συνεδρίαση θα είναι ανοιχτή και θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, μιας και οι διεκδικητές της προεδρίας του κόμματος θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις πολιτικές τους πλατφόρμες ενόψει των εκλογών της 6ης Οκτωβρίου.
Θα έχει προηγηθεί η κατάθεση από τα επιτελεία των υποψηφίων προέδρων των υπογραφών στήριξης από τα μέλη του κόμματος στην αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) προκειμένου να γίνει ο έλεγχος των υπογραφών. Σύμφωνα με απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των υπογραφών είναι η 9η Σεπτεμβρίου. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου θα ανακηρυχτούν οι υποψηφιότητες και επίσημα και οι διεκδικητές της ηγεσίας με τη... βούλα λίγες ημέρες αργότερα θα παρουσιάσουν το πολιτικό τους μανιφέστο.
Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος για να ανακηρυχτεί κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει 5.000 υπογραφές από τη βάση ή υπογραφές του 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Τα επιτελεία των υποψηφίων σε μία προσπάθεια να κερδίσουν τις πρώτες εντυπώσεις επιδίδονται σε ένα κυνήγι υπογραφών, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι όλοι οι υποψήφιοι θα καταθέσουν τόσο υπογραφές από τη βάση του κόμματος, όσο και μελών της Κεντρικής Επιτροπής.
Τις επόμενες ημέρες όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη στο περιθώριο της παρουσίας του κόμματος στην 88η ΔΕΘ, ενώ θα πραγματοποιήσουν παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη στις 10 Σεπτεμβρίου και θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με τους εκπροσώπους των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων της πόλης, παρόμοια με την πρόσφατη σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την επομένη, στις 11 Σεπτεμβρίου θα μιλήσει στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» και μία ημέρα μετά, στις 12 του μήνα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Εκδήλωση στην πόλη προγραμματίζει και ο Παύλος Γερουλάνος.
Στο Ζάππειο για τα 50 χρόνια
Πριν τη Θεσσαλονίκη, άπαντες θα κάνουν μία στάση στο Ζάππειο στις 3 Σεπτεμβρίου για τον εορτασμό μισού αιώνα από την 3η Σεπτέμβρη 1974, ημέρα ίδρυσης του κόμματος από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Των επίσημων εορτασμών θα προηγηθούν εκδηλώσεις, με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά που διοργανώνουν τα επιτελεία των υποψηφίων αρχηγών.
Στην εκδήλωση στο Ζάππειο ο Νίκος Ανδρουλάκης, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κάνει μία ομιλία με συναισθηματικό περιεχόμενο. Θα στείλει το μήνυμα της ενότητας του κόμματος ενόψει της κρίσιμης κάλπης της 6ης Οκτωβρίου. Θα αναφερθεί σε εκείνα που έκανε ο ίδιος για να διατηρήσει το κόμμα την πολιτική του αυτονομία και θα περιγράψει την επόμενη ημέρα και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Στην εκδήλωση θα τιμηθούν και τα εν ζωή ιδρυτικά στελέχη που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος, ενώ η πολιτική εκδήλωση θα πλαισιωθεί από συναυλία αφιερωµένη στον µεγάλο µουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο. Σε video wall θα εμφανιστεί και η Μελίνα Μερκούρη να τραγουδά «Το Καφενείο η Ελλάς». Στον χώρο θα στηθεί και φωτογραφική έκθεση µε υλικό από το «Ίδρυµα Ανδρέα Παπανδρέου».
Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, της ομιλίας στο Ζάππειο θα ακολουθήσει η προγραμματική ομιλία στην 88η ΔΕΘ όπου θα παρουσιάσει το προγραμματικό πλαίσιο μίας προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας.
Οι περιοδείες και οι τετ-α-τετ συναντήσεις των υποψηφίων αρχηγών με τα στελέχη του κόμματος θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία Παρασκευή πριν στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες, με τους διεκδικητές της ηγεσίας να επικεντρώνονται στις περιοχές που θέλουν να κάνουν το ντεμαράζ τους.
Βέβαια πρέπει να θεωρείται και η διεξαγωγή τουλάχιστον μίας τηλεμαχίας, πιθανότητα μία εβδομάδα πριν τις εκλογές καθώς η πραγματοποίηση τουλάχιστον ενός debate είναι ένα σημείο στο οποίο συμφωνούν και οι επτά υποψήφιοι αρχηγοί.
Κινητικότητα και παρασκήνιο
Παρασκηνιακά πάντως, παρατηρείται μία έντονη κινητικότητα τόσο από πλευράς των ίδιων των υποψηφίων προέδρων όσο και από πλευράς στενών τους συνεργατών, καθώς υπάρχει στενό μαρκάρισμα στελεχών. Τα τηλέφωνα και οι συναντήσεις δίνουν και παίρνουν, ενώ υπάρχει και έντονο pressing στους κομματικούς παράγοντες που έχουν εκφραστεί υπέρ κάποιου υποψηφίου να αλλάξουν στρατόπεδο. Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που εκτιμούν ότι πολύ σύντομα και όσο θα κορυφώνεται η εσωτερική διαδικασία οι βολές της μιας πλευράς προς την άλλη να ρίχνονται δημόσια.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 01.09.2024